Industrijska vrata – Lak i bezbeden prolaz za sigurno poslovanje

 Pored uobičajene funkcije, jedna od primarnih prednosti industrijskih vrata je da smanjuju gubitke toplote i tako smanjuju i račune značajno

Pojam industrijska vrata odnosi se na veoma širok spektar vrata koji se koriste u različite svrhe i na objektima različitih namena. Takođe, postoji i brojni razlozi zbog kojih se industrijska vrata upotrebljavaju na daleko širem spektru objekata od jednostavno industrijskih.

Brojni su razlozi zašto se mnogi odlučuju na ugradnju industrijskih vrata u objektima koji uopšte nemaju tu namenu. Oni mogu biti iz potrebe kontrole okruženja, radi zaštite od požara, pojačane sigurnosti i bezbednosti i mnogo drugog. Industrijska vrata služe svim ovim različitim namenama, i još mnogim drugim u zavisnosti od toga kako su izrađena. Istovremeno, ona pružaju lak prolaz i njima se može služiti bez posebnih teškoća i napora. Pored uobičajene funkcije, jedna od primarnih prednosti industrijskih vrata je da smanjuju gubitke toplote i tako smanjuju i račune značajno. Takođe, takvo sprečavanje gubitka toplote pozitivno utiče i na okolinu.

Pojam industrijska vrata odnosi se na veoma širok spektar vrata

Kako bi se najbolje iskoristile njihove prednosti potrebno je poznavati različite tipove industrijskih vrata i prilagoditi ih nameni objekta i zahtevima koje ona postavlja.

Rolo vrata se najčešće koriste u skladištima i jedinicama je je bezbednost primarna briga. Posebno su isplativa zbog jednostavne konstrukcije od samo nekoliko komponenti. Zauzimaju jako malo prostora i mogu se kompaktno spakovati, čime se ne gubi ni malo vredne i radne površine. Njima se može upravljati ručno ili preko daljinskog upravljača, fotoćelije, senzorima na pokret i drugo.

Rolo vrata se najčešće koriste u skladištima i jedinicama je je bezbednost primarna briga

Industrijska segmenta vrata, kao i rolo vrata, funkcionišu vertikalno, odnosno tako što se okreću oko horizontalne ose, i stoga im je potrebno jako malo prostora. Tako što se pomiču u visinu ostavljaju mesta ispred i iza vrata. Elementi vrata se zaustavljaju ispod tavanice horizotalno, upravno ili tik uz tavanicu. Najjefikasnija su po svojoj konstrukciji jer su predviđena za sve vrste objekata, kao i za različite konstrukcije objekata. Među industrijskim vratima smatraju se najoptimalnijim rešenjem. Ovakva vrata imaju odlične karakteristike toplotne izolacije. To znači da se mogu koristiti kao barijera u prostorima u kojima se nalazi sadržaj koji je osetljiv na temperaturne promene. Mala dubina potrebna za ugradnju ovih vrata pogodna je kod hala koje imaju osvetljenje koje dolazi sa krova, iz kupole ili imaju staklene krovove i pročelja.

Industrijska segmenta vrata, kao i rolo vrata, funkcionišu vertikalno

Brzookretna vrata se postavljaju kako bi se postiglo što bolje kretanje u prostoru, ili u i iz prostora, kao i radi poboljšanja klime prostora i uštede energije. Moguće je kombinirati ih i sa segmentnim i rolo vratima, kao i sa drugim tipovima vrata radi postizanja maksimalnih performansi.

U industrijska vrata spadaju isto i vrata za zajedničke garaže. Optimalne ekonomičnosti, a trajne sigurnosti funkcionisanja kako za automobile, tako i za ljude, kvlitetna garažna vrata predstavljaju pravi izbor. Kvalitetna garažna vrata se tiho otvaraju, i potrebno je da imaju jaku konstrukciju, a često ih je moguće i indivudualno, po želji oblikovati. Pokretna vrtna vrata koriste se kao spoljna vrata parcele, okruženja objekta. Uglavnom se isporučuju kao kompletan element s širinom otvora dovoljnom za prolazak i većih vozila. Naročito je važno da ovakva vrata budu sigurnosna i adekvatno čuvaju prostor koji ograđuju.

Industrijska-vrata-meades_sect_indust

Iako ne deluju tako, trakaste zavese se isto mogu svrstati u industrijska vrata. Povoljne su cene i stoga izuzetno zadovoljavajuće za zatvaranje veilkih otvora hala. Uglavnom se prave od izdržljivih PVC trake koje se vrlo dobro zatvaraju, a zatim otvaraju samo za širinu vozila ili tereta. Na taj način smanjuje se gubitak temperature, čak i onda kad su prolazi učestali. Jedna od prednosti ovih vrata je što zahvaljujući materijalu propuštaju svetlost u unutrašnjost objekta, i ukoliko čine značaju površinu objekta, to uveliko pozitivno utiče na rad i boravak u njemu.

Sprotske dvorane se takođe često zatvaraju takozvanim industrijskim vratima. Ona moraju biti bezbedna i otporna na udarce koji nastaju pri sportskim aktivnostima. Obično su u pitanju nešto jača vrata koja sa sobom nose i amortizere od udaraca, a ugrađuju se tako da ni u jednom trenutku ne ulaze u prostor sportskih dvorana.

Protivpožarna vrata igraju jako veliku ulogu u bezbenosti objekta

Protivpožarna vrata igraju jako veliku ulogu u bezbenosti objekta jer mogu biti ključna u sprečavanju širenja požara i katastrofalnih posledica, što po osoblje a što po mašineriju ili robu. Važno je da ovakva vrata budu pravilno testirana i da nose sve ateste koje je potrebno. Postoje i dimootporna protivpožarna vrata koja štite od širenja po život opasnog dima. Mogu biti i pokretna, s prolaznim vratima za slučaj nužde kada su ona opremljena kliznom vodilicom za zatvaranje.

Takođe, krilna vrata koncipirana su tako da omogućavaju nesmetan rad viljuškara. Uglavnom se isporučuju kompletno pripremljena za jednostavnu montažu, a važno je da budu dimenzija koje dozvoljavaju nesmetan prolaz ovakvim vozilima.

Foto: Housematik
Foto: Housematik

Industrijska vrata pružaju niz prednosti u odnosu na obična standardna vrata, ali naravno, i po višoj ceni, te se ugrađuju u prostorije u kojima je to potrebno i isplativo. Mogu štetedi prostor, štititi ga i u svako slučaju utiču na komfor koji je u njemu potreban, bilo za boravak, rad ili nesmetani prolazak.

Industrijska-vrata-pruzaju-niz-prednosti-u-odnosu-na-obicna-standardna-vrata