Zamena stolarije kao dobra inzvesticija!

Udobnost i energetska efikasnost su dva ključna faktora koja čine dom ugodnim za život. Stolarija, poput prozora i vrata, igra ključnu ulogu u održavanju ovih aspekata. Međutim, vremenom se stolarija troši i gubi svoje karakteristike, što može negativno uticati na kvalitet vašeg doma. Stoga je važno znati kada je pravo vreme za zamenu stolarije kako biste osigurali da vaš dom ostane siguran, ugodan i energetski efikasan. U ovom članku, istražujemo znakove koji ukazuju na to da je vreme za zamenu stolarije i kako nova stolarija može poboljšati vaš životni prostor.

Promena klime u unutrašnjosti doma

Ukoliko primetite da temperatura u vašem domu varira, čak i kada su prozori i vrata zatvoreni, to može biti znak da vaša stolarija više ne pruža odgovarajuću izolaciju. Gubitak energetske efikasnosti može dovesti do povećane potrošnje energije i viših računa za grejanje i hlađenje.

Drvo-aluminijum prozori
Foto: Unidas / Kupovinom drvenog prozora pomažete podmlađivanje šumskog fonda

Oštećeni okviri

Ukoliko primetite pukotine, trulež, ili deformacije na okvirima prozora ili vrata, to može biti znak da stolarija više nije u dobrom stanju. Oštećeni okviri mogu dopustiti propuštanje vazduha i vode, što dovodi do nepoželjnih problema s vlagom i kondenzacijom.

Loše funkcionisanje vrata i prozora

Ukoliko primetite da vrata ili prozori teško otvaraju ili zatvaraju, zapinju ili ne dihtuju pravilno, to može ukazivati na habanje ili deformaciju stolarije. Ovo može uticati na sigurnost i zaštitu vašeg doma.

PVC stolarija u stambenom objektu, dnevna soba
PVC stolarija u stambenom objektu, dnevna soba

Bučna okolina

Ukoliko primetite čujete spoljašnje zvukove, poput prometa ili buke, iako su prozori i vrata zatvoreni, to može ukazivati na to da vaša stolarija nije dovoljno zvučno izolirana.

Estetska pitanja

Osim funkcionalnosti, stolarija igra važnu ulogu u izgledu vašeg doma. Ukoliko primetite oštećenja, ogrebotine, ili da stolarija izgleda stara i istrošena, to može uticati na celokupan dojam vašeg doma.

Unutrašnjost enterijera
Unutrašnjost enterijera, alu-drvo stolarija / foto: EJ Alustone

Uz pravilno održavanje, nova stolarija trajaće dugi niz godina, pružajući vam dugoročne prednosti u udobnosti, energetskoj efikasnosti i sigurnosti vašeg doma. Zamena stolarije je nužna kada primetite znakove trošenja i gubitka funkcionalnosti. Nova stolarija pruža brojne prednosti koje poboljšavaju kvalitet vašeg doma i čine ga ugodnijim i energetski efikasnijim prostorom. Sledite svoje instinkte i potražite pomoć stručnjaka kako biste odabrali najbolju stolariju koja odgovara vašim potrebama i estetskim preferencijama.