Nova LiSEC tehnologija za savršeno sečenje stakla

Najnovija tehnologija LiSEC plutajućeg sečenja puštena je u rad u Arbonia Glassisteme GmbH u Degendorfu u februaru 2023. godine. Stručnjaci iz razvoja proizvoda LiSEC, nadzornici za sečenje i operatere iz Arbonije, zajedno sa konsultantom za sečenje Petar Pokoern sastali su se u jednodnevnoj radionici za fino podešavanje sistema DSC sečenje.

Arbonia Degendorf – Kvalitet pod novim imenom

Arbonia Glassisteme GmbH je osnovan u Minhenu 1977, preselio se na mesto Deggendorf u 1988 i u 2021 promenio iz Saint Gobain u Arbonia Group – fokusiran građevinski dobavljač za unutrašnju klimu i unutrašnja vrata proizvedena od drveta i stakla.

Danas, 160 zaposlenih u Deggendorf uglavnom proizvode staklo za zastakljivanje tuševa i laminirano sigurnosno staklo od obrađenog kaljenog stakla. U planiranju je i proširenje asortimana proizvoda koji bi uključivao vrata. U svojim glavnim operacijama u južnoj Nemačkoj, Arbonia Degendorf prvenstveno impresionira sa veličinama zatim sa prilagođenim proizvodim, specijalnih jedinica stakla i brzim rokovima isporuke. Sve to je rezultiralo generisanjem 22,4 miliona eura u 2022. godini.

Ispitivanje stakla / LiSEC
Ispitivanje stakla / LiSEC

Korišćenje LiSEC tehnologije sečenja 30 godina

LiSEC mašine su korišćene u proizvodnji od 1990. godine, pri čemu su u početku bile u funkciji sečenja stakla. Danas, pored mašina za obradu ivica i automatskog napajanja, u pogonu je 3 LiSEC reznih stolova – od kojih jedan datira iz 1990. „Nemački muzej se već raspitivao o tome“, šali se Matijas Baumgartner, menadžer tehničkih operacija. „Međutim, mašina još uvek radi i usluga je u mestu.“ Dalje, rezni sto je zamenjen ove godine sa najnovijom LiSEC tehnologijom sečenja.

Prva DSC-generacija mašine za sečenje stakla u Nemačkoj

Arbonija želi da postigne tri cilja sa novim stolom za rezanje stakla: brzo sečenje, vrhunske rezultate rezanja stakla i visoku dostupnost sistema. Precizni rezni rezultati umanjuju mogućnost spontanog pucanja stakla, što smanjuje troškove obrade.

Analiza ispitivanja / LiSEC
Analiza ispitivanja / LiSEC

Sistem sečenja „DSC – Dynamic Speed Cut“ je optimalno rešenje za postizanje ovih ciljeva. LiSEC „Direct Cutting Technology“ omogućava brzo sečenje sa visokom preciznošću, zahvaljujući direktnom kontaktu reznog točka sa staklom u kombinaciji sa velikom brzinom pozicioniranja. Konstantna kontrola nivoa ulja i praćenje vremena rada reznih točkova poboljšavaju dostupnost sistema.

Savršen rez – i to ne samo iz perspektive fizike

Zarezivanje staklene površine točkom za sečenje stvara koncentrisanu napetost koja seže duboko u staklo. Ako se vrši pritisak na ivice stakla, ova napetost dovodi do glatkog prekida duž ucrtane linije. Nanošenje ulja za sečenje sprečava prebrzo smanjenje koncentracije napetosti.

Pritisak rezanja, brzina rezanja, ugao reznog točka i količina ulja za sečenje su analizirani u radionici korišćenjem standardizovanog procesa ispitivanja. Polarizovana svetlost učinila je vidljivom raspodelu napetosti u staklu. Manometar je takođe korišćen za proveru sile lomljenja koja je potrebna za razbijanje stakla. Ovo je omogućilo optimizaciju parametara sečenja za sve debljine stakla koje se uobičajeno koriste u Arboniji.

Mašina za sečenje stakla / LiSEC
Mašina za sečenje stakla / LiSEC

Zašto Arbonia Deggendorf želi da izabere LiSEC?

Prema rečima gospodina Matijasa Baumgartnera, menadžera tehničkih operacija: „Zato što sistem funkcioniše, jer je to sistem koji je isproban i testiran na tržištu, i zato što imamo prednost regionalne blizine.”

”Vreme odgovora usluge je zaista dobro. Ukoliko prijavimo problem ujutru, često imamo tehničara na raspolaganju istog dana da nam pomogne. Takođe cenimo pouzdanost rezervnih delova. LiSEC ulaže sve napore da organizuje delove – čak i kada je u pitanju naš najstariji sistem – i do danas su uvek bili uspešni.”

”U LiSEC asortimanu postoji mašina za svaki korak obrade, a reputacija kompanije je dobra. Pouzdanost, lakoća korišćenja i opšta dostupnost sistema su na licu mesta u svim oblastima u kojima koristimo LiSEC. A kompanija je takođe rešila pitanje standardizacije; ako ste ranije imali LiSEC mašinu, navigacija u meniju ostaje prilično identična, što čini stvari jednostavnijim za operatere.”

Ispitivanje stakla pod lupom / LiSEC
Ispitivanje stakla pod lupom / LiSEC

Inovativni pristup je bio jedan od najubedljivijih argumenata kada smo se odlučili za novi feed iz LiSEC-a. Na primer, niko drugi nema preletnu dizalicu u svom programu. Smatramo da smo u dobrim rukama sa LiSEC-om.“

Budućnost – Otporan zahvaljujući specijalizaciji i fleksibilnosti

Razmišljanja gospodina Baumgartnera o trenutnoj situaciji i strategiji Arbonije za budućnost: „Nove cene energije dovele su do velikih promena na tržištu, čineći proizvodnu lokaciju složenijom. Zahtevi kupaca i proizvoda postaju značajno složeniji, što sve čini važnije da što efikasnije i fleksibilnije odgovorimo na nove tržišne situacije sa najnovijom sistemskom tehnologijom. Tema automatizacije i energetske efikasnosti biće u fokusu naše strategije u budućnosti.“

www.lisec.com

LiSEC Austria GmbH
Peter Lisec Straße 1
3353 Seitenstetten, Austria

Martin Muehlwanger
Head of Marketing and Corporate Communications
T: +43 7477 405 1151
M: +43 664 84 77 802
E: martin.muehlwanger@lisec.com
W: www.lisec.com