Novosti Kad sustav ne čini dovoljno: Preuzimanje inicijative

Kad sustav ne čini dovoljno: Preuzimanje inicijative

profine Group
Foto: profine Group

Ako pogledamo Edelman Trust Barometer 2019, godišnji izvještaj vjerojatno globalno najpouzdanije neovisne agencije za ispitivanje povjerenja, odnosa i trendova na tržištu, primijetit ćemo pokazatelje koji nas, uz zakašnjelu pamet, naoko ne iznenađuju, ali su ih samo pažljiviji gospodarski subjekti, barem u Hrvatskoj, ranije predvidjeli i nastojali ta saznanja iskoristiti u praksi. Među takvima je svakako profine Croatia, čiji se zaključci doneseni na prvim seminarima prošlogodišnje Profine Partner Akademije, još u siječnju 2018. godine, začuđujuće precizno poklapaju s neovisnim istraživanjima provedenim u međuvremenu.

Podsjetimo se (a postoji i članak objavljen u ovom časopisu u ožujku 2018.) – nakon dvodnevnog skupa, ankete među proizvođačima koja mu je prethodila i rezultata završne analize, istaknut je gorući problem nedostatka educirane radne snage i učinkovite edukacije za potrebe gospodarstva općenito; predviđeno povećano očekivanje zaposlenika da vodstva njihovih tvrtki pokrenu nužne promjene i potvrđena činjenica da je zaposlenicima, kad su već osnovni egzistencijalni uvjeti za normalan život ispunjeni, najvažnija sigurnost, osjećaj pripadnosti, mogućnost usavršavanja i napredovanja u tvrtci.

Oni proizvođači koji su to ozbiljno shvatili i pokušali se, koliko je to u našim uvjetima moguće, ravnati po tome, sada već osjete pozitivne rezultate takvog pristupa. A profine Croatia, kao tehnološki lider u branši, ali sve više i kao važan korektivni i edukacijski faktor na tržištu i inicijator povezivanja akademske zajednice i gospodarstva, neumorno ide dalje.

Profine Partner Akademija 2019

Pošto je opći dojam kako od očekivanja da će obrazovni sustav i država brže i efikasnije pratiti potrebe gospodarstva za sada nema ništa, ozbiljniji gospodarski subjekti, kao i obično, poduzimaju vlastite aktivnosti. Profine partner Akademija se do sada već organizacijski, sadržajno, po broju sudionika, kvaliteti predavača i aktualnosti tema koje obrađuje, profilirala u red najznačajnijih stručnih događaja u zemlji kad je sektor graditeljstva i, posebno, niskoenergetska gradnja u pitanju.

Ova konstatacija vrijedi tim više što se ne radi tek o još jednom godišnjem skupu stručnjaka nego o kontinuiranom procesu edukacije i praćenja europskih i globalnih tehnoloških i regulacijskih dostignuća u branši i s njom povezanim područjima.

Proces uključuje sve sudionike u procesu: proizvođače i montere, voditelje pojedinih procesa, direktore i vlasnike tvrtki, a obrađuje teme u širokom rasponu od analiza tržišta i trendova, marketinga, zakonodavstva do tehnologije, te pravilne proizvodnje i ugradnje stolarije.

Ovogodišnji ciklus Partner Akademije tvrtke profine Croatia počeo je seminarom „Pravilna izmjera i montaža građevinske stolarije prema RAL smjernicama“ održanom 17. siječnja u Velikoj Gorici. Seminar je izazvao veliko zanimanje partnera profine-a, proizvođača PVC stolarije sustava KBE, Kömmerling i Trocal tako da je u radu sudjelovalo gotovo stotinu voditelja montaže, montera, voditelja proizvodnje i vlasnika tvrtki.

Nakon toga, Partner Akademija 2019 gotovo bez predaha ide dalje, pa je već 22. siječnja održan seminar s istom tematikom u Bjelovaru, a za proizvođače s područja Dalmacije i južne Hrvatske 24. siječnja u Splitu, uz sličnu posjećenost i feedback.

