Dnevna svetost u zabačenim delovima vašeg doma – svetlosni tuneli

Dnevna svetlost se može pojaviti tamo gde niste mislili da je moguće – u mračnim hodnicima, kupatilima itd. Ona igra veoma značajnu ulogu u svakodnevnom životu i značajna pri dekoraciji prostora. Izbor različitih izvora svetlosti u domu, stvara odgovarajući ambijent. Na primer: svetlost lampe, sijalice, sveće… Često se u domu može naići na prostorije do kojih dnevna svetlost nikako ne dolazi, a poželjno je.

Osvtljavanje unutrašnjosti prostorija
Slika 2 – Osvtljavanje unutrašnjosti prostorija

Svetlosni tuneli unose dnevnu svetlost u prostorije koje nisu izložene svetlošću, kao što su: ostave, hodnici, kupatila… Oni praktično, sprovode svetlosne zrake sa krova i dovode ih do unutrašnjosti prostora u vidu svetlosti. Svetlosni tunel ne unosi samo svetlost već i sam osećaj prirode u prostorijama.

Tuba svetlosnog tunela

Tuba za svetlosni tunel se može dodati bilo gde, potrebno je samo da je rastojanje između krova i plafona 6 m ili manje.

Svetlosni tuneli na krovu
Slika 3 – Svetlosni tuneli na krovu

Svetlosni tuneli za kosi krov

Savitljiva i nesavitljiva tuba tunela omoućava fleksibilnu ugradnju. Idealna je kada je ugao između krova i plafona previše mali za tunel sa nesavitljivom tubom. Tuneli sa nesavitljivom tubom direktno sprovode sunčeve zrake jer su smešteni tako da je plafon direktno ispod spoljašnjeg otvora.

Svetlosni tuneli za ravan krov

Svi svetlosni tuneli su i za ravan i za kosi krov fiksirani i ne mogu se otvarati ni zatvarati. Funkcija im je isključivo osvetljavanje. Tunel za ravne krovove ima zaštitnu kupolu.

Svetlosni tunel za ravne krovove
Slika 4 – Svetlosni tunel za ravne krovove

Pre ugradnje svetlosnog tunela, potrebno je definsati tip prostorije u kojoj se ugrađuje. To mogu biti: radna soba, kancelarija, kupatilo, stepenište, hodnik, garderoba, soba za zabavu ili radionica. Nakon toga upisuju se dimenzije prostorije. Bira se orijentacija i nagib krova u koji se planira ugraditi svetlosni tunel. Važno je i da je rastojanje od površine krova do tavanice u prostoriji bude +/- 0,5m i važan je pravi odabir tipa krovnog pokrivača.