Ventilacija – Kako je to bilo kod moga babe

Napredak tehnologije

Da li i Vi pripadate onoj grupi ljudi koji se sa setom sećaju prošlih vremena? Ne! Onda ste sigurno bar jednom čuli nešto ovako: ”Onomad je život bio lepši i zdraviji. Voće se nije prskalo, spavalo se na slamarici, kuće su pravljene od gline i nigde buđi nije bilo. A ove danas moderne zgrade mal’ koja miriše na memlu”.

Poznato Vam je , je l’ da?! I priča i memla.

A zašto je to tako? Hajde da vidimo. Kad se o priči radi, tu ne treba puno mudrovati. Tak’i smo narod. Uvek mora koja da se kaže, da se pridoda, da ne bi bilo dosadno. A sa druge strane i da se ne zaboravi da je uvek u naše vreme bilo kako Bog zapoveda. Drugim rečima valjano i čestito. A, sve ovo kasnije budi Bog s’ nama. Eto. Kada se o memli radi, e tu je već drugačiji divan. A on ovako nekako glasi.

Stara stolarija drvo prozori i vrata, porodična kuća u Novom sadu
Stara stolarija drvo prozori i vrata, porodična kuća u Novom sadu

* Jedna od osobina vazduha, sem što nam omogućava da živimo, jeste da može u sebe da usisa određenu količinu vodene pare, koju oslobađamo kada dišemo. *

Osobine vazduha

Sve to traje do momenta dok vazduh ne iscrpi svoj prostor. Znate onaj osećaj kada Vam je u sobi zagušljivo, kada ne možete da dišete, tada se kaže da je vazduh zasićen. Zasićen vazduh, zasićeni mi, nužno je da otvorimo prozor. Sada se lakše diše. Dospeli hladan vazduh sada nastavlja da se zagreva, isušuje, prima novu vlažnost i tako u krug. I sad’ vi kaž’te da je čudno što nam se vrti u glavi.

A šta je bilo sa Babom? Baba je pravio kuću od gline. Glina je prirodni materijal koji lako propušta vodenu paru iz tople sobe na dvorište gde je hladno. Znači postoji prirodna ventilacija. Imao je Baba i prozore, koji baš nisu najbolje di(k)htovali. Nije baš da Baba nije znao da ugradi prozore, već tadašnji prozori nisu baš “znali” da di(k)htuju kao današnji. I eto još jedne prirodne ventilacije. Zaključićete da je u Babino vreme baš pirilo na sve strane. Kako je on to rešio. Lepo, imao je puno šume, sekao drva i time se grejao. Imao je zdravo toplu kuću.

VEKA, PVC stolarija
VEKA, PVC stolarija

A šta smo mogli mi kojima su Babe posekle šume? Zaključujete, poradili smo na izolaciji. U današnje vreme koriste se materijali koji obezbeđuju dobru izolaciju zidova i zadržavanje toplote unutar sobe. A izmislili smo i prozore koji toliko dihtuju da ne čujemo ni sami sebe, a ni komšiluk kada za vreme ručka zvecka tanjirima. Tako zadihtovani, uspeli smo da uštedimo na toplotnoj energiji, ali imamo problem sa odvođenjem vodene pare. Kako svaka vodena para teži da postane vlaga, mi danas imamo problem sa pomenutom. Od Babinog vremena da po danas nismo prestali da dišemo i da oslobađamo vodenu paru i zagušujemo vazduh. To je jednostavno prirodan proces koji postoji i koji baš ne bi bilo poželjno ni prekidati.

