Sobna vrata Kako odabrati sobna vrata – Veoma bitan estetski elemenat svakog enterijera

Kako odabrati sobna vrata – Veoma bitan estetski elemenat svakog enterijera

Sobna vrata - drvo Hrast

Na tržištu danas postoji veliki izbor sobnih vrata, što se tiče materijala, oblika, boja, formi, kao i dekorativnih elemenata i za svaki enterijer postoji veliki izbor. Tako vrata postaju ne samo funkcionalan, nego i važan estetski element, a u odabiru pomaže poznavanje nekih osnovnih karakteristika.

Glavna uloga vrata je da pregrade prostor kada je to potrebno, da izoluju zvuke, toplotu, i vizuelno odvoje, ali i da omoguće neometan prolaz po potrebi, kao i da vizuelno odgovore na potrebe enterijera. Danas na tržištu srećemo najčešće PVC ili drvena vrata koja mogu biti kombinovana i sa drugim materijalima i elementima. U zavisnosti od namena prostora, potrebi korisnika kao i želja, moguća je ugradnja gotovih vrata ili izrada i ugradnja po meri.

Veliki izbor na tržištu ima svoje pozitivne, ali opet i neke, recimo negativne strane. Tako je potrebno poznavati šta se prodaje i kako odabrati kvaltitetna i odgovarajuća vrata. Drvena vrata podrazumevaju različite materijale od kojih mogu biti izrađena – medijapan, iverica… dok PVC dolazi u različitim kvalitetima.

PVC stolarija - sobna vrata
PVC sobna vrata

Što se drvenih vrata tiče primat uzima medijapan kao materijal koji ima odlične mehaničke karakteristike i prihvatljivu cenu, koji se često kombinuje sa furnirom. Izrađuju se još i vrata od punog drveta, zatim tzv. craft master i vrata sa dekor folijom.

Sobna vrata možemo razlikovati i prema obliku, i ona mogu biti reljefna, ravna, sa staklenim otvorom, sa nadsvetlom, pravolinijska, lučna itd. Takođe razlikujemo sobna vrata prema načinu otvaranja i ona mogu biti jednokrilna, dvokrilna ili klizna, a prema načinu sečenja mogu biti ravno sečena; ravno sečeno krilo, ili sa falcom, zubom, gde i krilo i štok imaju falc kao međusobnu dodirnu površinu preko dihtung gume. U svakom pogledu, izbor je velik.

U dimenzijama sobna vrata se razlikuju od ulaznih, i po standardima se izrađuju u nekoliko širina. Jednokrilna mogu biti 60 cm širine, najčešće za ostave i druge servisne prostorije, zatim 70 cm širine koja se koriste za kupatila, 80cm je najčešća standardna dimenzija sobnih vrata, dok su 90 cm i 100 cm najčešće ulazna. Visina im je obično 205 centimetara. Dvokrilna vrata izrađuju se u širinama 120 cm, 140 cm i 160 cm, takođe visine 205 cm.

Unutrašnja sobna vrata - drvo
Unutrašnja sobna vrata – drvo

Medijapan je odomaćen naziv za materijal čija oznaka glasi MDF, kao skraćenica od Medium density fibreboard, a u pitanju je srednje gusta vlaknena ploča izrađena od bukve, smreke, jele i lesa, sa dodatkom polimernih smola. Medijapan se dobija presovanjem drvene prašine, drvene strugotine, i lepka, polimerne smole, na visokoj temperaturi.

Zatim se površina s obe strane obrađuje brušenjem. Razlikuje se od iverice u tome što ima homogenu i finu strukturu, a i veću tvrdoću. Takođe, otporniji je na vlagu, može se obrađivati kao i drvo, na tradicionalan način. Materijal ovakvih karakteristika ima veliku primenu u drvnoj i građevinskoj indrustriji i izrađuje se u pločama različitih debljina, od 4 do 50 milimetara.

Sam medijapan nema dekorativnu površinu te zahteva završnu obradu, koja je najčešće u formi farbanja, furniranja ili lamiranja. Tanje ploče zahvalne su za izrađivanje zahtevnijih oblika jer je moguće kružno ih savijati.

Drvena stolarija - unutrašnja sobna vrata sa staklom
Drvena klizna vrata

Oznaka HDF stoji za High density fibreboard, ploče koje se izrađuju tehnologijom suvog presovanja na visokoj temperaturi. Ima sličnu strukturu kao medijapan, ali usled presovanja pod većim pritiskom ima veću tvrdoću, odakle i naziv. Koristi se uglavnom debljine 3 milimetara, sirov ili jednostrano oplemenjen melaminskim folijama i isporučuje se u pločama.

Povoljnim odnosom drvenih valakana različite mekoće i njihovim mešanjem sa organskim smolama postiže se optimalna gustina dobijenog proizvoda, visoka homogenost, odlične meh ničke osobine pri sečenju i daljoj obradi. Takav sirovi HDF tretira se disperzivnim bojama na nanosom AC-UV laka i nastaje oplemenjeni HDF. Ovakav oplemenjeni HDF odlikuje se srednjom gustinom, glatkom površinom i čvrstom površinom visoke stabilnosti i isporučuje se u pločama koje su pogodne za farbanje i bušenje. Usled ovih karakteristika oplemenjeni HDF je u izvesnoj meri i potisnuo upotrebu lesonita.

Dekor folija je ukrasna folija koja se koristi kao finalni sloj, za presvlačenje površina čime poboljšava karakteristike samog proizvoda a utiče na snižavanje njegove cene. Ove folije nanose se na profilisane table i druge podloge vakuum presovanjem. Mogu biti melaminske ili polipropilenske, s tim što su polipropelinske deblje i otpornije.

Rvena stolarija - sobna vrata sa staklom
Dupla sobna vrata – trpezarija

Još jedan element koji je korisno poznavati pri izradi vrata je samoštelujući pervajz. Nastao je kao mogućnost pokrivanja anomalija prilikom gradnje, a koristi se i kao lakši odabir dubine štoka vrata. Klasični pervajz fiksira se na spoljašnju stranu štoka bez mogućnosti štelovanja, dok samoštelujući pervajz ima duži zub koji ulazi u falc štoka što mu omogućava da se prilagodi površini na koju naleže i time daje zadovoljavajuće estetske rezultate.

Kod sobnih vrata bitnu ulogu igra i samoštelujući štok koji omogućava korisnicima daleko veći izbor vrata jer se samoštelujući štok prilagođava dubini zida i time daje veću mogućnost odgovaranja na različite dimenzije, a danas se i serijski proizvode vrata sa samoštelujućim štokom.

Prethodni tekstVečita dilema – Kako odabrati proizvođača PVC-a
Sledeći tekstKako odabrati pravi krovni prozor za Vaš dom?