Ministar pozvao privrednike da nastave da se prijavljuju za pomoć države

Ministar finansija Siniša Mali obratio se juče javnosti povodom usvajanja novih ekonomskih mera u borbi protiv Kovida 19.

„Usvojili smo tri važna dokumenta“, rekao je ministar finansija u obraćanju javnosti i dodao da su sa ova tri dokumenta potpuno kompletirali implementaciju paketa ekonomskih mera, koji su predstavili pre samo dve nedelje.

„Jedan dokument je garantna šema za dve milijarde evra za koje u najvećoj meri garantuje Srbija, od utorka će biti na raspolaganju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima“, rekao je Mali i pozvao preduzeća i privrednike da se prijave, jer za sve garantuje država.

Prema njegovim rečima, veliki broj privrednika se već prijavio za mere vlade, tačnije od ponedeljka do srede Poreska uprava imala je 113.000 preduzetnika koji su se prijavili za novčanu pomoć, odlaganje poreza i doprinosa na zarade, isplaćivanje minimalca.

On je rekao i da ima i preko 300 zahteva i pitanja u vezi sa kreditima preko Fonda za razvoj. „Već u naredni utorak je prva sednica Fonda za razvoj, prvi krediti će se odobravati od utorka ili srede. Predlog je da imaju dve sednice nedeljno na kojima će se odobravati krediti“, dodao je Mali. Resorni ministar je rekao i da MMF u najnovijem izveštaju projektuje da će Srbija ove godine zabeležiti najbolje rezultate u Evropi kada je reč o rastu BDP-a.

Dodatno, Mali je apsolutno ostao pri tome da će 100 evra biti isplaćeno na račun svakog punoletnog građanina Srbije.

„Ovo nije mera za socijalno ugrožene, ima dva aspekta, deo je paketa sveobuhvatnih mera, i želimo da građanima olakšamo izlazak iz krize“, rekao je Mali.

Ovakve mere imaju i druge zemlje, dodao je ministar i naveo da svako ko poželi da se prijavi za pomoć može da je dobije, a da ako bude potrebe za sektorski pristup, sa stanovišta privrede ili otpornosti na krizu zbog kovida 19, naći će se način za dodatne podrške.