Izjednačen pritisak i prilagodljiv na velikim visinama

Kamperi, pokretne kuće i ekspedicijska vozila ponekad su izloženi ekstremnim vremenskim prilikama, kao i razlikama u nadmorskoj visini i temperaturi tokom putovanja širom sveta. Zbog toga i prozori kojima se ugrađuju moraju ispunjavati posebno visoke zahteve. Upravo tu nastupa start-up extremfenster sa svojim specijalno razvijenim SKI aluminijumskim prozorima. Zahvaljujući SWISSPACER Air distancerom integrisanim između stakala, ovi prozori mogu da izdrže ogromne razlike u visini i klimatskim opterećenjima.

Od ideje do realizacije

Ideja za razvoj specijalnog prozora za kampere došla je od generalnog direktora Konstantina Hanova-Bluma dok je planirao put oko sveta 2019. U tu svrhu, entuzijastični putnik sveta iz Mittenwalde je preuredio raspuštenu vatrogasnu mašinu u vozilo. Rekonstrukcija je uključila i planove za prozore i vrata. Konstantin Hanov-Blum se priseća:

„Nisam mogao da pronađem odgovarajuće rešenje na tržištu, pa sam na kraju konstruisao uski, lagani prozor od aluminijuma, precizno skrojen prema zahtevima kamp-kuće. Povratne informacije koje je dobio o prvobitno razvijenim prototipovima bile su izuzetno pozitivne u to vreme – i tako je kompanija Extrem nastala nedugo kasnije.

Constantin Hanov-Blum, generalni direktor kompanije ektremfenster GmbH, razvio je SKI aluminijumske prozore posebno za kampere
Constantin Hanov-Blum, generalni direktor kompanije ektremfenster GmbH, razvio je SKI aluminijumske prozore posebno za kampere / foto: © extrem

Posebno konstruisan prozorski sistem

Aluminijumski prozor SKI koji je razvio extremfenster ima stabilno krilo kao i ram u ravnini od izolovanih, termički obrađenih aluminijumskih profila. Zahvaljujući tri zaptivna sloja svuda unaokolo, konstrukcija je potpuno nepropusna za prašinu i vodu. Visokokvalitetne šarke od nerđajućeg čelika garantuju lako i beskonačno promenljivo otvaranje. Što se tiče korišćenog zastakljivanja, Constantin Hanov-Blum objašnjava:

„U početku smo želeli da ugradimo dvostruko zastakljivanje u obliku kaljenog sigurnosnog stakla, ali smo pre svega morali da uzmemo u obzir i pogodnost za velike nadmorske visine, zbog ekstremnih opterećenja koja se javljaju pri turama u širokom spektru klimatskih zona. Upravo zbog malih dimenzija stakla koje se koriste u putničkim vozilima, opterećenja vezana za klimu su veoma velika.” Tragajući za mogućim rešenjima, iskusni pronalazač je naišao na SWISSPACER Air.

Jedinica izolacionog stakla zadržava svoju funkciju i kvalitet na dugi rok kroz trajno izjednačavanje pritiska koje obezbeđuje SWISSPACER Air, tako se može postići uobičajeni radni vek – čak i u prisustvu klimatskih opterećenja
Jedinica izolacionog stakla zadržava svoju funkciju i kvalitet na dugi rok kroz trajno izjednačavanje pritiska koje obezbeđuje SWISSPACER Air, tako se može postići uobičajeni radni vek – čak i u prisustvu klimatskih opterećenja / foto: © extrem

SWISSPACER Air – izolaciona stakla sa izjednačenim pritiskom na svakoj visini

SWISSPACER Air se ugrađuje u ivicu stakla izolacionog stakla ispunjenog vazduhom. Minimizuje nadpritisak ili podpritisak uzrokovan visinskim razlikama i klimatskim opterećenjima, jer metalna čaura sa integrisanom specijalnom membranom obezbeđuje izjednačavanje pritiska između okolnog vazduha i šupljine između stakla. Njegova posebna struktura sprečava da se para akumulira u šupljini između stakla, koja bi inače izazvala stvaranje kondenzacije ili oštetila nisko-emisione premaze. Jedinica izolovanog stakla zadržava svoju funkciju i kvalitet na duži rok kroz trajno izjednačavanje pritiska. Tako se može postići uobičajeni radni vek – čak i u prisustvu klimatskih opterećenja.

Opasnost od ispupčenja stakala, lomljenja stakla i prevremenog starenja usled prevelikog naprezanja ivice zastakljenja je značajno smanjena. Constantin Hanov-Blum ističe: „Izo staklo ima odobrenje za put i može se koristiti u praktično svim klimatskim uslovima. Vozila mogu da putuju širom sveta i na bilo kojoj visini.”

SWISSPACER Air obezbeđuje konstantno izjednačavanje pritiska – što zauzvrat obezbeđuje da kritični zatezni napon savijanja nikada ne bude prekoračen
SWISSPACER Air obezbeđuje konstantno izjednačavanje pritiska – što zauzvrat obezbeđuje da kritični zatezni napon savijanja nikada ne bude prekoračen / foto: © SWISSPACER

U zavisnosti od zahteva projekta, SWISSPACER Air se u extremfensteru koristi u SKI aluminijumskim prozorima i drugim konstrukcijama više od tri godine. Posebno razvijene jedinice za zastakljivanje već su uspešno preživele ekspediciju na vulkane Meksika na visini od 4.400 metara i na Ande na visini od 3.500 metara. Putno vozilo preuređeno za kupca uskoro će krenuti na Elbrus – najviši vrh Kavkaza, sa 5.642 metra. I ovde SWISSPACER Air obezbeđuje potrebno izjednačavanje pritiska u šupljini između stakla.

SWISSPACER Air
SWISSPACER Air / foto: © SWISSPACER

Dalji razvoj planiran za ekstremne klimatske uslove

Međutim, razvoj ostakljenja koje je pogodno za upotrebu na velikim nadmorskim visinama je daleko od kraja. Extremfenster tim svakog dana radi na novim rešenjima koja obećavaju još bolje performanse. Constantin Hanov-Blum kaže: „Trenutno gradimo staklenu jedinicu Saint-Gobain sa posebnim premazom za kreiranje izolacionog stakla sa odobrenjem vozila. Ova stakla bi blokirala skoro celu infracrvenu toplotu i osigurala da se unutrašnjost ne zagreva. Na kraju, ali ne i najmanje važno, stručnjaci rade na staklima koja su još otpornija na vibracije i kišu. U stvari, pripremaju se pravi ekstremni prozori.

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Contact: Katrin Lückhoff
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com

Prethodni tekstPrednosti ugaone garniture za svaki dom
Sledeći tekstKako je nastao prvi PVC prozor?