Novi arhitektonski podvig u čast divljih gusaka

Kompanija RMJM koja je projektovala trenutno najviši neboder u Evropi “Lakhta Center” u Sankt Peterburgu u Rusiji, nedavno je odabrana da uradi neobičan projekat u Hunanu u Kini.

Naime, dva uvijena tornja koji se spajaju u blizini svojih središnjih delova uzdići će se do maksimalne visine od 177m. Projekat pod nazivom “Xiangjiang Gate“ izabran je nakon održanog arhitektonskog konkursa.

Kada ovaj projekat bude bio realizovan, u planu je da služi kao spomenik sa platformom za panoramsko razgledanje i turističkim informativnim centrom. Koncept koji stoji iza projekta proizilazi iz istorije grada, rekli su iz RMJM, i objasnili da ima za cilj da oda počast geografskom položaju grada, ali i njegovom duhu.

Hangyang je, inače, grad u kojem se uzajamno približavaju staro i novo, kao i kulturno-istorijsko nasleđe i savremenost.

Spojene kule predstavljaju vatru jer je Hengyang grad drevne istorije, a religiozna tradicija kaže se da je Hengyang prvi nosio oznaku Zhu Ronga, Boga vatre i juga čija je priča sadržana u ‘”Shan Hai Jing – Great Wild West”.

Posmatrajući naopako, oblik zgrade je nalik guski koja leti jer je u drevnoj kineskoj poeziji Hangyang bio zimsko utočište divljih gusaka koje su bežale od hladnoće na sever, pa je tako i dobio nadimak “Grad divljih gusaka”.