Tornjevi kompanije Zaha Hadid arhitecture zameniće autobusku stanicu u Londonu

Tornjevi Vaukhall Cross Island kompanije Zaha Hadid arhitekture koji su izazvali kontroverzu u fazi planiranja, ipak su dobili odobrenje za planiranje u južnom Londonu.

Projekte za 53 i 42 spratne kule povezane zajedničkim podijumom odobrila je lokalna skupština prošle sedmice. Tornjevi na ostrvu Vaukhall Cross biće prvi veliki projekat koji su pokrenuli arhitekti Zaha Hadid u Velikoj Britaniji za privatnog klijenta.

Projekat mešovite namene za investitore VCI Property Holding će imati 257 stanova u kraćoj kuli, a hotel sa 618 soba u drugoj. Kancelarije i prodavnice predviđene su za 10-spratnu fasadu, zajedno sa novim javnim trgom u podnožju.

Tornjevi Vaukhall Cross Island, Foto: Slashcube
Tornjevi Vaukhall Cross Island, Foto: Slashcube

Protivnici šeme su bili ljuti zbog visine tornjeva, koji su bili nekoliko spratova viši od revidiranih projekata koje je odobrio Skuire & Partners, a koji su odobreni 2012. godine.

Službenici za planiranje primetili su da bi viši toranj od 185 metara bio iznad granice od 150 metara koja je postavljena za tu oblast, ali je podržala šemu na osnovu toga da koristi prednosti kao što je zamena zemljišta i doprinos stambenih štediša da „opravdavaju odlazak“. Stepen sunčeve svetlosti blokiran od strane tornjeva takođe se smatrao prihvatljivim.

Ostrvo Vaukhall Cross obezbediće 23 „intermedijarne“ kuće na licu mesta i doprineti 30 milijuna funti prema kućama po povoljnoj najamnini u okrugu, što je ekvivalentno 30-postotnom pristupačnom stanovanju izvan mesta.

Tornjevi kompanije Zaha Hadid arhitecture zameniće autobusku stanicu projektiranu u Arupu koja trenutno zauzima gradilište. Projekat od 4,5 miliona funti sa svojim prepoznatljivim krovom skijaške rampe završen je tek 2005. godine. Veće Lambeth je već dogovorilo zamenu zemljišta sa VCI Property Holdingsom kako bi promenilo stazu kružne raskrsnice Vaukhall nazad u dvosmerni put. Zaha Hadid Architects su završili nekoliko javnih projekata u britanskoj prestonici, uključujući London Akuatics Center i galeriju Serpentine Sackler.

Izvor: dezeen.com