Godine 2017. ukupno završeno 144 nebodera viših od 200m.

Svake godine uticajni Savet za visoke zgrade i urbane sredine – CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), međunarodna organizacija koja ustanovljava visinu objekata širom sveta i proglašava najvišu zgradu na svetu, sprovodi pregled izgrađenih nebodera. Pregled za 2017. godinu otkriva da je ovo bila veoma uspešna godina za visokospratnice, pri čemu je završen najveći broj nebodera ikada u jednoj godini.

Torre KOI u San Pedro Garza García, Meksiko
Torre KOI u San Pedro Garza García, Meksiko

Godine 2017. je završeno ukupno 144 nebodera viših od 200m. To je impresivan broj i ukoliko biste postavili sve kule jedna na drugu one bi dostigle visinu od 35.135m i otišle u stratosferu zemlje. Poređenja radi, gotovo je dva puta više u odnosu na 2013. godinu kada je izgrađeno samo 74 nebodera, dok je 2000. godine izgrađeno samo 23.

Ove godine je oboren rekord vezan za geografsku raznolikost, jer su novi neboderi izgrađeni u ukupno 69 gradova i 23 zemlje. I pored toga, Kina i dalje vodi, sa 76 nebodera završenih u ovoj godini. Sjedinjene Države su na drugom mestu sa 10 nebodera i Južna Koreja se nalazi na trećem mestu sa sedam završenih nebodera tokom 2017. godine.

The Ping An Finance Centre u Šendženu, Kina
The Ping An Finance Centre u Šendženu, Kina

Što se tiče gradova, kao što je i očekivano, na prvom mestu je Šendžen u Kini sa desetak nebodera, a slede Naning u Kini i Džakarta u Indoneziji, sa sedam i pet nebodera, respektivno. Možda je iznenađujuće da je u Pjongjangu u Severnoj Koreji kompletirano četiri nebodera, što je isto kao i u Njujorku.

Od svih nebodera završenih tokom 2017. godine, 15 je klasifikovano ka „supertall“ (preko 300m visine), a samo dve su dovoljno visoke za ulazak u „Top 10“.

Telkom Landmark Tower 2 u Džakarti, Indonezija
Telkom Landmark Tower 2 u Džakarti, Indonezija

Kulu „Ping An Finance Centre“ visoku 599m u Šendženu u Kini projektovala je firma Kohn Pedersen Fox (KPF). Ona je rangirana na 4. poziciji na svetskoj listi najviših zgrada koje određuje CTBUH. Ovu kulu karakteriše fasada od nerđajućeg čelika koja pruža zaštitu od slane priobalne atmosfere grada i jakih vetrova.

„Lotte World Tower“ u Seulu u Južnoj Koreji takođe je projektovala firma KPF. Ova kula visoka je 555 metara, što je čini petom najvišom zgradom na svetu. Njen dizajn je inspirisan tradicionalnom korejskom keramikom, porcelanom i kaligrafijom, a može se pohvaliti i najvišim na svetu vidikovcem sa staklenim dnom do koga se dolazi najbržim liftom na svetu.

„Azija, a posebno Kina i dalje vodi kada su u pitanju zgrade više od 200 metara, međutim ovaj region može početi da gubi vođstvo jer se na sceni pojavljuju države Afrike i Indija“, kaže CTBUH. „Severna Amerika, koja je tokom dvadesetog veka završila većinu zgrada viših od 200 metara, takođe počinje sa oživljavanjem visokogradnje. Osim toga, nove tehnologije i povećani tokovi međunarodnog kapitala olakšavaju stvaranje sve viših nebodera. Godina 2018. bi mogla da bude još uspešnija i nova rekordna godina.“

Izvor: www.gradjevinarstvo.rs