Tipovi prozora

Prozori koji se otvaraju na gore

„Tenda“ prozori su dizajnirani da maksimalno propuste svetlost i vazduh u prostoriju. Najčešće se postavljaju u spavaće sobe gde je potrebna privatnost.

Najčešće se postavljaju u spavaće sobe
Slika 2 – Prozori koji se otvaraju na gore

Oni se mogu instalirati pored ili iznad drugih prozora, u redovima, ili se mogu postavljati iznad terasnih vrata i na taj način korisnik može dobiti više svetlosti u prostoriji. Sigurnosna mana ovakvih prozora je to što, kada su otvoreni, dozvoljavaju slobodan pristup unutrašnjosti.

Prozori koje se otvaraju ka napolje

Ovi prozori se lako prepoznaju, jer im je glavna karakteristika to što se otvaraju ka spoljašnosti objekta, dozvoljavajući maksimalan pristup svetlosti i vazduha.

Štede energiju i smanjuju troškove zagrevanja prostorije
Slika 3 – Prozori koje se otvaraju ka napolje

Kada su zatvoreni, zbog svojih karakteristika, štede energiju i smanjuju troškove zagrevanja prostorije. Laki su za rukovođenje, pošto sam mehanizam ima klizač koji nosi svu težinu prozora. Ovakvi tipovi prozora su najzastupljeniji u novijoj gradnji.

Prozori koji se podižu

Oni su odlični za eksterijer
Slika 4 – Prozori koji se podižu

Ovi prozori najmanje štede energiju na tržištu danas. S obzirom da mogu da se otvore samo do polovine, protok vazduha je ograničen. Oni su odlični za eksterijer, za objekte koji su u blizini šetališta, letnjih terasa i sl. zato što ne zauzimaju spoljašnji prostor. Jedna od glavnih prednosti je lako i jednostavno održavanje.

Lako i jednostavno održavanje
Slika 5 – Prozori koji se podižu

Dekorativni prozori

Postavljeni su visoko na zidovima i u hodnicima
Slika 6 – Dekorativni prozori

Oni su najbolji za prostorije u kojima pcirkulacija vazduha nije toliko bitna. Često su postavljeni visoko na zidovima i u hodnicima, gde im je glavni cilj propuštanje svetlosti. Savršeno funkcionišu u kombinaciju sa vratima.

Savršeno funkcionišu u kombinaciju sa vratima
Slika 7 – Dekorativni prozori

Dekorativni prozori se koriste uglavnom samo za ulepšavanje prostora. Ukoliko je otvor sa staklom velik, veoma je skupa zamena usled lomljenja.

Dekorativni prozori se koriste uglavnom samo za ulepšavanje prostora
Slika 8 – Dekorativni prozori

Kibicfensteri

Kibicfensteri su odlični za arhitekte koji projektuju uglove na objektu. Dozvoljavaju prolazak svetlosti iz više različitih pravaca, plus, mogu da se otvaraju. Najviše se koriste za kuhinje i dnevne boravke. Oni daju dodatnu dimenziju vašem domu, dozvoljavaći arhitekti da ulepša kako enterijer tako i eksterijer.

Za arhitekte koji projektuju uglove na objektu
Slika 9 – Kibicfensteri

Žaluzine

Ovo je tip prozora koji je najekonomičniji za objekte koji se nalaze u toplim krajevima, ili gde nije potrebno cirkulisanje vazduha.

Žaluzine su napravljene od staklenih ploča
Slika 10 – Žaluzine

Žaluzine su napravljene od staklenih ploča spojenih metalnim mehanizmom, tako da mogu da se otvaraju i zatvaraju. Takođe ih nazivaju i spuštenim prozorima, jer su ovi prozori napravljeni kao stakleni šalukatri. Ovakavi prozori ne mogu biti potpuno zatvoreni.

Takođe ih nazivaju i spuštenim prozorima
Slika 11 – Žaluzine

Prozori za podrume

Ovi prozori se najčešće koriste za podrume. Oni su nalik „tenda“ prozorima, s tim da su šarke za otvaranje prozora postavljene u dnu rama. Prozor se otvara ka unutra pa se ne preporučuje njihova ugradnja u prostorije sa zavesama.

Ovi prozori se najčešće koriste za podrume
Slika 12 – Podrumski prozori