Da li se može rešiti problem vode u Sarajevu?

U Bosni i Hercegovini prisutan je problem neadekvatnog ispuštanja otpadnih voda u tokove. Tek nekoliko opština ima funkcionalna postrojenja za tretman otpadnih voda i kanalizacije, što dovodi u opasnost brojno stanovništvo koje koristi vodu direktno iz tokova.

O ovom problemu, ali i o potencijalnim rješenjima diskutovaće se na 2. Međunarodnoj Konferenciji o Održivom upravljanju Vodom za Piće i Otpadnom Vodom u BiH, koja se održava u okviru 4. Međunarodnog bosanskohercegovačkog sajma RENEXPO® BiH na temu obnovljivih izvora, energetske efikasnosti, upravljanja vodama i čvrstim otpadom, biomasom i hidroenergijom.

Sarajevo će u dva sajamska dana biti najveća internacionalna platforma iz oblasti obnovljivih izvora u Evropi!

08. i 09. sljedećeg meseca, po četvrti put Sarajevo će biti domaćin međunarodnog sajma „RENEXPO® BIH“

Najveća i najznačajnija platforma za investitore, donosioce odluka, predstavnike ministarstava i opštinskih struktura, kao i poslovne rukovodioce iz sektora energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, i ove godine organizira se u kongresnom centru hotela Hills, Sarajevo.

Ulaz na sajam je besplatan, uz obaveznu registraciju.
Registruj se!

Tradicionalni međunarodni sajam „RENEXPO® BIH“ predstavlja jedinstven energetski događaj u regionu Zapadne Evrope. 80 izlagača iz 20 različitih zemalja, na 2.000 kvm i ove godine dočekuje potencijalne poslovne partnere. Ove godine, značaj našeg sajma prepoznala je i kompanija iz Indije, Triveni Turbines.

Kroz sajamsko-konferencijske sadržaje, „RENEXPO® BiH“ pruža i radionice, B2B sastanke, stručni obilazak sajma, seminare i drugi prateći program poput svečanog otvaranja i večernjeg prijema.

Šest profesionalnih konferencija, tri stručne radionice i Reenergy brokerski događaj podržan od strane Enterprise Europe Network na RENEXPO® BiH!

Ono po čemu je Renexpo nadaleko poznat su stručne konferencije koje okupljaju preko 700 učesnika u toku dva dana. Predstavljanje projekata i uvid u najnovije tehnologije iz oblasti zaštite životne sredine, upravljanje vodama, inovacija, vjetroenergije, hidroenergije, upravljanja otpadom čini konferenciju na Renexpo sajmu nezaobilazni događaj za sve one koji idu u korak sa budućnošću.

Koja Vas to predavanja očekuju na RENEXPO® BiH?

program koferencija

Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ predstaviće projekat „Strategija obnove zgrada u BiH – mobiliziranje ulaganja u energetsku obnovu postojećeg fonda zgrada“. Kao i prethodnih godina, GIZ prepoznaje značaj RENEXPO sajma i svojom podrškom doprinosi značaju i činjenici koliko to potencijal ima bosanskohercegovačka industrija.  Fabrika cementa Lukavac na 2. konferenciji o Upravljanju Čvrstim Otpadom u BiH, predstaviće svoj projekat „Korišćenje otpada kao alternativnog goriva“.

Nakon izuzetnih prezentacija o velikim realizovanim i planiranim projektima, tehničkim rešenjima, turbinama sledi „hydropower get together“ gde zainteresovani imaju priliku da se upoznaju sa preko 25 investicionih projekata MHE i 7 projekata VHE.

Višegodišnji partner na događaju, agencija FIPA ističe značaj događaja. Uz izveštaj sa događaja, pristigla je i zahvalnica:

Hvala vam na mogućnosti da FIPA predstavi investicioni potencijal Bosne i Hercegovine u oblasti obnovljivih izvora, energije vjetra i energije vode, u okviru konferencijskog programa“, obratio se g. Amir Kazić, stručni savjetnik i regionalni zastupnik u Mostaru agencije za unapredjenje stranih investicija FIPA, koji će na konferenciji predstaviti hidroenergetski potencijal Bosne i Hercegovine, poticajne mjerama i investicionom ambijentu BiH.

Na konferenciji hidroenergije pridružuju nam se kompanije poput Global Hydro Energy, Andritz Hydro, Kőssler gmbh&Co, Hydroplan UK, Hydrohrom sro, Hydro Control doo i mnoge druge.

G. Vanja Ćurin, član uprave Evropske asocijacije za biomasu AEBIOM istakao je da „Posljednjih godina u BiH i Regiji, svjedočimo rastu bioenergetskih projekata kako u proizvodnji biogoriva tako i u proizvodnji toplinske i električne energije i bioplina. Želim naglasiti još jednom da niti jedan drugi izvor energije nije CO2 neutralan, toliko pristupačan, rasprostranjen i uvjek dostupan. Ova razmišljanja, iskustva, barijere i prednosti na koje nailaze proizvođači i korisnici, izazovi i mogućnosti koje nam daje bioenergija želio bih podjeliti sa vama.“

Ekskluzivitet događaja je Okrugli Sto o Energiji Vetra. Ključni tržišni akteri i donosioci odluka u direktnom razgovoru pronalaziće rješenja za ulaganja i izgradnju vjetroelektrana u BiH.. Informacije iz prve ruke o implementaciji VE Mesihovina, ulozi finansijera projekta, banke KfW, planiranim projektima biće dostupne prisutnima.

Program podrške za investitore i industriju vjetroelektrana priznat je od vodećih proizvođača vjetrogeneratora, kao što je General Electric, Vestas, Senvion i mnogih učesnika.

Želite prisustvovati na nekoj od konferencija?

Požurite sa registracijom, jer su mjesta ograničena!

Reeco grupa našim čitaocima poklanja kod za popust na konferencije.
Pri registraciji ukucajte kod BIH17SPECIAL i iskoristite pogodnost!

REGISTRACIJA na konferencije

Organizator, Reeco Grupa iz Nemačke, poziva sve predstavnike, investitore, rukovodioce, profesore i studente da se pridruže ovom velikom događaju za budućnost BiH u oblasti obnovljivih izvora energije sa pozivom „Otvorimo vrata i gradimo mostove za čistiju BiH!“

www.recco.eu