Subvencionisani krediti za energetsku efikasnost

Banke će građanima od danas odobravati subvencionisane kredite za energetsku efikasnost. Uz subvenciju države, pored kupovine stolarije, možete da uzmete kredit i za izolaciju stana, peći, kotlove…

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić pozvao je danas građane da iskoriste subvencionisane kredite za unapređenje energetske efikasnosti svojih kuća i stanova, za šta je u ovogodišnjem budžetu obezbeđeno 300 miliona dinara.

„Zahvaljujući programu subvencionisanja, očekujemo da ćemo stvoriti više od milijardu dinara kreditnih sredstava koja će ove godine biti utrošena za poboljšanje energetske efikasnosti nekoliko hiljada domova u Srbiji“

kazao je Dulić prilikom uručivanja ugovora bankama koje će građanima od danas odobravati subvencionisane kredite za energetsku efikasnost.

Ugovore je sa Ministarstvom potpisalo 12 banaka: Komercijalna banka, Folks banka, Prokredit banka, Krediagrikol banka, Banka Inteza, Eurobank EFG, Sosijet ženeral banka, Hipo-Alpe-Adrija banka, Kredi banka, Čačanska banka, Razvojna banka Vojvodine i Poštanska štedionica.

Dulić je istakao da će se dinarski i krediti u evrima odobravati za kupovinu i postavljanje izolacije i spoljašnje stolarije, energetski efikasnih peći i kotlova, korišćenje grejne opreme veće energetske efikasnosti (toplotne pumpe), kao i za kupovinu i ugradnju opreme za sagorevanje biomase i druge opreme kojom se unapređuje energetska efikasnost.

Maksimalni iznos dinarskih kredita biće 1,5 miliona dinara, bez učešća, sa maksimalnim rokom otplate od pet godina i troškovima obrade kredita do jedan procenat.

Maksimalni iznos kredita u evrima je 15.000 evra, uz učešće od 30 odsto i maksimalni rok otplate od 10 godina i „troškove obrade“ do 0,5 odsto.

Kod dinarskih kredita država subvencioniše kamatu u iznosu od 10 odsto kredita na godišnjem nivou, a kod kredita u evrima u iznosu od pet procenata godišnje, kazao je Dulić.

Zahtevi za odobravanje kredita podonose se bankama koje su potpisale ugovor sa Fondom za zaštitu životne sredine.

Istakao je da se na kući od 150 kvadratnih metara termoizolacijom može mesečno uštedeti oko 5.000 dinara za grejanje što je jednako trošku mesečne rate za otplatu petogodišnjeg kredita od 280.000 dinara.

Dulić je podsetio da je subvencionisano kreditiranje u okviru Programa unapređenja energetske efikasnosti za 2012. godinu, koji je Vlada Srbije utvrdla u martu. Za to su u državnom budžetu predviđene 1,3 milijarde dinara.
Ciljevi su podsticaj građevinarstvu i očuvanje životne sredine.
Dulić je kazao da je rekonstrukcijom objekata javne namene, uz dodelu bespovratnih sredstava od milijardu dinara, predviđena adaptacija više od 100 škola, zdravstvenih ustanova, objekata kulture i drugih.

Do sada je iskorišćeno 80 odsto sredstava za te namene, rekao je Dulić.

(Mondo)