Korak ka efikasnoj budućnosti

Venitilirana fasada je finalni konstruktivni sloj objekta koji se sastoji od podkonstrukcije i ventilirane spoljne obloge od odgovarajućeg materijala – Alubond aluminijumskih kompozitnih panela, keramike, kamena, fibro-cement panela, stakla i ostalih panela namenjenih za oblaganje fasada.

Ovim načinom završnog oblaganja objekata se efektivno formira dvoslojni zid sa ventiliranim međuprostorom koji spoljnom sloju omogućava da “diše”, poput kože, i na taj način efikasno odvoji unutrašniji, izolovani zid od direktnog delovanja sunca, vetra i atmosferalija. Pri tom, noseća struktura objekta i izolacija uvek ostaju suve i optimalno zaštićene usled konstantnog strujanja vazduha, čak i u slučaju incidentnog prodora vode.

Velika fleksibilnost i prilagodljivost svakom tipu i vrsti objekta

Prednosti i karakteristike ventiliranih sistema

Jedna od glavnih prednosti ventiliranih fasada je, pored vrhunske toplotne i zvučne izolacije, njihova velika fleksibilnost i prilagodljivost svakom tipu i vrsti objekta. Naime, modularni princip suve gradnje sa materijalima male težine i velike nosivosti omogućava postavljanje kako na nove objekte, tako i na već postojeće kojima je neophodna modernizacija koja istovremeno podiže energetsku efikasnost zgrade, istovremeno dajući potpuno novi izgled zahvaljujući brojnim vrstama fasadnih obloga.

Veliki izbor panela i raspoloživih materijala promovisao je primenu ovog tipa fasada i na privatnim, rezidencijalnim objektima što ranije nije bio slučaj.

Ventilirana fasada sastoji se od noseće metalne podkonstrukcije, odgovarajuće toplotne izolacije kako bi se ostvarile željene termičke performanse kompletnog objekta i fasadnih panela kao spoljnog, zatvarajućeg sloja. Svi elementi sistema imaju predefinisani raspored i ulogu u ovakvom fasadnom sklopu. Princip na kom su razvijene ventilirane fasade naziva se efekat dimnjaka – pojava povezana sa podizanjem toplog vazduha koji je lakši od hladnog.

Ventilirane fasade

Primenjen na ventilirane fasade, efekat se ispoljava kroz činjenicu da je vazduh u fasadnom prostoru za ventilaciju topliji od spoljnog i samim tim nastoji da se podigne kroz izlaz na vrhu. Ovaj proces povećava protok vazduha i pojačava ventilaciju unutar same fasade što se pozitivno odražava na regulaciju toplote koja se prenosi na zidove, kao i na brzo i potpuno isparavanje vode unutar sklopa.

Noseća podkonstrukcija sastoji se od horizontalnih i vertiklanih profila koji su specijalnim nosačima konzolno pričvršćeni za zid objekta. Moderne podkonstrukcije za ventilirane fasade, poput Tehnomarket TMAB, TMTP i VENT sistema izrađuju se od aluminijuma, koji predstavlja gotovo idealan materijal za ovu namenu usled svoje male težine i mehaničkih karakteristika primerenih lakim nosećim konstrukcijama velike nosivosti koje ne opterećuju noseće zidove objekta u značajnoj meri.

Važno je napomenuti da se u određenim situacijama koriste i čelične podkonstrukcije za ventilirane fasade. Glavna uloga podkonstrukcije je nošenje težine svih elemenata fasade, kao i prenošenje svih statičkih i dinamičkih opterećenja izazvanih spoljnim uticajima na noseću konstrukciju objekta. Takođe, jedna od bitnih odlika podkonstrukcije je da omogući izravnavalje neravnina i eventualnih nepravilnosti na postojećim zidovima.

Tehnomarket TMAB je serija aluminijumskih-podkonstrukcija namenjenih aluminijumskim kompozitnim panelima

Osnovni tipovi

Kompanija Tehnomarket, kao jedan od vodećih proizvođača sistema aluminijumskih podkonstrukcija na tržištu nudi tri osnovne grupe koje pokrivaju praktično sve vrste ventiliranih fasada i fasadnih obloga, kao i metode fiksiranja istih.

Tehnomarket TMAB je serija aluminijumskih podkonstrukcija namenjenih aluminijumskim kompozitnim panelima poput Alubond USA i sličnih. U sklopu TMAB sistema podkonstrukcije razlikujemo više različitih sistema kačenja panela koji omogućuju optimalno prilagođavanje svakom pojedinačnom projektu i nude veliku slobodu arhitektama i projektantima.

Tehnomarket TMTP je univerzalan sistem aluminijumskih podkonstrukcija namenjen prvenstveno za objekte gde se zahteva značajno odmicanje teških fasadnih ploča u odnosu na noseći zid ( moguće je postaviti spoljni sloj fasade čak 600 mm od nosećeg zida). Sistem takođe nudi podešavanje pojedinačnih ploča po dubini i time daje dodatnu dozu slobode prilikom dizajniranja i projektovanja objekata.Tehnomarket VENT je univerzalni sistem aluminijumskih podkonstrukcija za sve vrste fasadnih panela.

Pored standardnih opcija, postoji i mogućnost nevidljive mehaničke veze panela i podkonstrukcije, kao i lepljenja savremenim fasadnim lepkovima visokih performansi.

Ventilirana fasada sastoji se od noseće metalne podkonstrukcije

Ventilirane fasade – optimalano rešenje

Ventilirane fasade se svojim performansama, lakoćom montaže i modernim dizajnom nameću kao optimalno rešenje za sve savremene objekte od kojih se očekuje da zadovolje aktuelne svetske tehničke, estetske, ekonomske, kao i zahteve koje postavljaju sve oštriji propisi iz domena energetske efikasnosti.

Pored svega, nude izuzetnu fleksibilnost prilikom modernizacije i renoviranja postojećih objekata i izuzetno širok izbor raspoloživih fasadnih panela za finalno oblaganje. Uz sve navedene prednosti, nema sumnje da ventilirani fasadni sistemi predstavljaju budućnost , kako komercijalne tako i rezidencijalne gradnje.


www.tehnomarket.com

Tehnomarket d.o.o.
A. Skadarska 73, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799

Prodaja profila
A. Jabučki put 221, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 334 507
F. +381 13 377 564

Prodaja Larson panela
A. Skadarska 73, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799

E. panel@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com

Prethodni tekstSvedite toplotne gubitke na minimum
Sledeći tekstSaturn sat-inspirisan drugom planetom po veličini