24 energetski efikasnija grada u Srbiji

Energetska efikasnost sve je češća tema i u našoj zemlji. Tako je svakako i dobrodošla najava da će u narednim mesecima početi rekonstrukcija ukupno 24 javna objekta u isto toliko gradova i opština u Srbiji. Sve se ovo radi sa ciljem da ovi objekti postanu energetski efikasniji, a nakon renoviranja ovi objekti će svake godine uštedeti čak 490.000 evra. Za ove popravke Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti koji je od skoro formiran izdvojio je 325 miliona dinara dok će same lokalne samouprave finansirati sa ukupno 165 miliona dinara. Predstavnici samouprava potpisali su u ponedeljak ugovor sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem.

Od ovog novca „u novom ruhu“ će biti pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri opštinske zgrade, dve zgrade poslovnih usluga, po jedan doma za fizičku kulturu i dom za decu sa posebnim uslugama, centar za socijalni rad kao i gerontološki centar. Na konkurs su stigle 62 prijave, što je najveće broj prijava do sada.

energetska efikasnost
Energetski efikasna kuća

„Energetska efikasnost predstavlja ogroman prostor za uštede“, poručio je ministar Antić i dodao: „Nakon realizacije ovih projekata očekuje se godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat-časova, što je u novcu oko 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije štetnih gasova za 3.300 tona godišnje. Od 2014. godine iz Budžetskog fonda dosad su izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji. Ušteda na tim objektima je 40 odsto u finalnoj potrošnji energije. To su ogromne brojke, veliki iznosi. Kada to pomnožite brojem objekata i ukupnom potrošnjom i kada biste je smanjili za 40 odsto, gradovima i opštinama bi to otvorilo daleko veći prostor i za investicije i za ulaganje u komunalnu infrastrukturu.“

Energetski efikasniji gradovi ove godine će postati Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić.