Gde će biti najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera?

Grad London moći će uskoro da se pohvali sasvim neobičnom građevinom koja će nositi titulu najveće napravljene na ovaj način. Naime, odobreno je da u pomenutom gradu krene sa izgradnjom devetospratni poslovni objekat od transportnih kontejnera koja će, prema projektu, biti visoka 26 metara plus deo za lift koji će malo preteći iznad.

Projekat će, prema najavama, realizovati kompanija Patalab Architecture koja se odlučila za transportne kontejnere iz praktičnih i estetskih razloga. Kako kaže osnivač ove kompanije Uwe Schmidt-Hess, izgradnja je ekonomična iz razloga što se koriste već korišćeni kontejneri a i vreme potrebno da se izrade moduli van lokacije znatno je kraće i isplativije nego da se sve to radi na samoj lokaciji.

Zgradu će činiti čelični okvir koji će dati samoj konstrukciji potporu i u okviru koje će biti naslagani transportni kontejneri. Sa spoljašnje strane se kontejneri neće videti jer će u potpunosti biti pokriveni. Na strani koja gleda ka ulici nalaziće se terase od staklenih panela. Unutar zgrade kontejneri će biti izrezani kako bi se stvorili otvoreni poslovni prostori. Svaki sprat će imati hodnike obložene valovitim metalom koji će biti obojeni u one koje koriste firme za farbanje transportnih kontejnera.

Transportni kontejneri u gradnji
Transportni kontejneri se sve češće koriste u gradnji

Iz ove kompanije veruju da će ovakav projekat unaprediti modularnu gradnju i da će se u većoj meri koristiti transportni kontejneri, umesto što se koriste kao privremena skladišta za stalne konstrukcije. Ovo je tek početak zato što je ovakva gradnja veoma isplativa.

Jedan od uslova dobijanja saglasnosti za gradnju jeste i da zgrada mora da zadovolji standard održivosti BREEAM. Da bi se to postiglo, pored toga što će se koristiti već korišćeni kontejneri pa je u pitanju reciklaža, zgrada će imati i solarne panele na krovu.

Transportni kontejneri se, kako kaže situacija na terenu, sve više koriste u gradnji. Podsećamo, prošle godine Kengo Kuma napravio je drive-through za Starbucks na Tajvanu, dok je Julius Taminiau stvorio prostor za startapove u Amsterdamu. Na ovom spisku su i informativni pult ili portirnica u okviru Cambridge University college kao i garaža za parkiranje u Ohaju.

Ukoliko se projekat realizuje po planu, prestići će po visini „Freitag Store“ u Cirihu koja je trenutno najviša zgrada na svetu od transportnih kontejnera.

Izvor: gradjevinstvo.rs