Prikazani su različiti primjeri brtvljenja i pravilnog pričvršćivanja stolarije, uloga statike elemenata u odnosu na različite veličine i vrste otvora i praktičan prikaz montaže od strane predavača Damira Avdića, stručnog suradnika profine Croatia. U interaktivnoj diskusiji sudionika seminara i predavača ukazano je na najčešće propuste koji se danas dešavaju kod izmjere i montaže. Kao jedan od predavača, gosp. Aleksandar Terer je pojasnio zakonodavnu stranu u Hrvatskoj, ali i nekim zemljama EU i ukazao na moguće probleme i posljedice nepravilne montaže.

Sudionici sva tri seminara jednoglasno su ocijenili da obrađene teme ukazuju na jedan od gorućih problema branše i da su sami seminar odlično pripremljeni i provedeni. Foto izvještaj možete pogledati na profine-croatia.hr/seminar1_2019/ ili na stranicama marki KBE, Kömmerling i Trocal.

Profine Cup 2019

Još jedna pionirska inicijativa tvrtke profine Croatia postaje čvrsto ukorijenjena tradicija, jedinstvena u branši. Riječ je o sportskim susretima partnera i prijatelja tvrtke, pravom festivalu sporta, druženja, edukacije i razmjene iskustava; višednevnom događaju koji se održava svake druge godine.

Sedmo izdanje profine-ovih sportskih susreta profineCup 2019 održalo se, kao i do sada, u Poreču, u već ‘domaćoj’ atmosferi hotela Valamar Diamant u Plavoj laguni. Susret je ove godine okupio više od 270 zaposlenika profine-ovih autoriziranih partnera, proizvođača PVC stolarije sustava KBE, Kömmerling i Trocal, kao i brojne goste iz Hrvatske i inozemstva.

Osim najatraktivnijeg događaja, turnira u malom nogometu, sudionici su se već tradicionalno natjecali u pikadu, stolnom tenisu, beli i briškuli.

U službenom, stručnom dijelu, u subotu 9. veljače, organiziran je seminar na kojem je prezentirano stanje na tržištima EU i Hrvatske, tehnička podrška partnerima (predavači Aleksandar Terer, direktor tvrtke profine Croatia i Damir Avdić, tehnički svajetnik), Marketinški trendovi i podrška partnerima profine Croatia (Mladen Divković iz agencije BuzzGuerrilla), kao i predavanja direktora tvrke IFT Hrvatska Hrvoja Komca i profesora dr.sc. Zorana Veršića, na temu nZEB gradnje (nearly Zero Energy Building) i aktivnosti nZEB klastera Hrvatska, čiji je tvrtka profine Croatia jedan od utemeljitelja.

Događaj je iskorišten i za tradicionalnu dodjelu priznanja i obilježavanje jubileja. Tako su za uspješnu 10-godišnju suradnju priznanja dobile tvrtke Aluterm iz Orebića, Hunjed iz Vrbovca (proizvođači sustava Trocal) i Tunjić prozori iz Slavonskog Broda (Kömmerling partner); 15 godina vjernosti obilježio je Trim-projekt iz Pakraca (KBE), a punih 20 godina suradnje Međimurje PMP iz Čakovca (KBE).

Posebna priznanja za marketing dobili su Alutrade iz Vozilića (najbolja video prezentacija), K.M.S. stolarija iz Soblinca (najaktivnije online oglašavanje) i Gigant iz Kloštra Podravskog za najbolji marketinški potez godine. Podsjetimo, Gigant za 20-godišnju vjernost zaposlenike nagrađuje automobilom (!), što je široko odjeknulo u medijima i javnosti u Hrvatskoj, ali i šire.

Na tržišnom planu, najveći rast prometa u protekloj godini u odnosu na prethodnu ima tvrtka Optoplast iz Sesvetskog Kraljevca (Trocal), a najveći ukupni promet AlproŠardi iz Selnice (Kömmerling).

