Šarm potkrovlja na dva nivoa

Svaka prostorija u potkrovlju uređena je stilski, sa akcentom na dekor i detalje. Najimpresivniji delovi potkrovlja su svakako delovi uz prozor, poput kutka za čitanje ili originalno uređena spavaća soba, ili pak, minimalistička dnevna soba.

Izvor dnevn svetlosti u vašoj sobi
Slika 2 – Izvor dnevn svetlosti u vašoj sobi

Ključ za savršeno uređen prostor je da svi elementi budu praktični, funkcionalni i moderni.

Dvosobno potkrovlje je idealno kao mesto za rad, odmaranje, ručanje i prostor za goste.

Nove generacije krovnih prozora

U vremenu neprekidnih inovacija i tehnoloških dostignuća, razvijaju se kako matrijali, tako i elementi konstrukcija. Krovni prozori ogu biti sa donjim i gornjim upravljanjem. Oba modela krovnih prozora imaju integrisani ventilacioni sistem i ugrađen filter za prašinu i insekte. Filter je lak za održavanje, potrebno ga je samo usisati.

Visina ugradnje krovnih prozora
Slika 3 – Visina ugradnje krovnih prozora

Donje upravljanje

Krovni prozori sa donjim upravljanjem obuhvataju elegantnu ručku pri dnu. Dizajnirana je tako da otvaranje i zatvaranje visoko ugrađenih prozora čini lakim i komfornim. Ovi krovni prozori se postavljaju visoko i nude ventilaciju čak i kad je prozor zatvoren. Ugrađuju se kod visokih parapetnih zidova do 150 cm iznad nivoa poda. Potrebno je ostaviti slobodan prostor ispod ručke radi optimalnog korišćenja krovnog prozora.

Ručka kod donjeg upravjlanja
Slika 4 – Ručka kod donjeg upravjlanja

Gornje upravljanje

Ručka elegantnog dizajna čini otvaranje i zatvaranje jednom rukom još lakše. Samo jednim povlačenjem ventiacionog preklopa, omogućićete filtriranom vazduhu da uđe pri vrhu prozora, čak i kada je on zatvoren. Ovi krovni prozori savršeni su za parapetne zidove do 130 cm iznad nivoa poda. Krovni prozori sa gornjim upravjanjem dozvoljavaju postavljanje nekog komada nameštaja ispod prozora, istovremeno obezbeđujući komforno otvaranje prozora.

Ručka kod gornjeg upravljanja
Slika 5 – Ručka kod gornjeg upravljanja

Veličina krovnog prozora zavisi od nekoliko faktora: namene i orijentacije prostorije, spoljašnjeg okruženja, ličnih afiniteta, kao i utiska koji se želji postići u prostoru.

U prostorije potkrovlja je potrebno uneti što više dnevne svetlosti. Tada se može razmišljati o većim zastakljenim površinama. Neophodno je da zastakljene površine čine minimum 10% podne površine određenog prostora.