Staklo kroz epohe, aktuelna izložba u Muzeju Vojvodine

Od decembra meseca, Muzej Vojvodine u Novom Sadu otvorio je vrata svim zaljubljenicima u staklo i predmete od stakla. Izložba pod istoimenim nazivom „Staklo“ otvorena je početkom decembra i biće aktuelna do aprila 2024. godine.

Izuzetno važan materijal koji se proteže kroz različite epohe ljudskog postojanja je staklo. Kako je čovek prilazio staklu sa više različitih strana i iz različitih uglova, jasno je zaključiti da staklo, generalno, ima značajnu ulogu u njegovom životu. Ne samo kao upotrebni predmet, značajno je i kao estetski, kulturni i umetnički izraz svakog razdoblja.

Sa tim u vezi, staklo se u Muzeju Vojvodine čuva u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki. Sama izložba predstavljena je kroz više različitih celina i epoha, u kojima su predstavljeni svi predmeti od stakla koji se nalaze u Muzeju Vojvodina. Postavka obuhvata same staklene predmete kroz istorijske epohe, tehnologije proizvodnje i njenog unapređenja, kao i značenja samog stakla na našem podneblju.

Cilj izložbe

Pored edukativnog, tehnološkog i umetničkog značaja stakla, predstavljenog u izložbi „Staklo“, jedan od veoma važnih ciljeva jeste koliko je staklo važan materijal održive gradnje. Kako živimo u vremenu kada se sve više govori o zelenoj gradnji, značaj stakla u celoj priči je izuzetno važna jer daje svoj doprinos razvoju održivog društva.

staklena čaša na stolu pored slike
Staklena casa u muzeju/ Foto: pexels.com

Godina stakla 2022.

Koliko je značaj stakla govori i činjenica da je posebno rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2022. godina proglašena godinom stakla, godinom u kojoj su širom sveta vođene različite edukacije, izložbe, predavanja o staklu kao vanvremenskom materijalu, koji je imao, ima i imaće svoje važno mesto na ovoj planeti.

Šta konkretno možete videti na izložbi „Staklo“, otkrićemo vam samo delom. Tu su: razno posuđe, čaše, tanjiri, posude, raznobojni stakleni nakit, ogledala, ikone, staklene ploče, lampe….

Ukoliko ste i sami ljubitelj stakla kao materijala, ali i predmeta od stakla nemojte propustiti ovu izložbu. Memorišite Dunavsku 35 u Novom Sadu, kao mesto na kome ćete imati priliku da prošetate kroz više različitih epoha, a sve zahvaljujući staklu.

Muzej Vojvodine
Dunavska 35-37, Novi Sad
021/525-059
www.muzejvojvodine.org.rs