Dakako, treba zabilježiti i da 20. obljetnicu uspješnog vođenja tvrtke profine Croatia obilježava gosp. Aleksandar Terer. Na kraju, ali ne manje važno, profine Cup 2019 u malom nogometu osvojila je ekipa Tunjić prozori. Ostale rezultate i foto galeriju pogledajte na web stranicama profine Croatia.

nZEB stručni skup’Zgrade 2020+, Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020.’ održan 21. veljače 2019. godine

„Podigli smo letvicu visoko, sad to treba nastaviti…“ – zadovoljno je konstatirao dr.sc. Zoran Veršić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i voditelj aktivnosti Klastera nZEB.hr poslije održanog stručnog skupa 21. veljače 2019. godine.

A razloga za zadovoljstvo ima. Poslije manje od godinu dana postojanja, Klaster je postao najsnažnije uporište povezivanja znanosti, inovacija i gospodarstva u području graditeljstva u Hrvatskoj.

nZEB stručni skup
Predstavnici osnivača Klastera nZEB.hr s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja RH Predragom Štromarom, dekanom Arhitektonskog fakulteta u zagrebu prof. dr.sc. Krunoslavom
Šmitom i predsjednikom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske prof. dr.sc Vladimirom Andročecom

Aktualni skup o kojem je ovdje riječ, „Zgrade 2020+, Energetska učinkovitost i održivost zgrada nakon 2020.“ organizirali su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Klaster za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – nZEB.hr pod pokroviteljstvom Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske – HATZ, a predavanja kojima je prisustvovalo više od 300 sudionika iz svih krajeva Hrvatske održalo je 20 predavača koji su predstavili teme iz područja:

  • predstavljanje i promocija aktivnosti Klastera nZEB.hr
  • propisi, smjernice i planovi iz područja energetske učinkovitosti i održivog razvoja u zgradarstvu
  • predstavljanje Revidirane direktive o energetskim svojstvima zgrada
  • projektiranje i izvedba novih i obnova postojećih energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada
  • materijali, proizvodi i sustavi za energetski visoko učinkovite i održive zgrade
  • iskustva i izvedeni primjeri energetski visoko učinkovitih i održivih zgrada

Nakon uvoda prof. Veršića uslijedilo je svečano pristupanje Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH Klasteru nZEB.hr kojeg je uz predsjednika Klastera nZEB.hr potpisao Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja RH koji se potom obratio skupu i svečano ga otvorio.

U uvodnom dijelu skupu se obratio prof. dr.sc Vladimir Andročec, predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i prof. dr.sc. Krunoslav Šmit, dekan Arhitektonskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pristupanje Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja klasteru
Pristupanje Ministarstva graditeljstava i prostornog uređenja RH Klasteru nZEB.hr, potpisuju prof. dr.sc. Zoran Veršić, predsjednik Klastera nZEB.hr i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja RH

U radnom dijelu nastupilo je 20 predavača s Arhitektonskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te tvrtki osnivača i sponzora stručnog skupa. U vrijeme održavanja stručnog skupa u auli AGG fakulteta održana je izložba sponzora, a u dvorišnom dijelu AGG-a bio je izložbeni kamion za predstavljanje stakla tvrtke AGC – Glass Shuttle. Posljednje predavanje stručnog skupa održano je u predavaonici na prvome katu na kojem je prikazano ispitivanje “Blowerdoor test” i termografsko snimanje.

Foto: nZEB, stručni skup
Foto: nZEB, stručni skup

Stručni skup su podržali projekti: Net-UBIEP – Project Network for Using BIM to Increase the Energy Buildings Performance, Fit to NZEB i Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju / CPD4GB, dok su sponzori bile tvrtke AGC Flat Glass Adriatic, Alukonigstahl, Baumit, Robert Bosch, KnaufInsulation, Mapei – Croatia, Profine Croatia, Schöck, Velux Hrvatska, Hydro Building Systems – Wicona, Wienerberger Ilovac, Wurth- Hrvatska.

Opširniji izvještaj i fotografije sa skupa mogu se pogledati na stranicama nZEB.hr

Autor: Mladen Divković