Najava pete međunarodne ETEM konferencije na temu fasadnog inženjeringa

Digitalizacija i automatizacija u arhitekturi će biti jedan od najvažnijih elemenata programa

Kompanija ETEM ponovo će, 16. novembra ove godine, okupiti svetska poznata imena u sferi arhitekture na Međunarodnoj konferenciji o fasadnom inženjeringu.

Svake dve godine, ovaj događaj se pretvara u profesionalnu platformu, koja obiluje najnovijim inovacijama i trendovima u fasadnom inženjeringu, najnovijim idejama i konceptima u oblasti arhitekture i održivog urbanog razvoja, kao i najnovijim građevinskim tehnologijama.

Predstojeća, peta po redu, konferencija održaće se uz podršku Američkog saveta za visoke zgrade i gradsko stanište („CTBUH“), čiji je ETEM član. Glavni fokus konferencije biće projektovanje, izgradnja i korišćenje visokih zgrada u urbanoj sredini, kao i najnoviji trendovi i rešenja u fasadnom inženjeringu nebodera. U fokusu foruma biće digitalizacija u arhitekturi, automatizacija različitih procesa i najnovija tehnološka rešenja za zaštitu od sunca.

Peta međunarodna konferencija obećava dinamičan program sa inspirativnim prezentacijama vodećih stručnjaka iz oblasti arhitekture i fasadnog inženjeringa. Ove godine, ponovo će uzeti učešće svetski poznati stručnjaci iz sfere različitih industrija, koji će pružiti nove uvide u najnovije trendove i inovacije u dizajnu.

Miron Mutyaba, kompanija Zaha Hadid Architects
Miron Mutyaba, kompanija Zaha Hadid Architects

Među arhitektama, koji su potvrdili svoje učešće, izdvaja se ime Mirona Mutijabe, glavnog projektanta u arhitektonskoj kompaniji Zaha Hadid Architects. On će predstaviti inovativne arhitektonske projekte kao i korišćenje novih proračunskih tehnika u projektovanju i racionalizaciji složenih fasada. Miron Mutijaba je učestvovao u realizaciji velikih projekata kao što su neboderi Signature Towers, uzdignute u zalivu Dubaija i legendarne zgrade Jockey Club Innovation Tower, koja je postala nova pokretačka snaga u razvoju Hong Konga kao centar za razvojnu delatnost i dizajn u Aziji. Takođe, Mutijaba je deo tima koji je projektovao Morpheus Hotel sa 5 zvezdica u Makau. Morpheus je prva visokogradnja sa egzoskeletom u slobodnom obliku na svetu koju pokriva preko 12.000 m² fasade. On je odgovoran za proračun komponenti fasade hotela Morpheus, uključujući sveukupno projektovanje i racionalizaciju aluminijumske obloge.

Morpheus Hotel, Macau Photo credits: Ivan Dupont
Morpheus Hotel, Macau Photo credits: Ivan Dupont
Steven Kennedy, arhitektonski biro Grimshaw
Steven Kennedy, arhitektonski biro Grimshaw

Zatim će Stiven Kenedi, koji je pridruženi partner u Arhitektonskom birou Grimshaw, predstaviti razne inovativne projektantske tehnike i rešenja za realizaciju arhitektonskih objekata u skladu sa prirodnom sredinom. Trenutno Stiven Kenedi radi na dinamičnom međunarodnom portfelju projekata, koji imaju za cilj zaštitu i promovisanje ekološkog, prirodnog i kulturnog nasleđa. Jedan takav projekat je Oman Botanic Garden (Botanička bašta Omana), koji je u proceduri izgradnje u podnožju planine Al-Hadžar. U Botaničkoj bašti kombinovaće se uzgoj, istraživanje i očuvanje bogate lokalne flore Omana, putem raznovrstnih aktivnosti za očuvanja biljaka, ekološke edukacije i vrtlarstva. Stiven Kenedi je i direktor Scale Rule – kolektiva arhitekata i inženjera, koji promoviše kulturnu raznolikost i usmerava javnu posvećenost ka izgradnji održivog urbanog okruženja.

