Završen konkurs za drugo izdanje Međunarodne nagrade RIBA

Kraljevski institut britanskih arhitekata (The Royal Institute of British Architects-RIBA) je oduševljen što je najavio drugo izdanje Međunarodne nagrade RIBA, prestižne nagrade koja se dodeljuje za najbolju novu zgradu na svetu.

Pobednička zgrada biće objavljena u novembru 2018.
Pobednička zgrada biće objavljena u novembru 2018.

Konkurs je objavljen, 4. jula 2017. godine, a Međunarodna nagrada RIBA biće dodeljena zgradi koja podrazumeva dizajnersku izvrsnost, arhitektonsku ambiciju i ostvaruje značajan društveni uticaj. Nagrada je otvorena za sve kvalifikovane arhitekte u svetu, za zgradu bilo koje veličine, tipa ili budžeta. Konkus se zatvara 17. oktobra 2017.

Inauguraciona Međunarodna nagrada RIBA dodeljena je 2016. godine Grafton Architects za njihovu izuzetnu univerzitetsku zgradu, UTEC (Universidad de Ingenieria i Tecnologia) koja se nalazi u Limi, Peru. Inovativna struktura vertikalnog kampusa nazvana je „savremeni Maču Pikču“ od strane žirija RIBA.

Međunarodna nagrada RIBA lansirana je tokom inauguralnog RIBA International Week-a
Međunarodna nagrada RIBA lansirana je tokom RIBA International Week-a

Međunarodna nagrada RIBA lansirana je tokom inauguralnog RIBA International Week-a, na kojoj su prisustvovali mnogi profesionalaci i industrijskih eksperti, uključujući Francis Kere, Amanda Levete, Sir Dejvid Čiperfild, Elizabet Diler, Odil Dek i svetski globalni talenat, Ma Jansong, najavljujući seriju događaja, na kojima će se voditi debate o pozitivnoj ulozi arhitekata u budućem dizajnu naših gradova.

Veliki žiri za Međunarodnu nagradu RIBA za 2018. predvodiće Elizabet Diler, partner priznate američke firme Diller Scofidio + Renfro, Džošua Bolkover suosnivač Rural Urban Framevork-a koji je pionirski istraživački i dizajnerski kolaborativni centar sa sedištem u Hong Kongu i dobitnik prve međunarodne nagrade RIBA za najbolju novu praksu. Kao počaasni član žirija, naći će se i priznati koreograf Vejn Mekgregor-CBE, koji će doneti svoju strast i jedinstvenu perspektivu arhitekture pri dodeljivanju nagrade. Pun sastav žirija će biti objavljen u dogledno vreme.

Pobednik Međunarodne nagrade RIBA biće izabran nakon rigoroznog procesa ocenjivanja koji će dva puta videti stručna komisija žirija prilikom dvostruke posete pre nego što veliki žiri izabere četiri finalista koje će posetiti još jednom. Pobednička zgrada biće objavljena u novembru 2018.

Izvor: www. mojenterijer.rs