Zašto krovni prozori nisu samo prozori na krovu?

Krovni prozori su jedna vrsta luksuznih elemenata kuće. Mnogi vlasnici kuća ih smatraju luksuzom poput  sauna, grejnih pločica kupatila i sl. Ali oni su daleko više od „luksuza“; gotovo su neophodni za kuće smeštene u severnim područjima koje su uskraćene za prirodno svetlo.

To je prozor ali prozor za krov

Zamislite krovni prozor kao još jedan zastakljeni prozor, isti kao Vaši  preostali vertikalno postavljeni prozori.

Ugradnja krovnih prozora
Slika 2 – Ugradnja krovnih prozora

Krovni prozori mogu biti ravni ili u obliku kupole, fiksni ili ventilisani. Neki prozori se kontrolišu  električnim motorom, dok se drugi otvaraju i zatvaraju ručno. Budući da prozori imaju toliko sunčeve svetlosti, obično su više tonirani od regularnih prozora. Opremljeni su zaštitnim premazima. S obzirom da na krovove često padaju raznorazne stvari, krovni prozori su napravljeni tako da mogu izdržati udarac.

Osnovni tipovi

Kod fiksnih tipova korvnih prozora, staklo je fiksirano, i nije ga moguće otvoriti ni zatvoriti. Kod ventilisanih prozora koji se ručno kontrolišu, staklo se podiže i spušta pomoću ručice ili gurajući nagore. Električni ventilisani prozori se podižu i spuštaju pomoću električnog motora.  Ovo su samo neki od najčešće ugrađivanih krovnih prozora.

Lepota krovnih prozora
Slika 3 – Lepota krovnih prozora

Konvencionalni prozori i krovni prozori

Većina vlasnika kuća češće biraju standardne prozore nego krovne.  Između ostalog, mnogo su i jeftiniji. Međutim, većina prozora ne dolazi sa zaštitom od Sunca.

Fiksni i ventilisani prozori

Tipični fiksni prozori se ugrađuju na poslovnim zgradama.

Svetlost u Vašem prostoru
Slika 4 – Svetlost u Vašem prostoru

Fiksni krovni prozori se smatraju nepropusnim. Pošto je zapečaćen u fabrici, ne bi trebalo da propušta. Otvoreni krovni prozori pružaju mogućnosti za curenje, mada treba napomenuti da su proizvođači prozora poslednjih godina proizveli gotovo prozirne prozore koji ne propuštaju. Ventilisani prozori dozvoljavaju višku vlage da prodre u kuhinje i kupatila, što može biti dobra stvar. Ovim se prostorije prirodno provetravaju. Fiksni prozori nemaju ovu opciju.