Pablo Zamorano, kompanija Heatherwick Studio
Pablo Zamorano, kompanija Heatherwick Studio

Svoje učešće na konferenciji potvrdio je i Pablo Zamorano, rukovodilac odeljenja Geometry & Computational design u Heatherwick Studiu, koji ima veliko iskustvo u primeni novih tehnologija i tehnika, kao i u izvođenju izazovnih geometrija. Zamorano je i zamenik rukovodioca Coal Drops Yard autentičnog projekta gradske četvrti namenjenoj za maloprodaju i javni prostor u Kings Krosu u Londonu. Tokom 2014. godine, studiju je poveren posao za generalno ispitivanje ove gradske četvrti i izazov da se izvrši transformacija zastarelih zgrada i dugih ugaonih objekata u mesto za život, namenjeno maloprodaji i lokaciji za sastanke. Pablo Zamorano je angažovan na razvoju geometrije projekta, kao i koordinaciji proizvodnje svih složenih komponenti istog.

Georgi Petrov, kompanija Skidmore, Owings & Merrill LLP
Georgi Petrov, kompanija Skidmore, Owings & Merrill LLP

Takođe će deo konferencijskog programa biti Georgi Petrov, koji je pridruženi direktor, strukturni inženjer u SOM-u (Skidmore, Owings & Merrill LLP). Iskusan je u različitim izazovnim tipologijama i projektima, uključujući korporativne i komercijalne urede, kulturne i transportne zgrade, kao i posebne građevine od stakla i čelika. Georgi Petrov radi na strukturalnom dizajnu Nacionalnog muzeja vojske Sjedinjenih Američkih Država (Fort Belvoir, Virginia) – složeni kompleks koji se sastoji od muzeja, središta za održavanje, parkirališta, izložbenih dvorana, ceremonijalnih i montažnih prostora, smještenih na 85 hektara zemlje.

Burj Khalifa, Dubai, UAE - Photo credits: SOM
Burj Khalifa, Dubai, UAE – Photo credits: SOM
Daniel Bosia iz kompanije Thornton Tomasetti
Daniel Bosia iz kompanije Thornton Tomasetti

Direktor Londonskog ogranka kompanije Thornton Tomasetti – Daniel Bosia bit će prisutan na Forumu s prezentacijom. Tim Thornton Tomasetti trenutno radi na konstrukcijskom dizajnu Jeddah Tower, koji će 2020. godine postati najviša zgrada na svetu i prva građevina koja će dostići visinu od 1 kilometra.

 

 

Philippe Fouché, director of SAOTA Architecture & Design
Philippe Fouché, director of SAOTA Architecture & Design

Philippe Fouche, direktor firme SAOTA Architecture & Design, vodeće Južno Afričke arhitektonske kompanije obećava interesantno predavanje. Philippe Fouche se posebno interesuje za tradicionalnu arhitekturu i održivost, što je uspešno implementirano u različitim projektima širom Afrike, Indije, Kine i Evrope.

Neulñnder Quarree, Hamburg, Nemačka
Neulñnder Quarree, Hamburg, Nemačka

Govornik iz Bugarske biće i arhitekta Angel Zahariev ispred A&A Architects koji rade na najznačajnijim projektima u smislu prostora i arhitekture u Sofiji i Bugarskoj kao što su to Sofia Capital City, NVTower i drugi.

Po prvi put na forumu, arhitekta Rado Todorov predstaviće svoje najnovije projekte. On vodi jednu od najbrže rastuće dizajn kompanije u Bugarskoj – RT Consult i Buro International. Neki od najvećih projekata biroa su super luksuzni hotel sa pet zvezdica Hotel Marina Gate Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dominica Resortin u Dominikanskoj Republici, MALL Shymkent u Kazahstanu…

Program konferencije uključuje i Dr. Pavlos Vatavalisa, ETEM tehničkog inženjera. U proteklih 16 godina, Dr. Vatavalis radi na ključnim pozicijama u Evropi. Desetak godina predaje na odeljenju civilnog inženjerstav i mašinskog inženjerstva na Univerzitetu Western Arrica, kao i na mnogim drugim edukativnim institucijama o temama inteligentnih fasada.

Organizatori su pozvali još zanimljivih stručnjaka sa inovativnim i hrabrim projektima iz celog sveta. Iz kompanije ETEM su obećali dinamičan program i inovativne ideje, koje će sigurno inspirisati publiku, a možete i pratiti najnovije informacije o događaju i arhitektama, koji će uzeti učešće na internet sajtu foruma – facadeconference.com