Potpuna inovacija na tržištu – Klizna vrata

Popularnosti kliznih vrata kako u komercijalnim, tako i stambenim objektima doprinela je praktičnost otvaranja i zatvaranja i mehanizma koji omogućava veliki broj ciklusa kroz svakodnevnu upotrebu. Njihovom primenom prostor obitavanja činimo maksimalno iskorišćenim, a enterijer i eksterijer modernim i neobičnim.

NAČINI POKRETANJA KLIZNIH VRATA

Klizna vrata predstavljaju tip vrata koja se otvaraju klizeći po horizontalnim šinama ili graničniku. Kako su sve češće deo savremene arhitekture, srećemo ih po tržnim centrima, u supermarketima, umesto klasičnih balkonskih vrata, kao sobna, pregradna, vrata od plakara ili tuš-kabine, te se načelno dele na unutrašnja i spoljašnja.

Njihova namena svakako određuje i izbor materijala od kojeg su sačinjena, sigurnosne, termoizolacine i zvučne karakteristike, boju, dezen, ali i tip pokretačkog mehanizma.

REHAU / EcoPuls PVC stolarija
foto: REHAU / EcoPuls PVC stolarija

Klizna vrata mogu biti jednokrilna ili dvokrilna, a postoje i višekrilne jedinice. Ako su dvokrilna, jedna se mogu kretati udesno, druga ulevo ili se pak oba krila mogu kretati u istom smeru.

Kod višekrilnih postoji i mogućnost harmonika zatvaranja i otvaranja. Takođe, mogu se pokretati ručno ili automatski, a postoji mogućnost i daljinskog pokretanja.

Ono što takođe razlikuje klizna od klasičnih vrata jeste da moraju biti distancirana od poda nekoliko milimetara, najviše 7. Zbog toga izolovanost zvuka ne može biti ista kao i kod klasičnih vrata. Međutim, budući da se performanse kliznih vrata svakodnevno unapređuju, na tržištu se nalaze i vrata koja imaju veću zvučnu izolaciju, te je na nama da istražimo ponudu proizvođača i prodavaca.

Spoljašnja klizna vrata razlikuju se i prema vrsti ugrađenog okova i uopšte celog mehanizma, te razlikujemo paralelno-klizna i podizno-klizna vrata.

Alumil, Smartia S560
Alumil, Smartia S560

Prva se primenjuju kod manjih fasadnih otvora, na primer izlaza na balkon, a pokreću se po šini-vođici. Ako imaju i mogućnost kipovanja, govorimo o paralelno-kliznim-kip vratima. Za velike staklene površine, višekrilne jedinice i klizne stene, pogodna su podizno-klizna vrata. Ona se otvaraju pokretanjem i povlačenjem ručice prema sebi čime se aktivno krilo blago podiže, a zatim pomera u stranu. Da bi pokretanje bilo besprekorno, suštinski je važan i kvalitet profila, okova šina-vođica, kvalitet zaptivanja i ugradnje stakla.

Osim kao unutrašnja pregradna vrata, klizna vrata se koriste i kao ulazna ili balkonska kada se najčešće prave od stakla. Iako deluju otmeno, moderno i doprinose sveukupnoj estetici eksterijera, njih ipak prati glas da ne pružaju dovoljno sigurnosti u pogledu bezbednosti, da im je mehanizam sklon kvarenju, te i da su energetski neefikasna. Međutim, i spoljašnja klizna vrata su unapređena, te danas mogu odgovoriti svim imperativima XXI veka.

PVC stolarija Deceuninck Elegante
Deceuninck – posebno uzak i minimalistički dizajn sustav Elegante

U klizna vrata se može ugraditi niskoemisiono staklo kako bi omogućila dobru toplotnu izolaciju. Naime, staklenim paketima koji imaju low-E panele i argonom ispunjen međuprostor, u kombinaciji sa termoizolacionim ramom i štokom, smanjuju se gubici.

Kada govorimo o profilima, za klizna spoljašnja vrata izbor je najčešće između aluminijuma i PVC-a. Aluminijum odgovara minimalističkom dizajnu, sa elegantnim ravnim linijama i drugim osobinama svojstvenim ovom građevinskom materijalu. Kako bi toplotna izolacija njegovom primenom bila maksimalno osigurana, profilni zaptivni ulošci su od posebnog anti-distorzionog poliamida za izbegavanje kvarova usled velikih temperaturnih razlika između spoljašnjosti i unutrašnjosti.

Mogu imati dvostruko ili trostruko ostakljenje, sa tri nivoa zaptivanja, a čak su dostupni i sa dve ili tri tačke bravljenja. Kako bi dizajn u potpunosti bio moderan, profili mogu biti sasvim nevidljivi, tj. integrisani u zid. Moguće ih je pokretati i daljinskim putem sa elektromotorom, ili pak ugraditi centralni sistem sa senzorima.

REHAU - razvoj kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO X
REHAU – razvoj kompozitnog materijala ojačanog staklenim vlaknima RAU-FIPRO X

Ako pak potenciramo energetsku uštedu, primat ćemo dati PVC-u. Profili najnovije generacije prave se od RAU-FIPRO materijala, kompozita polivinil-hlorida i staklenih vlakana, koji omogućava okvire bez čeličnih ojačanja.

Oni spadaju u A klasu po energetskoj efikasnosti. U njih se takođe ugrađuje niskoemisiono staklo sa gasnim međuprostornim punjenjem kojim se povećavaju izolacione karakteristike celokupnih vrata.