Katedrala Notre-Dame u novom „starom“ ruhu

Francuski Senat je odlučio – katedrala Notre-Dame mora biti obnovljena da izgleda tačno onako kao što je izgledala pre požara. Ceo svet bio je užasnut razornim požarom koji je u aprilu mesecu ove godine uništio srednjovekovni i ikonični krov Notre-Dame katedrale. Odmaha nakon gašenja vatre javnost je bila u neznanju kako će dalje ići popravka krova svetski poznate crkve.

Međutim, samo dva dana nakon požara, premijer Eduard Filipe najavio je da će Francuska održati međunarodno takmičenje za odlučivanje o novom dizajnu. Od tada arhitekte širom sveta su podnosile svoje avangardne, ali ponekad i bizarne ideje za novi izgled Notre-Dame katedrale, predlažući sve – od edukativnog zelenog staklenika do zgrade pozitivne energije.

Ipak, čini se da ti planovi za moderan krov nisu ono što je traženo, a u odnosu na ono šta je odlučio francuski Senat. 27. maja senatori su izglasali zakon koji bi omogućio da Notre-Dame dobije identičan izgled. Iako je ovaj predlog već bio odobren od strane Narodne skupštine, Senat se odlučio da ga izmeni, dodajući u njemu klauzulu kojom se propisuje da crkva mora biti obnovljena upravo onako kako je izgledala ranije. Iako su mnogi članovi javnosti zadovoljni odlukom o tradicionalnijoj rekonstrukciji, savremene arhitekte su razočarane tom odlukom. Pored efektivnog okončanja tekućeg takmičenja koje je objavio premijer Eduard Filipe, zakon se usprotivio obećanju predsednika Makrona i planu “inventivne rekonstrukcije” koja je u stvari, već dodata u 19. veku.

Izvor: my modern met