Tržni centar postaje otvoren prostor

Inovativni stakleni krovni sistem omogućava da, kada to vremenski uslovi dozvoljavaju, ovaj objekat bude gotovo u potpunosti otvoren.

Foto: Libart, krovni sistem
Foto: Libart, krovni sistem

Kompanija Libart koja se bavi proizvodnjom pokretnih staklenih sistema, konstruisala je krov koji se lagano može uvući i dozvoliti da prirodna svetlost i svež vazduh uđu u objekat. Ova turska kompanija posluje pod sloganom „udobnost zatvorenog prostora, sloboda otvorenog prostora“ – upravo to je postignuto u projektu novog tržnog centra.

Kompanija "Libart" bavi se proizvodnjom stakla
Foto: Kompanija „Libart“ bavi se proizvodnjom stakla

Dobra osvetljenost i ventilacija

Veliki trgovački centri obično su prostori bez veće količine prirodnog svetla i funkcionišu zahvaljujući mnoštvu rasvete. Kompanija Libart, zahvaljujući svojim pokretnim staklenim sistemima, omogućava da se ovaj metod projektovanja promeni i da se prirodna svetlost u svakom trenutku obezbedi bilo da je krov otvoren ili zatvoren. Kada je krov otvoren smanjuje se i potreba za dodatnom ventilacijom, piše Inhabitat.

Stakleni pokretni krov nazvan je „modernom arhitekturom u pokretu“
Stakleni pokretni krov nazvan je „modernom arhitekturom u pokretu“

Stakleni pokretni krov nazvan je „modernom arhitekturom u pokretu“ i predstavlja čistu, minimalističku strukturu koja poboljšava gotovo svaki unutrašnji prostor bio on veliki ili mali. Ovaj sistem može se koristiti kako kod tržnih centara, tako i za konstruisanje hotela, konferencijskih centara ali i industrijskih skladišta.

Krov na dugme

Naravno, najzamljivije od svega je što se krovovi mogu pomeriti jednim pritiskom dugmeta, a moguća je i automatizacija gde bi se njihov položaj menjao u zavisnosti od vremenskih prilika.

Izvor: www.gradnja.rs