Krovni prozori u spavaćoj sobi potkrovlja

Ima li nešto lepše od jutarnjeg pogleda na plavo nebo ili večernjeg, na treperuće zvezde nebeskog svoda iz svog kreveta. Upravo ovakav doživljaj mogu da pruže spavaće sobe koje su smeštene u potkrovljima. Krovni prozori u ovim spavaćim sobama nisu samo potreba, već i dekorativni i ambijentalni element.

Oni koji tek trebaju da se usele u novogradnju su u prednosti, dok oni koji žive u postojećim potkrovljima moraće uložiti malo više sredstava kako bi stvorili ovu magičnu atmosferu u svojim spavaćim sobama.

Utisak prostranosti zahvaljujući krovnim prozorima
Slika 2 – Utisak prostranosti zahvaljujući krovnim prozorima

Postavljanje krovnih prozora

Prilikom postavljanja krovnog prozora mora se povesti računa o nekoliko stvari: njegovoj poziciji, izolaciji, količini svetlosti koju propušta i kako utiče na enterijer zimi i leti.

Sobe u potkrovljima su često male i ograničene visinom. Međutim, soba dobija potpuno novi izgled i osećaj atmosfere kada ima krovni prozor. Oni nekako čine sobu prostranijom i vizuelno višom. Neugledni i mračni sobičak postaje luksuzan i prozračan.

Krovni prozori unose prirodnu svetost i svežinu
Slika 3 – Krovni prozori unose prirodnu svetost i svežinu

Krovni prozori u paru

Najbolje je postaviti krovni prozor u paru, simetrično, na dva kraja sobe. Postavljeni ovako, u paru, krovni prozori unose ravnotežu a u sobu kao i dovoljnu količinu prirodne svetlosti, čime je osvetljen svaki njen kutak.

Krovni prozori za- lepši pogled ka nebu
Slika 4 – Krovni prozori za- lepši pogled ka nebu

Ušteda

Krovni prozori imaju još jednu funkciju. Omogućavaju uštedu električne energije budući da se  više ne moramo oslanjati isključivo samo na veštačko osvetljenje. Samim tim dobijate spavaću sobu u potkrovlju koja je prozračnija i svetlija.

Krovni prozori u spavaćoj sobi
Slika 5 – Krovni prozori u spavaćoj sobi

Postavljeni krovni prozori u vašim potkrovljima, vrlo brzo će se isplatiti. Oni su eko prihvatljivi, estetski neprikosnoveni i vrlo praktični. Investicijom u krovne prozore investirate u lepšu svakodnevicu i još bolju budućnost.