Inspirativna vrata za vašu kuću

U tekstu ćemo vas provesti kroz različite vrste vrata za vaš dom kako biste mogli da pronađete ona koja odgovaraju vašem dekoru. Vrata dolaze u različitim stilovima koji se uglavnom zasnivaju na njihovoj funkcionalnosti. Ova klasifikacija može olakšati novim vlasnicima kuća. Odabir pravog stila vrata može povećati privlačnost vašeg doma, a istovremeno ga učiniti efikasnijim.

Holandska vrata

Holandska vrata su vrsta spoljnih vrata koja se često biraju za ulazna vrata. Oni su podeljeni na pola, tako da gornji i donji deluju nezavisno. Holandska vrata su idealna za kuhinju da pušta vazduh ili kao vrata u terasu za puštanje kućnih ljubimaca ili dece.

Holandska vrata za vaš dom
Holandska vrata za vaš dom / foto: Getty

Francuska vrata

Elegantna francuska vrata su dvostruka vrata koja se uglavnom sastoje od staklenih ploča. Dvoja vrata se otvaraju prema unutra i mogu se otvarati zajedno ili nezavisno. Francuska vrata se obično koriste kao spoljna vrata jer daju prostoriji puno dodatnog svetla. Ipak, oni su korisni za podelu prostorija bez zatvaranja prostora, tako da pomažu da životni prostor izgleda prostranije.

Francuska vrata za vaš dom
Francuska vrata za vaš dom / foto: Getty

Klizna vrata

Klizna vrata su spoljna vrata koja se koriste na zadnjoj ili bočnoj strani kuće, obično se koriste za terasu. Klizna vrata se mogu naći i u unutrašnjosti kuće u ormarima, pomoćnim prostorijama ili ostavama. Kreću se na stazi dok ih otvarate tako da uopšte ne vire u prostoru.

PVC stolarija klizna vrata
Klizna vrata / foto: unsplash.com

Džepna (pocket door) vrata

Džepna vrata su veoma slična kliznim vratima, ali nestaju u zidu kada su otvorena. Savršeni su za sobe sa prahom, ormare i kupatila. Džepna vrata se kreću na stazi u ploču vrata koja se nalazi unutar „džepnog“ ili šupljeg prostora u zidu.

Džepna vrata za vaš dom
Džepna vrata za vaš dom / foto: Getty

Okretna (pivot) vrata

Okretna vrata se uključuju na dva okreta na vrhu i na dnu vrata. Kada se otvore, panel izgleda kao da je deo dizajna zida, dajući mu moderan stil. Okretna vrata su dostupna u mnogim materijalima jer je okvir dizajniran da izdrži veća opterećenja (što takođe znači da su odlična za ulazna vrata).

Okretna vrata za vaš dom
Okretna vrata za vaš dom / foto: Getty

Vrata stvaraju privatnost, definišu prostorije, smanjuju buku i unose lepotu i stil. Unutrašnja vrata dolaze u različitim materijalima i stilovima, što ih čini lakšim za uklapanje ili dopunjavanje dekoracije vašeg doma. Postoje beskrajne opcije za vrata koje možete izabrati kada dođe vreme za kupovinu.