Otvaranje novih prodajnih tržišta Swisspacer otvara skladište u Nju Džerziju, SAD

Građevinska industrija u SAD-u je optimistična u vezi sa budućnošću u 2024. godini. Održivost, energetska efikasnost, trajnost i sveobuhvatne vladine subvencije su ključni pokretači. Ovo nudi atraktivne perspektive za evropske proizvođače, jer građevinski proizvodi iz Evrope imaju odličnu reputaciju po kvalitetu. Swisspacer je odgovorio na trenutni razvoj situacije i otvorio distributivni centar u Nju Džerziju, u neposrednoj blizini Njujorka.

Visoka inflacija, rastuće cene sirovina i nedostatak kvalifikovane radne snage su u početku izazvali samo umeren rast građevinskog sektora u SAD-u prošle godine. Međutim, nekoliko milijardi evra vrednih vladinih subvencionih programa i poreskih podsticaja bi moglo dovesti do značajnog zamaha u građevinskoj industriji u 2024. godini.

Važno je poznavati lokalne građevinske propise. Veličine i dizajn prozora se razlikuju od evropskih standarda, pa je važno to uzeti u obzir. Samostojeća kuća od Poss Architecture sa prozorima kompanije Dynamic Fenestration i toplo-rubnim distancerima od Swisspacer-a u Aspenu, Kolorado
foto: © Poss Architecture + Planning and Interior Design

„Građevinska industrija u SAD prolazi kroz izvanrednu transformaciju, vođenu tehnološkim napretkom i sve većim fokusom na održivost,“ kaže Matijas Bah, izvršni direktor Swisspacer.

Ponovno razmišljanje u SAD-u nudi mogućnosti za Evropu

Energetska efikasnost će verovatno postati ključni faktor za održivu gradnju. Odgovarajući početni troškovi mogu se nadoknaditi nižim dugoročnim troškovima tokom životnog ciklusa. Smanjenje troškova može se postići korišćenjem visokoperformantnih fasada i energetski efikasnih sistema.

„Vidimo da energetski efikasne i održive zgrade postaju važan deo američke građevinske industrije. U pojedinim državama raste trend ka građevinskim propisima za zgrade sa nultom neto energijom. Istovremeno, građevinske sertifikacije kao što su LEED i BREEAM će nastaviti da dobijaju na značaju,“ uveren je Matthias Bach. „Interesovanje za i posvećenost ekološki prihvatljivim građevinskim materijalima i proizvodima primetno raste. Ovo takođe nudi veliku priliku za evropske proizvođače građevinskih proizvoda i materijala da iskoriste trenutni trend“.

Matijas Bah, izvršni direktor Swisspacer-a, vidi veliki potencijal za evropske proizvođače stakla i prozora na severnoameričkom tržištu
Matijas Bah, izvršni direktor Swisspacer-a / foto: © Swisspacer

Važno je upoznati se sa lokalnim građevinskim propisima. Na primer, najviši zahtevi za prozore primenjuju se na severoistoku SAD-a i u Kaliforniji.

„Veličine i dizajni prozora i vrata takođe se razlikuju od naših evropskih standarda,“ objašnjava Matijas Bah. Na primer, mali vertikalno klizni prozori obično se nalaze u privatnim stambenim zgradama – a ne nagibno-zaokretni prozori koji su uobičajeni kod nas.

Estetika i energetska efikasnost idu zajedno i ovde: Aerodrom Prins Džordž u Kanadi opremljen je sa Swisspacer-om
foto: © mcfarlaneGreen / Steve McFarlane

Skladište na licu mesta za kratke rokove isporuke

Ekonomske nesigurnosti kao što su cene sirovina, troškovi energije i dostupnost materijala takođe utiču na građevinsku industriju u SAD-u.

„Lokalne kompanije će prilagoditi svoje poslovne procese,“ uveren je Matthias Bach. „Oni će donositi agilnije odluke i kontinuirano optimizovati procese projekata i nabavke. Zato smo odlučili da postavimo naše sopstveno skladište na licu mesta. To znači da smo blizu tržišta i naših kupaca i možemo odgovoriti na vrlo kratkoročne zahteve. Pored kvaliteta, portfolija proizvoda, estetike i održivosti, pouzdanost isporuke je takođe ključni faktor za sticanje uporišta na američkom tržištu,“ objašnjava CEO Swisspacer-a Matthias Bach.

Swisspacer Warm Edge Spacers Ultimate Pro, Ultimate, Advance i Georgian Bars će biti dostupni u novom skladištu Swisspacer-a u New Jersey-u, prilagođeni lokalnim zahtevima
foto: © Swisspacer

Skladište Swisspacer-a se nalazi u Klosteru, Nju Džersi, blizu Njujorka. Lokalno će biti dostupni proizvodi Ultimate Pro, Ultimate, Advance i Georgian Bars, prilagođeni lokalnim zahtevima. Skladište je prvi distributivni centar za Swisspacer proizvode u Severnoj Americi; prvi distanceri su isporučeni u aprilu.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku koristi energetski efikasne distancer-e iz kompanije Swisspacer od 2004. godine
foto: © Swisspacer

„Sa distributivnim centrom ne samo da činimo naše proizvode dostupnim za američko tržište, već želimo i da se lokalno uspostavimo kao kompetentan partner za proizvodnju energetski najefikasnijih prozora i fasada,“ naglašava Matijas Bah.

Novi logo Swisspacer

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Contact: Katrin Lückhoff
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com