Energetska efikasnost – Sanacija prozora stare gradnje

Zbog karakteristika gradnje i nedostataka propisa o toplotnoj zaštiti, u razdoblju najveće stambene izgradnje, od 1950. do 1980. godine, izgrađen je niz objekata sa prosečnom potrošnjom energije za grejnje većom od 200 kWh/m² godišnje (razred F). Možda vaša kuća datira upravo iz tog razdoblja kada nije postojala zakonska odredba vezano uz izradu izolacije na kućama, ili je kuća upravo legalizovana bez ikakvog propisa o toplinskoj zaštiti?

Evidentno je da stare zgrade gube puno energije. U poređenju sa stanovima i kućama koje zadovoljavaju stare standarde energije, renovirane zgarde su u mogućnosti da vas zaštite od visoke cene energije u budućnosti. Obnova poboljšava klimu u zatvorenom prostoru, udobnost stanovanja i pomaže u očuvanju zgrade.

Danas mnogi proizvodi na tržištu imaju dobre vrednosti toplotne izolacije

Danas mnogi proizvodi na tržištu imaju dobre vrednosti toplotne izolacije, ali su često neprikladni za obnovu, upravo zbog njihove ugradne dubine profila. S druge strane, tehnički inteligentni proizvodi, pogodni su za upotrebu u novim zgradama, ali i u svrhu obnove.

Sanacija prozora na staroj gradnji

Prilikom sanacije objekata, prema pravilu, odmah se vrši zamena prozora, odnosno, stari prozori se demontiraju, a ugrađuju se novi sa izolacijskim staklima.

Ovim se postiže funkcionalno poboljšanje, kao i poboljšanje klime u prostorijama i ugodniji način stanovanja. Prilikom zamene starih prozora novim prozorima koji imaju bolja građevinska svojstva, može doći do pojave plesni u prostorijama za stanovanje.

Nepropusnost fugni kod spregnutih prozora u područjima zvučnih i termičkih izolacija

Postoje primeri kada se nakon sanacije prozora ne pojavljuje nikakvo ili samo neznatno poboljšanje u području zvučne i toplotne izolacije, kao što je to sučaj kod zamene spregnutih prozora prozorima sa izolacijskim staklima. Nepropusnost fugni kod spregnutih prozora u područjima zvučnih i termičkih izolacija, bolja je od one kod običnih prozora sa izolacijskim staklima bez zaštitnog premaza i specijalnog plinskog punjenja.

Kod prozora objekata stare gradnje, najčešće se nalaze jednostavni prozori, spregnuti prozori, modularni i prozori starijih objekata koji imaju uglavnom drvene okvire manje debljine. Zastakljenje čini jednostavno staklo, debljine cca. 3mm.

Zastakljenje čini jednostavno staklo, debljine cca. 3mm

Ovakvi prozori mogu pokazati tipične nedostatke u vidu: debelih slojeva laka na drvetu okvira; oštećenih površina; delimično razvučenih delova okvira, iskrivljenih od vetra, pri čemu su fugne između krila i okvira nejednake; nedovoljnu nepropusnost usled naleta kiše, propusnost fugni itd. Prozori na starijim objektima se mogu dodatno poboljšati naknadnom ugradnjom zaptivača, zamenom stakala, postavljanjem dodatnih elemata poput staklenih ploča i kutija za roletne. Stručnim izvođenjem ovih radova, poboljšava se vodoneporpusnost, zvučna i toplotna izolacija prozora.

Kod sanacije prozora važno je postići optimalnu interakciju pojedinačnih funkcija jednog prozora

Kod sanacije prozora važno je postići optimalnu interakciju pojedinačnih funkcija jednog prozora. Pre početka sanacije potrebno je izvršiti detaljnu analizu postojećeg stanja starog prozora. Nakon toga se odlučuje da li su preduzete mere zadovoljavajuće i opravdane, tehnički izvodljive i ekonomičnije. Odabir pravog zaptivača često zavisi od konstrukcije saniranog prozora kao i od dimenzija i tolerancija u području žljeba.

Termoizolaciona stakla

Kako biste smanjili troškove grejanja i hlađenja, potrebno je obnoviti stare prozore novim termoizolacionim staklima. Ovo rešenje se primenjuje kada se ne sme menjati postojeća stolarija. Ukoliko imate drvene ili PVC prozore, umesto zamene celih prozora, možete ih samo „nadograditi“ novim termoizolacionim staklima, novim silikonskim zaptivačima, i novim okapnicama. Zamena starog stakla se izvodi posebnim PVC profilima.

Zamena starog stakla se izvodi posebnim PVC profilima

Prednost ovog sistema montaže je brzina. Sam postupak zamene termoizolacionog stakla moguć je već u roku od jednog dana. Troškovi promene stakla su do 70% manji, u odnosu na promenu celokupne stolarije.

Kod izuzetno starih objekata, tokom dugogodišnjeg eksploatisanja, javljaju se pukotine u zidu i uglovima prozora, koje ukazuju na prisustvo koncentracije napona izazvanih zapreminskim promenama usled neprojektovanih i neizvedenih nadprozornih greda.

Kod izuzetno starih objekata

Analizom registrovanih defekata, usled izostanka ispravno ankerovane dijagonale armature, ne preporučuje se izvođenje sanacionih radova.

Faze izvođenja nadprozorskih greda

Prvo se na jednoj polovini ukloni deo zida do donje ivice predviđene grede. Potom se postavlja oplata na delu zida koji je obijen, kako bi se mogla postaviti nova greda. Nakon postavljanja armature grede i betoniranja, zida se deo zida. Nakon toga, potrebno je ukloniti deo zida na drugoj polovini i postaviti oplatu za drugu gredu. Postupak je identičan kao za prvu polovinu grede.

Ukoliko je stolarija u veoma lošem stanj

Ukoliko je stolarija u veoma lošem stanju, i predviđena je njena zamena, pre njenog skidanja, potrebno je snimiti sve mere i geometrijske oblike a potom izraditi istu, novu stolariju.

Kod nekad popularnih svetlarnika – kružnih otvora, mogu se pojaviti pukotine, koje nisu uspele odoleti zubu vremena, krakteristične za lukove bez zatege.

Renovacija prozora nudi prednosti kao što su:

Renovacija prozora nudi prednosti kao što su: ušteda usled smanjene potrošnje energije, povećanje vrednosti same nekretnine, poboljšanje udobnosti stanovanja.

Piše: Ljubica Grujić, mast. inž. građ.