Novi švedski energetski koncept- Zgrade net-zero (Video)

Novi švedski energetski koncept, svaku zgradu može da pretvori da ona bude nulte energije (net-zero). Kompanija Innenco iz Malmea, za svoj pionirski koncept koristi toplotnu masu zgrade kako bi drastično smanjila potrošnju energije za oko 85 procenata. Pomoću sistema aktivnih elemenata, toplotnih pumpi, rashadnih agregata i solarnih panela, Innenco može dovesti novu ili postojeću zgradu u stanje nulte potrošnje energije. Izvršnim direktor i osnivač Džonatan Karlson je za Inhabitat rekao nešto više o ovom konceptu u nastavku.

Innenco je već video kako ovaj koncept funkcioniše u stvarnom svetu
Innenco je već video kako ovaj koncept funkcioniše u stvarnom svetu

Kompanija Innenco, koja stoji iza ovog inovativnog energetskog koncepta, dramatično je smanjila potrošnju energije u zgradi. Karlson je izjavio sledeće: „Naša vizija je da stvorimo mogućnosti da na efikasan način napravimo nove konstrukcije nulte energije, pružajući svima mogućnost da to učine“. Tehnologija menja način na koji funkcioniše zgrada uz znatno poboljšanu energetsku efikasnost.

Prvo se integrišu cevi u okvir konstrukcije kako bi se koristila toplotna masa zgrade. Zatim se dodavanjem toplotnih pumpi i rashladnih agregata na sistem omogućava dobijanje od četiri do šest puta veće efikasnosti u grejanju i hlađenju. U ovom trenutku kompanija Innenco je u mogućnosti da smanji potrošnju energije za 85 odsto, dok se ostalih 15 odsto pokriva ugradnjom „Innenco Quantum Solar“ panela. „Ovako se ulaže u solarne ćelije, što je povoljnije od tradicionalnih sistema i dobija se „net-zero“ efekat, a da pritome nije puno uloženo“, rekao je Karlson za Inhabitat. Zgrade sa ugrađenim sistemom kompanije Innenco imaju tendenciju da održavaju temperaturu od oko 22°C ili oko 72°F.

Kompanija Innenco iz Malmea, za svoj pionirski koncept koristi toplotnu masu
Kompanija Innenco iz Malmea, za svoj pionirski koncept koristi toplotnu masu

Innenco je već video kako ovaj koncept funkcioniše u stvarnom svetu. Ugradili su sistem u kuće, kancelarije, škole i industrijska prostrojenja. Karlson je rekao da su bili vrlo uzbuđeni što su otkrili da mogu da koriste veoma visoku toplotnu masu u industrijskim zgradama i misle da njihov koncept može uspešno da se primeni i na nebodere. Radili su u Švedskoj, Češkoj Republici, Španiji i Holandiji, a projekti koji tek dolaze su u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Energetski koncept je održiv i može se ugraditi u nove zgrade ili se može integrisati u stare.

Karlson je rekao da projekti održivosti trebaju pružiti društvene, ekološke i ekonomske koristi, i da je sve ovo obuhvaćeno ovim konceptom. „Smanjenje emisije ugljen-dioksida je zaista veliki cilj za nas“, rekao je Karlson za Inhabitat. „Stvarno je neophodno da shvatimo kako možemo pomoći planeti.“

„Smanjenje emisije ugljen-dioksida je zaista veliki cilj za nas", rekao je Karlson za Inhabitat
„Smanjenje emisije ugljen-dioksida je zaista veliki cilj za nas“, rekao je Karlson za Inhabitat

Innenco se nada da će svoj energetski koncept predstaviti i na druga tržišta, kao što su Sjedinjene Države.

U videu ispod se može pogledati inovativni energetski koncept kompanije Innenco i kako zgrada postaje „net-zero“ ili sa nultom energijom.

Izvor: www. građevinarstvo.rs