Digitalna svetleća fasada

Digitalne fasade nude vizuelni izraz svojim gradovima, bilo kroz umetnost ili kao platforma koja komunicira vremenskim, saobraćajnim ili gradskim porukama, pa čak i sa globalnim dešavanjima.

Svetleća igrajuća fasada
Slika 2 – Svetleća igrajuća fasada

Neke fasade čak mogu biti kontrolisane od strane građana i povezane sa mobilnim mrežama i u interakciji direktno sa svetlima na fasadi.

Digitalne fasade

Digitalne fasade obično dolaze u dva oblika: u vidu LED dioda koje osvetljavaju fasade i grafičkog displeja (obično oglašavanje aplikacija) koji takođe može da komunicira sa internetom – medij fasada.

LED osvetljenje fasada
Slika 3 – LED osvetljenje fasada

Empire State Building u Njujorku, menja boju fasade još od 1976.godine. Promene boje blizu vrha kule ukazuju na sezonske događaje i prilike tokom cele godine. Ugrađen je i kompjuterski pogon LED svetlosnog sistema sposoban da prikaže 16 miliona boja. Boje mogu da se usklade sa muzičkim „repertoarom“.

Zgrada ima  LED fasadu koja reaguje na preuzimanje muzike sa sajtova.

Muzička fasada
Slika 4 – Muzička fasada

U obliku niza zvučnih talasa, obojena LED osvetljena fasada organizovana je u skladu sa Scriabin tastaturom, sistemom  u kojem su muzički tonovi povezani bojama.

Holivud stvara velike razmere medijske fasade i radi na tome da se integrišu LED diode u arhitekturi i učini fasada atraktivnom.
Priznata kao jedna od najdužih svetskih medij fasada (obuhvata oko 1.200 m), Taman Anggrek Mall fasada u Džakarti ima fasadu visoke i niske rezolucije, koja je transparentna.

Staklena zidna fasada
Slika 5 – Staklena zidna fasada

Nedostatak

Digitalna svetleća fasada nudi medijsko platno oglasnim kompanijama. Potrošnja energije i generisanje toplote ovih fasada ističu se kao ključni problem. Jedino bi OLED (organski LED) ekran imao manju potrošnju energije, i verovatno manje generisanje toplote.

Svetleća zgrada u Beču
Slika 6 – Svetleća zgrada u Beču

Jedan od ključnih načina da uklonite toplotu proizvedena od LED displeja na kulama je putem efikasnog toplotnog upravljanja same zgrade.

Xicui Entertainment Centre u zapadnom Beijingu, sastoji se od staklene zidne zavese, od oko 2000 m² „interaktivne kože“ i integriše fotonaponski sistem. Ova zgrada predstavlja samoodrživ sistem, čuva solarnu energiju danju, a koristi svetleći ekran kada padne mrak.

Prethodni tekstInspirativan pogled kroz staklo
Sledeći tekstLiftovska vrata – spoj praktičnosti i estetike