* I tako zaglavljeni u vremenu i prostoru sa viškom vlage po ćoškovima ostalo nam je da se pitamo šta dalje raditi? Logika nam govori samo jedno, pozabaviti se ventilacijom prostora. Iako jednostavno zvuči, ventilaciju treba i znati sprovesti u delo. *

Danas postoje tri različita vida ventilacije:

1. Prirodna
2. Veštačka
3. Ventilacija kroz zatvorene prozore

PRIRODNA VENTILACIJA

Kao što joj i samo ime kaže, koristi prirodno cirkulisanje vazduha u narodu poznato kao luftiranje. Često to provetravanje, ako se sprovodi nasumično i bez ikakvog reda ima za rezultat rashlađivanje prostorije, ušinuta leđa i veće troškove grejanja. Istina i Baba je imao prirodnu ventilaciju, ali sve je to sanirao odlaskom u šumu. Nama u eri moderne tehnologije i plitkog džepa, ostaje da se držimo saveta za što bezbolnije provetravanje.

PVC stolarija
PVC stolarija

Pa tako, evo šta bi trebalo raditi:

  • Nephodno je svaki dan provetravati prostorije, par puta po nekoliko minuta,
  • Češće provetravati kuhinju, kupatilo i one prostorije gde ima više vlage,
  • Zimi ne ostavljati prozor na kip, jer će se tako vlažiti zidovi i stvarati uslovi za pojavu vlage i buđi,

VEŠTAČKA VENTILACIJA

Predstavlja novi stepenik u svesti čoveka i njegovu potrebu rešavanja i eliminisanja vlage iz stambenog prostora. Glavni nosioci ovog oblika ventilacije su klima uređaji, kao i razni modeli odvlaživanja vazduha. Iako se može reći da je klimatizacija u velikoj meri rešila ovaj problem, naravno pojavili su se i neki neželjeni efekti. Pod ovim se svakako misli na ograničeni prostor na kome deluju. Drugim rečima klima uređaj svojom jačinom obično pokriva jednu do dve centralne prostorije. Naravno postoji mogućnost postavljanja vise unutrašnjih jedinica, što i pored ekonomičnih inverter modela, finansijski nije mali zalogaj. Poređenja radi, zaključujemo prednost ove u odnosu na prirodnu i to u pogledu komfora i modernijeg načina života.

VENTILACIJA KROZ ZATVORENE PROZORE

Da, postoji i ovako nešto. Iako vam možda zvuči nelogično, složićete se da se veoma često u svakodnevnom životu baš nelogične stvari pokažu kao najbolje. Upravo tako je i sa ovim vidom ventilacije.

Naime, kako bi rešili problem vlage, proizvođači stolarije su smatrali da su upravo oni ti koji treba da nađu rešenje. Naravno to su posmatrali iz perspektive da svi budu zadovoljni. Narodski rečeno i vuk sit i ovce na broju. Babi se sigurno ne bi dopalo da se poistoveti sa pomenutom domaćom životinjom, ali pošto neće čitati ovaj tekst, sve rečeno ostaje među nama.

Sam princip ove vrste provetravanja vrši se preko ventilacionog profila, mehanizma koji se postavlja u prostor između termoizolacionog i standardnog stakla. Putem ručice ili kanapa (kod visokih prozora), vrlo jednostavno, vrši se pomeranje i stvaranje otvora putem koga cirkuliše vazduh.

PVC stolarija, terasna vrata
PVC stolarija, terasna vrata

Od postanka pa do danas, ovaj sistem je razvijan i unapređivan kako bi opravdao poverenje korisnika i konačno stavio tačku na pitanje vlage u zatvorenom prostoru. Danas, postoje top sistemi koji su za svaku preporuku. O njima, u nekom od narednih tekstova.

Stoga, da zaključimo, umesto da trošite novac na uklanjanje buđi, gletovanje i krečenje zidova, potrošite ga na ugradnju dugoročnih sistema za provetravanje.

Eto, pa sada vi razmislite šta vam je činiti.
Da Vam budem iskrena meni sve nešto naginje na “ni po babu, ni po stričevima”, a i ovaj dugoročni sistem zdravo mnogo dobro radi da bi mu i Baba pozavideo.

Autor: Snežana Trtica Graorac, novinar

Prethodni tekst133 akustična stakla u PRESS GLASS portfoliju
Sledeći tekstOdrživa arhitektura – energetska efikasnost