Edukacija tržišta – DAN PROZORA 2019.

STRUČNA KONFERENCIJA
ift Hrvatska i ift Rosenheim

Održana je 6. međunarodna konferencija DAN PROZORA 2019. – ift Rosenheim Hrvatska u organizaciji nemačkog instituta za prozorsku tehniku ift Rosenheim kao najznačajnije evropsko ispitno i sertifikacijsko telo i partnerske kompanije ift Hrvatska iz Zagreba, čiji je medijski pokrovitelji i ove godine bio časopis “PROZORI&VRATA”.

Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.
Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.

Konferencija DAN PROZORA je veliki godišnji skup proizvođača građevinske stolarije i popratne industrije, održane 19.03.2019. u hotelu Antunović  u Zagrebu po šesti put. Skup je ove godine okupio 235 učesnika iz 9 zemalja regiona i to Nemačke, Austrije, Italije, Turske, Bugarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine kao i zemlje domaćina, Hrvatske.

Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.
Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.

Učesnici skupa tradicionalno su bili proizvođači prozora i vrata, staklenih fasada, stakla, okova, dobavljači profila, dobavljači materijala za ugradnju, projektanti i arhitekte kao i predstavnici medija.

Cilj konferencije je edukacija branše u području zakonodavstva i tržišnih trendova ali i novih rešenja kao i predstavljanje inovativnih proizvoda i unapređenje proizvodnje sa fokusom na kvalitet.

Dan je bio prožet stručnim i aktuelnim temama. Tako je u jutarnjem bloku nakon uvodnih reči organizatora gospodina Hrvoja Komca ispred ift Hrvatska i gospodina Rolanda Fischera ispred ift Rosenheim Nemačka bilo govora o „pametnim prozorima“ i „pametnim građevinama“ koji itekako ukazuju na novi trend i zahteve tržišta, rešenja i prednosti koje dobijamo kao korisnici takvih proizvoda/ građevina, a u tome nam je pomogao naš dugogodišnji predavač g. Alexander Riemer iz kompanije Alukönigstahl iz Beča.

Nakon toga usledilo je predavanje g. Fischera „roletne i prozori u tandemu“ kojim smo želeli da pojasnimo odnos i koheziju ta dva usko vezana proizvoda kroz, između ostalog, zakonsku regulativu. Zatim smo radni dan nastavili sa sve prisutnijom temom „karbonskog otiska proizvoda“ koju nam je prezentovao g. Florian Stich iz ift Rosenheima i objasnio šta to tačno znači karbonski otisak jednog proizvoda i utrošak CO2 potreban za njegovu proizvodnju.

Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.
Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.

Nakon poduže pauze za kafu, koja se uvek produži jer služi ne samo za okrepu već i za druženje i networking posetilaca, nastavili smo vrlo interesantnim temama vezanim za ugradnju prozora koja je stalna boljka naše branše, tako su nam g. Aleksandar Terer iz kompanije profine Croatia i g. Torsten Voigt iz ift Rosenheima pobliže objasnili veliku razliku između pravilne stručne montaže prozora odnosno RAL montaže i trenutne situacije na našim gradilištima. Neiscrpna tema prožeta potrebom za konstantnom edukacijom kadra i izvođača radova.

Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.
Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.

Bilo je govora i o IZO staklu i ostakljivanju i lepljenu prozora, tako nam je koleginica Karin Lieb iz ift Rosenheima pojasnila promene u normi EN 1279:2018 vezano za IZO staklo, a g. Albrecht iz kompanije Gealan približio nam je novitete i trendove u lepljenju i ostakljivanju prozora.

Nakon ručka, u popodnevnom bloku, bilo je govora o vatrootpornosti i CE označavanju vatrootpornih prozora i vrata. Norma EN 16034 stupa na snagu ove godine pa smo ovom temom želeli da približimo samu proceduru CE označavanja. Nadovezali smo se i na austrijski pristup označavanju vatrootpornih proizvoda i objasnili kako to trenutno funkcioniše iz prve ruke. Temu su obradili naši predavači Alexander Riemer iz Alukoenigstahla i Roland Fischer iz ift Rosenheima.

Ne prođe ni jedna konferencija, a da ne ponovimo nešto o najbitnijim svojstvima prozora, kao što su vodopropusnost, udari vetra, vazduhopropusnost… Tako nam je dugogodišnji ispitivač i direktor laboratorija g. Goran Jakovac pojasnio razredbu rezultata ispitivanja.

Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.
Stručna konferencija DAN PROZORA 2019.

Na kraju je naš dragi gost sa Arhitektonskog Fakulteta u Zagrebu g. Zoran Veršić govorio o nZEB klasteru, energetskoj efikasnosti i održivosti u zgradarstvu.

Radni dan smo završili panel raspravom kroz koju smo provukli ceo dan iza nas i direktnim pitanjima publike i odgovorima predavača dali, nadamo se, konkretne savete i rešenja.

Tokom aktivnog dana je bilo vremena za međusobne razgovore, razmenu iskustava, dijalog i sastanke. Iskoristili smo priliku posavetovati se sa našim stručnjacima iz branše i dobiti prave odgovore na licu mesta.

Partnerski odnos i podršku prema ovoj branši pokazali su i brojni sponzori koji ne samo da itekako prate svetske trendove nego i nude rešenja i odgovore na sve postavljene projektne izazove, to su: Alphacan, AluK Tim, Alukönigstahl, Alumil, Aluplast, Gealan, Heroal, Inoutic/Deceuninck, Kovinoplastika Zagreb, Profine Croatia, Rehau, Roloplast Mošić, Sisecam, Veak AG, Wicona, Würth Hrvatska, Časopis Prozori&Vrata uz podršku Hrvatskog Drvnog Klastera i nZEB klastera.

Celu konferenciju modelovao je gospodin Marijan Kavran koji je, kao i do sada, zanimljivim i interaktivnim vođenjem držao fokus na temama.

Par reči koje izdvajamo za kraj: nakon ove šeste po redu konferencije, možemo reći rekordne u vidu posete, primetan je porast interesa vezan za održivost kvaliteta kroz edukaciju stručnjaka iz branše, ali i interes za pravilnom ugradnjom prozora kao poseban izazov i konstantna potreba za edukacijom. Ovime zahvaljujemo na podršci svim našim sponzorima, partnerima, svim učesnicima i rado vas očekujemo na našoj sledećoj 7. međunarodnoj konferenciji DAN PROZORA koja će biti održana početkom marta 2020. godine.

ift Rosenheim ift Hrvatska logo

Tim ift Rosenheim Hrvatska
Ulica Huga Badalića 23
Hrvatska – 10000 Zagreb
T. +385 1 6147 378
info@ift-hrvatska.com
www.ift-hrvatska.com

Prethodni tekstOkovi i energetska efikasnost
Sledeći tekstYAWAL – Kreiramo lep i bezbedan svet sa strašću