Kako bez prozora i vrata

Oktobar je na izmaku. Za dve stvari ste zakasnili, da napravite svadbu na otvorenom i da renovirate stan. Moja prijateljica završila je ovo prvo, ali se ipak ispostavilo da je trebala ovo drugo najpre da obavi. Zašto?

Priča počinje tako što su se ona i njen novi muž uselili u ne tako novi stan. Kada su pravili odabir bilo je leto, pa je u njihovu odbranu, situacija koja je usledila, došla kao neprijatno iznenađenje. Jedno vreme je, mi drugarice, nismo zvale. Mislile smo novi su mladenci pa da im ne smetamo, međutim, posle par meseci pozvala je ona nas u goste. Prvi sneg pao je nešto ranije te godine, a temperature bile su uveliko već ispod nule. Spremile se mi, kupile adekvatan poklon za useljenje i zovemo da se najavimo.

Računi ogromni, a oni se smrzavaju.
Računi ogromni, a oni se smrzavaju
Uključivali su i grejanje na struju
Opet je hladno

Ona se javila i usput nas upozorila da se dobro obučemo. Ništa nismo shvatile, obukle smo deblju jaknu i to je, mislile smo, dovoljno. Stižemo u stan, skinule te pomenute jakne, sele u dnevnu sobu i čekamo kafu. Lep stan, prostran i ukusno uređen, ali hladan. Ustvari, mislim da je tako hladno i novopečenom paru u Sibiru, samo što govore Ruski.

Duva sa svih strana, fijuče kao da smo krenule da osvajamo Alpe, tresu se prozori i vrata kao da je zamljotres od 7 po skali rihtera. Na brzinu nam je ispričala da su prozori loši i da se, oni krovni, sami otvaraju kada duva vetar i pada kiša. Posle satima kupe peškirima vodu. Kroz vrata, takođe fijuče, što ceo prostor čini sablasnim. Dok je to pričala, palo mi je na pamet da sam pročitala da je era krovnih prozora, dosta mlada. Postoji tek nekih 300 godina. Toliko ima i stan, otprilike. U to vreme, pre puno godina, staklo se ugrađivalo u zid i nije moglo da se otvara.

Toplo se obucite
Toplo se obucite

Uglavnom, uključivali su i grejanje na struju, pa je opet uvek hladno. Računi ogromni, a oni se smrzavaju. Uglavnom, odlučili su da se odsele. Loši prozori. Loša vrata. Ne vredi sve ostalo da je dobro i lepo. Vratila sam se kući, u toplo, pogledala u prozore, stala ispod i bila zahvalna što smo dali novac za dobre prozore. I što smo dali novac za dobra vrata. Računi za struju minimalno veći nego leti.

Prozori i vrata često mogu da budu izvor hladnoće
Prozori i vrata često mogu da budu izvor hladnoće

Ne morate se udati ove jeseni, ali morate promeniti prozore i vrata pre nego sledeći put zazimi. Ako budete imali dobre prozore vodu sa poda ćete kupiti jedino ako slučajno ostavite otvoren prozor pre neke kiše. Nikako drugačije.

Piše: Mirjana Makarin Plavšić