Revolucija kliznih vrata

Osnove enterijera su presudne za svakodnevnu gradnju u arhitekturi, ali ipak, inspiracija i istorijat procesa kreiranja često ostane nezapažen. Uzmite u obzir vrata, najbitniji elemenat pri podeli unutrašnjeg prostora, gde je korisnik retko upućen u intrigantan proces stvaranja. Danas se najviše ugledamo na mehanizam za klizna vrata proizvođača “Krownlab”. U ovom članku ćemo vas uvesti u istoriju nastanka i detalje dizajna, jedinstvenog za ovog prvenca u kreiranju mehanizma za klizna vrata.

Intrigantan proces stvaranja

Potragom za savršenim potkrovljem u Portlandu je započet koncept “Krownlab”-a. U nemogućnosti da se pomiri sa neodgovarajućim prostorom i nerazumnim cenama, Adren je rešio da sagradi svoju kuću snova “Skybox”.

Kuća snova “Skybox”

Skybox

Iskonski ali i skromni mehanizam za klizna vrata, postignut od strane Andrena i lokalnog varioca prevazilaze sve skupocene, ultra moderne Evropske brendove, odbacujući rustiku i stil Američkih ambara koji nisu reflektovali savremene ukuse. Ovakva bezvremena, i nenaglašena privlačnost u dizajnu, mehanizma za “Skybox” vrata je objavljen u mnogim medijima.

"ROB ROY" klizač
„ROB ROY“ klizač

Prateći komentare naslova magazina i članaka koji su pisani, sa naglašenim interesovanjem za sam mehanizam kliznih vrata, “Krownlab” je rođen. Stefan je napustio svoj posao kao Design Director za Nike+ kako bi se okrenuo ovom novom projektu.

"Krownlab"-ov sistem kliznih vrata "ODEN"
„Krownlab“-ov sistem kliznih vrata „ODEN“

Mehanizam kliznih vrata je ubrzo postao osnova za modernu arhitekturu i dizajn enterijera u Severnoj Americi, gde su ljudi konstantno tražili bolja rešenja postavke od tradicionalnih vrata. Klizna vrata ne zahtevaju isti prostor za funkcionisanje kao klasična vrata, i imaju sposobnost da prostor učine mnogo dinamičnijim.

"Krownlab"-ov "AXEL" klizač
„Krownlab“-ov „AXEL“ klizač

Arhitekte i dizajneri uskoro počinju da primećuju mnogobrojne opcije pri primeni materijala, dimenzija pozicija, prostora, i da su sretni kada mogu da projektuju ove mahanizme na uštrb klasičnih vrata. Na primer, “Baldur”, inovativan mehanizam od nerđajučeg čelika kompanije “Krownlab”, postavlja akcenat na mehanizmu koji nosi vrata. Masivan i otvoren nosač je 10cm prečnika velik i ostavlja prelep, funkcionalan i pre svega snažan utisak. Pošto ovakav nosač ima sposobnost da izdrži težinu i do 180kg, krajnji korisnik ima neograničene mogućnosti pri odabiru panela.

Sklapanje "ODEN" klizača

Proizvodnja mehanizma od nerđajućeg čelika

Prepoznajući sposobnost kompanije “Krownlab” da sarađuje sa sektorom dizajna i da brzo reaguje na specijale “custom made” zahteve, u smislu dužine panela, njihovog dizajna itd, arhitekte i dizajneri sve više traže saradnju.

"Krownlab" - "ODEN" sistem kliznih vrata
„Krownlab“ – „ODEN“ sistem kliznih vrata

“Krownlab” živi svoj san u 21. Veku, gde pažnja pri ručnoj izradi i oštrom oku za inovaciju ne prolazi ne nagrađeno.

www.architizer.com