Arhitektura prekrivena zelenilom

Prilikom razvoja novih urbanih celina, u poslednjim decenijama čovek se sve više vodi idejom stvaranja što veće iskorišćenosti raspoloživog prostora za izgradnju. Zelenilo i drveće postali su nepoželjni ili zapostavljeni elementi u urbanim sredinama.

Nažalost, ovakav pristup doveo nas je do pojave ubrzanih klimatskih promena, stvaranja toplotnih ostrva u gradovima koje je direktno prouzrokovano dominacijom betona.

Tako još jednom skrećemo pažnju da je ravnoteža između prirode i arhitekture ozbiljno narušena i koliko je važno da se ponovo uspostavi harmonizacija sa prirodnim okruženjem. Zato su sve više važna nova promišljanja i pristupi u realizaciji i rekonstrukciji savremenog urbanog okruženja.

Zato predstavljamo nekoliko zanimljivih i interesantnih arhitektonskih koncepata i ideja u kojima je uspostavljen sklad između prirode i arhitekture.

Jedno malo multikulturno naselje, Jan van Galenstraat u Amsterdamu, je potpuno iskoristilo potencijal prirode i učinilo je dostupnom za svoje građane.

Sportplaza Mercator
Sportplaza Mercator

Gradski okrug želeo je da ojača lokalnu zajednicu, a pritom i da zaposli ljude. Zgradu Sportplaza Mercator projektovao je arhitektonski biro VenhoevenCS, koji je imao cilj da zgradu što bolje uklopi u okruženje – u park. Zadatak je bio da zgrada bude stopljena sa prirodom, što zelenija i na oko privlačna. Naravno, sve su to uspeli da postignu.

Projektovali su objekat površine 7.100 m2 koji je zamišljen kao mali grad unutar jednog velikog grada tj. objekta. U njemu se mogu naći bazeni, sale za fitnes, sale za aerobik, sauna, sale za proslave, kafići, restorani, prostori namenjeni deci.

Najinteresantnije je da su fasada i krov prekriveni zelenilom. Kada posmatrate objekat iz daljine stičete utisak da je zgrada tvrđava. Dobro uklopljeni prozori na krovu i fasadi ispunjavaju objekat svetlošću.

Svima je poznato da gradske garaže predstavljaju mesto sivila i betona. Tako je bilo i sa jednom garažom u Kaliforniji, koja sada, zahvaljujući kompaniji Seasons Natural Engineering, ima jedan od najvećih zelenih zidova u SAD koji je površine oko 4.000 kvadratnih stopa sa posađenih oko 40 različitih vrsta biljaka.

Ova kompanija je razvila specijalnu tkaninu za sadnju biljaka u vertikalnom položaju koji je napravljen od potpuno recikliranih sintetičkih vlakana. Na taj način je eliminisano truljenje, i podstaknut je pravilan razvoj biljaka i dotok vode.

School of Art, Design and Media, Singapur
School of Art, Design and Media, Singapur

School of Art, Design and Media оd 215.000 m2 je fakultet umetnosti u Singapuru. Među osnovnim prostorijama koji svaki fakultet poseduje objekat je opremljen muzejskim osvetljenjem i automatizacijom klime za bezbedno predstavljanje osetljivih i vrednih umetničkih dela.

Galerija zadovoljava današnje visoke međunarodne muzejske standarde i priređuje interesantne izložbe. Zgrada je visine od 2 do 5 spratova, a najviše je izdvaja neverovatna konstrukcija zelenog krova koji se spušta pod uglom od 45 stepeni.

Krov je formiran od dva nagiba polukružnog oblika, spojeni sa trećim manjim lukom i prekriven je travom. Pristup krovu omogućen je putem stepenica koje se nalaze duž ivice krova. Zgrada je dizajnirana tako da se uklopi u okruženje kampusa, a staklena fasada pruža vizuelnu povezanost sa okolnim pejzažom.

Kako bi krov bio ekološki ekonomičniji, materijal koji se nalazi ispod trave je drobljena vulkanska stena, plavac i oprani pesak koji dopušta pravilno zadržavanje vlage i održavanje temperature samog krova.

Kroz ove interesantne primere vidimo da spoj arhitekture i prirode može doprineti kvalitetu urbanog okruženja i novom približavanju čoveka i prirode.

Autor teksta: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Agencija za projektovanje i inženjering “ArhinGreen”
ul. Pasterova br. 6, 21000 Novi Sad
T. +381 63 580 46
info@arhingreen.rs
Pokretač bloga na sajtu www.arhingreen.rs/blog