Završen je šesti RENEXPO® BiH sajam u Sarajevu

Najveći međunarodni kongresni sajam energije, voda i okoliša u BiH realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Austrije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Posljednji kvartal oktobra u Sarajevu je obilježen temama zelene ekonomije i održivog razvoja. Po šesti put sajam RENEXPO® BiH ugostio je veliki broj stručnjak, 45 kompanija, 1800 posjetilaca, konferencije su zabilježile rekordnu posjetu sa čak 800 učesnika. Obrađene su aktuelne okolišne teme i razmijenjena iskustva u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama i muljem.

Događaj je podjednako zainteresovao privatna i javna preduzeća, otvarajući debate o efikansom upravjanju energijom, kroz sprovođene sistema energetskog menadžmenta, korištenju obnovljivih u daljinskom grijanju, reformi komunlanih usluga. U programu su učestvovali stručnjaci iz uprave javnih preduzeća, institucija, kao i privatnih kompanija koje primjenjuju mjere održivog poslovanja.

Pored inovativnoh tehničkih i tržišnih podataka predstavljeni su dostupni modeli finansiranja. Najviše pažnje je posvećeno programima Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD), namijenjenim za finansiranje projekata održivog urbanog razvoja i energetskih projekata za modernizaciju daljinskog grijanja, a to su ReDEWeB (Renewable District Energy in the Western Balkans) i Green Cities. Za manje projekte energetske efikasnosti finansijske proizvode predstavili su Partner MKF i UniCredit Bank d.d.

RENEXPO® međunarodni kongresni sajam energije, voda i okoliša u BiH
RENEXPO® međunarodni kongresni sajam energije, voda i okoliša u BiH

Organizator sajma REECO International, pionir u promovisanju koncepta održivog razvoja u mnogim evropskim zemljama, s ponosom ističe da ovaj uspješan koncept u Bosni i Hercegovini, tradicionalno privlači pažnju stručne javnosti, stranih investitora i industrije.

„Dugoročni cilj skupova RENEXPO® u zemljama Zapadnog Balkana je da postavi jake temelje savremenim trendovima poslovanja, koji se baziraju na odgovornom korišćenju i očuvanju prirodnih resursa. Pored domaćih i stranih institucija, najznačajnijeg partnera vidimo u odgovornim i ekološki svjesnim građanima. Zato ćemo uvijek otvoriti diskusije o gorućim pitanjima za poboljšanje kvaliteta života u BiH i potkrijepiti ih konkretnim ekonomskim analizama“ poručuju organizatori i dodaju,

„Platforma RENEXPO® BiH je otvorena za nove ideje za kreiranje ekološke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine.“

U cilju unapređenja regionalne saradnje RENEXPO® proširuje aktivnosti na nova tržišta i najavljuje sljedeći sajam u Sjevernoj Makedoniji u Skopju od 3-4. decembra 2019. godine.