Svetlarnik koji unosi sunce u prostore bez prozora

Italijani su omsislili jeidnstveni sistem koji pruža veštačko svetlo kroz inteligentan lažni svetlarnik, pod nazivom CoeLux.

CoeLux veštačko sunce
Slika 2 – CoeLux veštačko sunce

Koncept CoeLLux sistema

Ovim konceptom se stvara veštačko svetlo i unosi realno osvetljenje u prostorima poput metroa, muzeja i prostorijama bez prozora, i svim mestima u kojima su ljudi uskraćeni za prirodnu sunčevu svetlost. CoeLux sistem koristi ključne elemente koji oponašaju prirodno osvetljenje, a to su: LED osvetljenje koje imitira prirodno svetlo i sunce, kompleksan optički sistem koji imitira sunčeve zrake uz pomoć nano-strukturalnih materijala koji oponašaju prirodne procese u atmosferi stvarajući plavi izgled neba.

Ovim konceptom se stvara veštačko svetlo i unosi realno osvetljenje
Slika 3 – Ovim konceptom se stvara veštačko svetlo i unosi realno osvetljenje

CoeLux sistem isporučuje dnevnu svetlost u zatvorenim prostorima i može biti programiran tako da oponaša različitu geografsku osvetljenost u odnosu na horizont.

Sistem CoeLux 30, 60 i 45

Sistem 30 nudi prozor koji proizvodi toplinu i svetlost. Sistem 60 isporučuje ekvatorijalnu, vertikalnu svetlost koja projektuje hladnije tonove i senke. U sredini je sistem 45 koji predstavlja svetlo pod uglom od 45 stepeni i koji nudi balans svetla i senke.

Primena CoeLux sistema

Predviđanja uspeha ovog sistema su odlična. Naime, zbog opštepoznate lekovitosti i učinkovitosti svetlosti, odnosno, prirodnog osvetljenja, dizjneri predviđaju da će CoeLux sistem  imati veliku primenu u zdravstvu, stambenim objektima, ugostiteljskim prostorima itd. Sistem se može ugraditi u spuštene plafone, jer je sama debljina svetlarnika neoliko milimetara.

Svetlarnik u poslovnim objektima
Slika 4 – Svetlarnik u poslovnim objektima

CoeLux sistem je priznat za jedan od dvanaest inovativnih tehnologija u EU, od strane Evropske komisije na konvenciji u Briselu 2014.