Obnova prozora na fasadi Akademije likovnih umetnosti

Zahtevi za očuvanje baštine često predstavljaju izazov za obnavljanje zgrada koje više ne ispunjavaju savremene standarde. Kao i u slučaju Akademije likovnih umetnosti u Nirnbergu, koja se smatra ikonom moderne posleratne arhitekture. Odgovarajuća obnova prozora na fasadi podržana je upotrebom toplog ivičnog distancera iz SWISSPACER-a. Tako je zadržan filigranski izgled zgrada i energetski bilans zgrade je značajno poboljšan.

U daljini se ponekad čuje rika lavova ili vriska majmuna. U neposrednoj blizini zoološkog vrta, smeštenog u šumi na istočnom rubu grada, pravi je dragulj za studente umetnosti: Akademija likovnih umetnosti u Nirnbergu najstariji je nemački umetnički univerzitet.

SWISSPACER
Foto: Swisspacer / Akademija likovnih umetnosti u Nirnbergu, kojoj je bilo potrebno obnavljanje, smatra se ikonom moderne posleratne arhitekture

Sep Ruf, koga smatraju važnim predstavnikom moderne posleratne arhitekture u Nemačkoj, učestvovao je 1950. godine na takmičenju za izgradnju nove akademije i izašao kao pobednik. Na osnovu njegovog dizajna, na Bingstrasse je izgrađen jednospratni kompleks paviljona koji su međusobno povezani otvorenim arkadama. U paviljonima su smešteni studiji, radionice i centralni sadržaji poput biblioteke, menze i administrativnih kancelarija. Raspoređeni su oko ozelenjenih dvorišta i otvorenih prostora koje studenti takođe mogu koristiti za umetnički rad. Svaka od zgrada ima pogled na okolnu šumu i zelene površine na lokaciji, pogled tako velikodušan da se prelazi između zatvorenog i spoljašnjeg prostora stapaju jedan u drugi. Vizuelna lakoća, minimalne konstrukcije, zastakljeni zidovi u punoj visini i tanki krovovi karakteristični su za objekte koji su 1988. godine navedeni kao mesto kulturne baštine.

Kako su godine prolazile, teškoće su predstavljali različiti aspekti zgrada, uključujući velike prozore. Posebno tokom zimskih meseci stvorili su neprijatnu unutrašnju klimu i izuzetno visoke troškove grejanja. Prvi korak za suprotstavljanje ovome uspešno je završen 2020. godine neophodnim renoviranjem paviljona 1.

SWISSPACER
Foto: SWISSPACER / Da bi se udovoljilo zahtevima očuvanja nasleđa i bolje izolovale prostorije, korišćena je odstojna šipka sa toplom ivicom SWISSPACER Ultimate

Obnova fasade i očuvanje baštine

Mere, koje su podrazumevale modernizaciju celokupne tehnologije zgrada, podrazumevale su i obnovu čeličnih i staklenih fasada. Pojedinačno zastakljivanje na dvorišnim fasadama takođe je zamenjeno dvostrukim staklima. „Cilj nam je bio da poboljšamo energetske performanse omotača zgrade, uzimajući u obzir njen status baštine“, objašnjava Svantje Schroder, šef odeljenja Državne građevinske uprave za Erlangen-Nurnberg. „Nove fasade takođe su trebale da odgovaraju postojećim prozorima u pogledu dimenzija i veličina profila. Ovo je bio preduslov za zamenu fasade zgrade sa spiska nasleđa.

Postizanje dubine ugradnje originalnih elemenata od 80 mm zahtevao je veliki razmak između stakala, a time i neobično velike odstojne šipke za tople ivice za prilagođene fasadne elemente. Trebalo je da bude široko 36 mm i belo. Istraživanje odgovarajućeg proizvoda na kraju je odvelo planere do švajcarskog proizvođača SWISSPACER: distanceri sa toplim ivicama SWISSPACER ULTIMATE koji su dostupni u potrebnoj širini od 36 mm.

SWISSPACER ULTIMATE distanceri pružaju visok stepen estetike i osiguravaju odličnu toplotnu izolaciju u prelaznom području od stakla do okvira. Važna prednost je njegova posebno niska toplotna provodljivost. Potreban ujednačen izgled može se dobiti upotrebom komponenata koje je sertifikovao Institut pasivne kuće.

SWISSPACER
Foto: Swisspacer / Novi stakleni fasadni elementi trebali su se po veličini i veličini profila podudarati sa postojećim prozorima. Dvostruko zastakljivanje Saint-Gobain sa Planitherm KSN osigurava visoku propustljivost svetlosti i povećanu toplotnu izolaciju

Kompanija Saint-Gobain Glassolutions Objekt-Center iz Radeburga proizvela je staklene fasadne elemente da se savršeno uklapaju koristeći visoko efikasnu razdelnu šipku sa toplom ivicom. Izgled struktura ostaje autentičan, a zgradi je osigurana optimizovana toplotna izolacija i time dugoročno niži troškovi energije.

Swisspacer
Foto: Swisspacer

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com