REČ UREDNIKA: I dalje smo tim “zaražen” entuzijazmom

Poštovani,

Ispred vas je izdanje na koje smo ponosni i rezultat je predanog rada cele redakcije časopisa “Prozori&Vrata”. U današnje vreme je, nažalost, prava retkost da neko ko se bavi izdavaštvom, zaista, ima i redakciju. U ruke mi dolaze razni časopisi, a većinu urednika ili vlasnika poznajem. Sve je nekako postalo instant ili se izdanja štampaju po difoltu, ili da bi se posle toga poslale fakture oglašivačima, kojih isti ti imaju sve manje.

Da ne bi bilo zabune, ne govorim samo o izdanjima iz sektora građevinarstva već mnogo šire. Nekada je bilo nemoguće da redakcija nema lektora, a danas, ne samo da se radi bez njega nego postoje redakcije koje rade i bez novinara. To bi vam bilo isto kao da imate automehaničarsku radnju, a u istoj nemate majstora, samo što bi ovde mušterije brzo shvatile na čemu su i brzinom svetlosti bi promenile servis. U našem poslu je to malo drugačije, radi se na ime, na neku tradiciju ili na senzacionalizam. U našoj struci je na “snazi” degradacija, za koju smo sami krivi zajedno sa klijentima koji tako nešto i podržavaju. Prodaja oglasnog prostora je postala jedna pijačarska zabava po sistemu „koliko daš“. Opet, isti ti koji obaraju cene za svoje proizvode imaju jasno definisane uslove i tu nema puno cenkanja.

Časopis Prozori&Vrata broj 27, februar 2019
Časopis Prozori&Vrata broj 27, februar 2019

Čini mi se kao da je prošlo vreme kada su ljudi posao koji obavljaju radili, prvo iz ljubavi a posle i svih drugih razloga. Danas se sve stavlja na papir i sve je puka računica. Nekada se osećam, dok pripremamo časopis ili ga listamo nakon izlaska, kao dečak zalepljen za izlog i zagledan u nove patike. Ma koliko ovaj naš izdavački hleb bio sa devet kora, meni i mom timu je upravo taj kvalitet i rezultat koji ostaje iza nas u prvom planu. Pitam se često, kako čovek može, ili da li može, raditi posao koji baš i ne voli. Verujem da bi mi jutra bila teška, dani još teži, a noći nezamislivo naporne. Hvala bogu, to nije tako.

Imamo i novinara, i lektora i grafičkog dizajnera, a imamo i motiva i entuzijazma. Isto tako, imamo i povratnu od čitaoca, od klijenata, a sve to zajedno daje jednu veliku satisfakciju, zbog koje se svako jutro budimo orni za rad, a uveče ležemo spokojni jer znamo da smo dali maksimum, a opet negde mislimo da ćemo sledeći put dati još više. Naš posao se razlikuje od drugih. Dobro, svaki je specifičan na svoj način, ali mi ipak nešto stvaramo, nešto kreiramo i dajemo neki pečat. Mi, na kraju krajeva dajemo i satisfakciju vašem radu i pečat vašem poslu. Usmereni smo jedni na druge i indirektno zavisimo jedni od drugih.

Časopis Prozori&Vrata broj 27, februar 2019
Časopis Prozori&Vrata broj 27, februar 2019

NOVO izdanje časopisa možete čitati i ONLINE klikom na sliku iznad ili na LINK

Još malo pa ulazimo u jednu godinu više u našem poslovanju. Neću namerno reći u koju, jer godine su samo broj i malo znače u našem poslu. Prepoznaje se kvalitet, odnos prema svakoj stranici, svakoj temi, svakom izdanju i što je jednako važno, prema svakom klijentu. Njih je iz godine u godinu sve više i to nije slučajno, a to najbolje znaju oni koji ih imaju sve manje. Startujemo još jednu godinu, još više zaraženi entuzijazmom i pozitivnom energijom koja nas nije nikada napustila. To je zato što i dalje, ili još više volimo ono što stvaramo, volimo ono što kreiramo, a veoma smo ponosni kada nas prepoznate kao partnere.

Konstantno podizanje kvaliteta samog izdanja ne bi bilo moguće bez vaše podrške. Hvala vam dragi prijatelji što već dugi niz godina, zajedno sa nama, istrajavate u borbi i zajedničkom cilju da edukujemo širu javnost. Samo tako možemo napred, zajedničkim snagama, ili opet kao tim, onaj iz naslova ovog uvodnika, uraditi sve što je u našoj moći da i od naše ulice, grada ili države stvorimo još bolje mesto za život.

Vidimo se na Sajmu građevinarstva u Beogradu. Na našem izložbenom prostoru.

S poštovanjem
Predrag Rađen, urednik izdanja

Predrag Rađen potpis