EKOROBOT- Uređaj za uništavanje virusa i bakterija u ventilacionim sistemima

Uređaj „ekorobot” koristi se za uništavanje koksaki virusa i ostalih virusa, bakterija u ventilacionim sistemima radi dopremanja čistog i kvalitetnog vazduha u prostor. Ekorobot se koristi u objektima sa prisilnom ventilacijom i klimatizacijom, u poslovnim i stambenim objektima, bolnicama, bankama, bioskopima, sportskim i proizvodnim halama.

Zašto je neophodno čistiti i obavljati dezinfekciju ventilacionih kanala i kanala za distribuciju vazduha? U konstrukciji centralnog sistema za distribuciju vazduha predviđena je filterska sekcija na klima komori, koja sprečava prolazak nečistoća. Međutim, filteri propuštaju fine čestice u nm, koje se zadržavaju na zidovima ventilacionih kanala i tako stvaraju naslage.

Istraživanja i „uzorkovanja” naslaga sa zidova ventilacionih kanala za distribuciju vazduha pokazuju prisustvo virusa i bakterija u naslagama.

VENTILACIONI KANAL JE POGODNO STANIŠTE ZA VIRUSE I BAKTERIJE, JER IMA DOVOLJNO VLAGE I NEMA SVETLOSTI.

Virusi i bakterije preko rešetke za distribuciju vazduha dospevaju do disajnih organa čoveka. Rodu enterovirusa pripada i koksaki virus koji se prenosi respiratornim putem do vitalnih organa čoveka (srce, pluća, jetra, mozak). Ovaj virus izaziva različita oboljenja, poput miokarditisa, perikarditisa, herpangina, meningitisa i drugih respiratornih infekcija.

Bolest je u početku teško prepoznati jer liči na običnu prehladu. Nažalost, takvi slučajevi često ostavljaju trajne posledice koje se leče do kraja života, a zabeleženi su i brojni slučajevi sa tragičnim posledicama.

Ekorobot je uređaj sa daljinskim sistemom upravljanja. On poseduje dve video kamere koje beleže rad i kretanje uređaja u ventilacionom kanalu.

//Funkcije ekorobota su: čišćenje naslaga, usisavanje naslaga, dezinfekcija kanala, sušenje kanala. Posle obavljenih funkcija odstranjuju se naslage iz ventilacionog kanala. Naslage se adekvatno pakuju, sterilišu i predaju na postupak uništavanja. Uništeni su virusi i bakterije i omogućeno je dopremanje čistog i kvalitetnog vazduha.

Najvažniji strateški cilj jeste da se ekorobot potpuno afirmiše kroz njegovu masovnu upotrebu u svim objektima sa prisilnom ventilacijom i klimatizacijom, da bude prisutan u svim vrstama takvih zgrada i pristupačan svima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Ekorobot je jedan od pronalazaka koji nam čuvaju nadu u bolji i lepši, zdraviji i bezbedniji svet budućnosti.

Potrebno je eliminisati uzroke, ne baviti se permanentno posledicama. Na osnovu dugogodišnjih istraživanja konstruisan je upravo Ekorobot, uređaj za uništavanje virusa i bakterija u klimatizacionim kanalima.

Kako radi ekorobot, koje su njegove funkcije i sve o ovom uređaju koji je mnogo više od „običnog“ tehničkog pronalaska možete pročitati OVDE.

Autori: Prof. dr D. Škobalj, Dr B. Milekić