U zagrljaju s prirodom – stakleni zidovi

Kada bismo tražili ključnu reč za početak XXI veka verovatno bi to bila multifunkcionalnost. Multifunkcionalnost se zahteva od zaposlenih u malim porodičnim firmama pa sve do zaposlenih u velikim, multinacionalnim kompanijama.

Kada bismo tražili ključnu reč za početak XXI veka verovatno bi to bila multifunkcionalnost.

Gotovo svi moraju biti u stanju da obavljaju najrazličitije poslovne i druge funkcije. Čak i u običnom, svakodnevnom životu „skačemo“ iz jedne u drugu ulogu.

Ista stvar se dogodila i sa prostorom, pogotovo onim koji se koristi u komercijalne svrhe. Jedna namena više nije dozvoljena. Sve mora imati mogućnost da na jednostavan nači bude transformisano u nešto drugo, ali uz jedan veliki uslov – estetski kriterijumi moraju biti zadovoljeni.

Estetski kriterijumi moraju biti zadovoljeni

Pregradni klizni stakleni paneli su rešili problem ekonomičnosti prostora jer vrlo lako pretvaraju nekoliko manjih prostorija u jednu veliku, tako da se od, na primer, nekoliko kancelarija jednostavnim pomeranjem ovih panela dobije velika sala za konferencije.

Ovakvi paneli mogu da se koriste u hotelima, kongresnim centrima, bolnicama, korporativnim kancelarijama, školama, fakultetima i univerzitetima, u objektima sportskog i zabavnog sadržaja, u šoping centrima, ali u rezidencijalnim objektima.

Stakleni paneli kombinuju funkcionalnost i estetiku stakla

Stakleni paneli kombinuju funkcionalnost i estetiku stakla, dajući prostoru dinamičnost. Staklo je jedan od najatraktivnijih građevinskih materijala čija je primena mnogostruka, a krase ga i izuzetne osobine koje ga odvajaju od drugih materijala poput dugovečnosti, stvaranja prozračnosti i kreiranja vedrine i blistavosti, čak i u prostorijama u kojima je dnevna svetlost ograničena.

Klizni pokretni stakleni zidni sistemi su dostupni u različitim konfiguracijama kako bi ispunili raznovrsne zahteve koji se pred njih stavljaju kao što su povezivanje ili odvajanje, bezbednost, izolacija od buke, toplotna ili zvučna izolacija i sl. Prednost ovih relativno lakih i klizih panela je što se mogu skloniti („parkirati“) bez većih problema, na srazmerno malom prostoru.

PVC je takođe i vatrootporan materijal, odnosno teško zapaljiv

Proizvođači nude različita rešenja staklenih zidova. Horizontalno klizni zidovi ili panoramski stakleni klizni sistem bez vertikalnih profila i okova u podu omogućava predivan pogled čak i kada je zatvoren. Sa njim je moguće pustiti prirodu u enterijer jer nudi potpunu preglednost.

Svaki od kliznih panela može se podesiti da ima funkciju vrata koja se mogu otvarati ka spolja ili ka unutra, ali mogu biti i dvosmerna vrata sa podnim automatom.

Veliki broj konfiguracija klizne šine nudi najrazličitije linije zida: pravu liniju, ugaonu, iskrivljenu, kružnu, izlomljenu. Klizna šina se postavlja na plafonu te tako ostavlja prostor na podu bez prepreka, što je osobito važno pri kretanju osoba sa posebnim potrebama i zajedno sa kvalitetno izrađenim točkićima omogućava nežno klizanje i izuzetnu stabilnost ovih panela.

U zatvorenoj poziciji, paneli su osigurani ugradnom rezom u podu i bravom za zaključavanje. Budući su svi delovi sistema otporni na koroziju, to ih čini idealnim i za spoljnu gradnju.

Sistem sa funkcionalnim osobinama vrlo sličnim horizonatalno kliznim zidovima su harmonika klizni stakleni zidovi. Ključna razlika je da su kod poslednjih stakleni paneli povezani šarkama u gornjem i donjem aluminijumskom ramu.

Sistem sa funkcionalnim osobinama vrlo sličnim horizonatalno kliznim zidovima su harmonika klizni stakleni zidovi

Stakleni paneli mogu imati jednu ili dve tačke vešanja od čega zavisi način pomeranja, odnosno parkiranja (u glavnoj osi ili van glavne ose).

Pored toga, od broja tačaka vešanja zavisi i nosivost. Staklo koje se najčešće koristi je kaljeno, debljine 10 do 12 mm. Širina panela se kreće od 600 do 1250 mm, u zavisnosti od proizvođača, a maksimalna visina je oko 4000 mm.

Posebni preklapajući sistemi se koriste za zastakljivanje terasa i oni imaju dve šine (gornju i donju) a njihova funkcija je da rasporede opterećenje i usmeravaju panele. Okovi se izrađuju od nerđajućeg čelika, a svaki oslonac – ima ih četiri po panelu – ima po dva kotrljajna ležaja.

Donji profil je opremljen kanalom za odvod vode i kondezata. Ovakav tip zastakljivanja omogućava korišćenje terasa tokom cele godine i od prostora koji se relativno malo koristi, pretvara se u prostor za uživanje u svim vremenskim (ne)prilikama.

Donji profil je opremljen kanalom za odvod vode i kondezata

Zimske bašte su posebna priča. Zidovi i krov su napravljeni od stakla uokvirenog u alumijumske profile na konstrukciji koja može biti takođe od aluminujma, ali i od drveta. Mogu imati potpuno toplotno izolovane krovne sisteme.

Varijacija nagiba krova se kreće od 5 do 45 stepeni. Ventilacija se obavlja pomoću visokokvalitetnih krovnih prozora ili motorne krovne ventilacije sa automatskim upravljanjem.

Naučno je dokazan izuzetno pozitivan učinak sunčevog svetla na ljudski organizam. Velike staklene površine taj učinak znatno povećavaju i istovremeno stvaraju osećaj neposredne povezanosti sa prirodom, te se tako unapređuje kvalitet života. Istovremeno, tako se više iskorišćava i pasivna energija, a samim tim smanjuju i troškovi grejanja. Dakle, razlozi su brojni.

Ostaklite svoj prostor i pustite svetlo u njega. Mnogo svetla.

Piše: Isidora Gordić

Prethodni tekstZašto akustička ostakljenja?
Sledeći tekstPrimena PVC-a u stolariji: Najpopularniji materijal za izradu prozora sa životnim vekom i do 40 godina