Kako očistiti i održavati krovni prozor u 5 koraka?

Iako možda na prvu zvuči komplikovano, održavanje krovnih prozora nikad nije bilo lakše zahvaljujući njihovoj modernoj izvedbi

Tipovi krovnih prozora
Slika 2 – Tipovi krovnih prozora

Kako očistiti prozorsko staklo?

Čišćenje spoljnog stakla jednostavno se obavlja rotacijom prozorskog krila za 180 stupnjeva. Krilo bi trebalo fiksirati pomeranjem zasuna na dnu bočnog okvira pa neće biti potrebno pridržavati ga, što omogućava lakše pranje obema rukama.

Staklo treba čistiti mekom, glatkom, čistom krpom, jelenskom kožom, neabrazivnim sunđerom ili neabrazivnim brisačem za prozore. Dovoljna je i čista voda, a dodati se mogu i blaga, neabrazivna sredstva za čišćenje stakla. Pogodna je meka voda, a u područjima s tvrdom vodom dobro je dodati malo deterdženta i potom obrisati svu suvišnu vodu nakon pranja. Svakako treba izbegavati bilo kakav kontakt stakla s abrazivnim sredstvima koja zadiru u njegovu površinsku strukturu i u svemu se pridržavati uputstva proizvođača. Orošeno prozorsko staklo ukazuje nam na to da prostoriju moramo češće provetravati kako bi se smanjila koncentracija vlage.

Dizajn krovnih prozora
Slika 3 – Dizajn krovnih prozora

Čišćenje filtera za vazduh

Zračni filtar na otklopnom ventilacijskom detalju na gornjem dijelu prozorskog krila omogućuje „disanje“ prostora jer sprečava ulazak prašine i insekata u prostor. Filtar se može prati običnim sredstvima za čišćenje u kućanstvu, a moguće ga je i zamijeniti. Prozorsko krilo treba rotirati u položaj za čišćenje, izvaditi filtar iz vodilice i ponovo ga vratiti nakon čišćenja.

Čišćenje opšiva

Lišće i sve ono što je vetar naneo jednom godišnje mora se ukloniti s opšiva prozora kako bi atmosferska voda slobodno mogla odlaziti kako ne bi ugrožavala prozor. To je svakako važno s obzirom na to da zimi u područjima sa dugim hladnim razdobljima krovni prozor može biti pokriven većim količinama snega i leda. Kad spoljna temperatura počne da raste, sneg i led počinju da se tope pa treba osigurati neometano oticanje vode.

Otvaranje krovnih prozora radi lepšeg ugođaja
Slika 3 – Otvaranje krovnih prozora radi lepšeg ugođaja

Kako izbeći kondenzaciju vodene pare na unutrašnjoj strani prozorskog krila?

Orošeno prozorsko staklo, tj. pojava kondenza, ukazuje nam na to da prostoriju u kojoj se nalazi prozor moramo češće provetravati kako bi se smanjila koncentracija vlage. Povećana vlaga rezultat je isparavanja, na primer, tokom sušenja veša i kuvanja. Prozor bi trebalo otvoriti i provetravati prostoriju više puta dnevno (3 – 4 puta) po nekoliko minuta, a sobnu temperaturu bi trebalo održavati na najmanje 20 °C.

Kako održavati drvene delove?

Krovni prozor, odnosno vidljiv deo drvenog krila u najvećoj meri daje toplinu prostoru. Unutrašnji drveni deo izrađen je od lameliranog nordijskog bora koji je fabrički impregniran i lakiran. Lako se može očistiti blagim, neabrazivnim sredstvima za čišćenje. Završni sloj je bezbojni lak na vodenoj bazi i potrebno ga je obnoviti svake četiri godine, a katkada i svake dve godine – u zavisnosti od izloženosti jakom sunčevom svetlu, toplotnom zračenju, visokom nivou vlage u mokrim čvorovima (kuhinja, kupaonica).

Unutrašnja površina drvetog prozorskog profila održava se tako da se brušenjem skine površinski sloj laka ili boje pa se na suvu, čistu i prebrisanu površinu višekratno nanese akrilni lak ili boja na bazi vode, tako što ćete se striktno držeći uputstava proizvođača. Pri tome svakako treba zaštititi dihtunge na prozoru jer takvim premazom mogu da postanu tvrde i krute pa bi se na taj način smanjila njihova osnovna funkcija propuštanja vazduha.