Futuristička vrata u Vašem domu – VIDEO

Uprkos svim neverovatnim tehnološkim dostignućima, još uvek nedostaje nekoliko stvari od dve utopijske budućnosti koju smo predviđali u filmovima naučne fantastike pre desetak godina: leteći automobili i stvarno kul vrata.

Kada pomislite na bilo koji film koji se odvija u futurističkom okruženju, primetićete da kada neko ulazi u prostoriju, nikad ne ulazi kroz dosadna stara vrata od drveta. Uvek je to neka vrsta makazastih, rotirajućih vrata ili spojenih sistema šahtova. Većina danas može živeti bez letećih automobila, ali današnji nedostatak izvanrednih vrata u svakodevnom životu je jednostavno neprihvatljiv.

Rotirajuća vrata
Slika 2 – Rotirajuća vrata

Austrijski dizajn

Austrijski dizajner Klemens Torggler oseća potrebu da budućnost pretvori u sadašnjost. Ovaj čovek vodi revoluciju ka futurističkim vratima. U budućnosti ćete, kada ulazite u svoju kuću, ulazićete na vrata, takozvanu, slagalicu sastavljenu od multi-panela. Torggler izrađuje ovakva, nekonvencionalna vrata još od 1997. godine i raznovrsnog su dizajna.

Austrijski dizajn vrata
Slika 3 – Austrijski dizajn vrata

Torgglerov dizajn vrata

Njegov prvobitan dizajn je najlakše za razumeti. Ukoliko možete shvatiti prvi kako funkcioniše, moći ćete shvatiti i ostale. Sistem se sastoji od dva kvadratna panela povezana međusobno sa dve dijagonalno postavljene šipke. Brzim tegovima paneli se kreću jedan preko drugog i na taj način se otkriva ulaz. Da bi se bolje shvatio princip rada, najbolje je ova vrata gledati u akciji.

Budućnost kuca na vaša vrata
Slika 4 – Budućnost kuca na vaša vrata

Izbegavajući neizbežan proces kreativnog uništenja tokom stvaranja, austrijski dizajner smatra da je vreme za promenu. Zaboravite na dosadne, klizne iteracije vrata i odlučite se za inovacije koje će osvežiti Vaš dom i atmosferu u njemu.