Ceremonija dopune u visokoregalnom skladištu

Nešto više od godinu dana nakon ceremonije za novo visokoregalno skladište, na lokaciji Tanna slavi se sledeća prekretnica projekta: GEALAN slavi ceremoniju postavljanja vrha nove zgrade vredne 15 miliona eura. Očekuje se da će novo visokoregalno skladište biti spremno za korišćenje pre kraja 2023. godine.

125 m duga, 26 m visoka, 22 m široka: školjka je postavljena, fasada se trenutno zatvara, izolacija i završni spoljni omotač još uvek nedostaju – nakon što to bude učinjeno u sledećih nekoliko nedelja, novo visokoregalno skladište na GEALAN-ov lokal Tanna već će spolja biti u konačnim dimenzijama i savršenom sjaju. Potom će se nastaviti radovi u sklopu budućeg potpuno automatizovanog skladišta: u narednim fazama će se izvesti elektro radovi, postaviti rasveta hale za branje te postaviti dimne zavese potrebne za zaštitu od požara. Uz završne radove na ovojnici zgrade, GEALAN je već tradicionalno postavio ceremoniju doterivanja kao sledeću simboličnu prekretnicu projekta.

Oklop novog potpuno automatiziranog visokoregalnog skladišta na dan ceremonije dopunjavanja
Oklop novog potpuno automatiziranog visokoregalnog skladišta na dan ceremonije dopunjavanja / foto: Gealan

„Velika pomoć u svetu koji postaje sve složeniji“

Kratku dobrodošlicu i uvod u svečanost dala su dva direktora GEALAN-a. Ivica Maurović, portparol Uprave GEALAN-a, opisao je novo visokoregalno skladište kao stratešku prekretnicu za svoju kompaniju: „Inovacije i povezana ulaganja su nužna ako želimo nastaviti rasti. Naša nova zgrada biće od velike pomoći u svetu koji postaje sve složeniji. S našim potpuno automatizovanim visokoregalnim skladištem uskoro ćemo moći raditi još učinkovitije. Zahvaljujem svim kompanijama, poslovnim partnerima koji su nas aktivno podržali u našem glavnom projektu, nastavite nas podržavati!“.

S leva: dva upravna direktora GEALAN-a, Ivica Maurović i Tino Albert, izražavaju zahvalnost sa ličnim pozdravima gradonačelnika Tanne Marca Seidela i menadžera okruga Saale-Orla, Thomasa Fügmanna.
S leva: dva upravna direktora GEALAN-a, Ivica Maurović i Tino Albert, izražavaju zahvalnost sa ličnim pozdravima gradonačelnika Tanne Marca Seidela i menadžera okruga Saale-Orla, Thomasa Fügmanna / foto: Gealan

Tino Albert, generalni direktor za tehnologiju i finansije u GEALAN-u, pridružio se zahvali svima uključenima, a zatim se kratko osvrnuo kako bi opisao planirani razvoj prekretnice skladišta s visokim regalima: „Sredinom maja 2022. stajali smo ovde na ravnoj površini za ceremonija polaganja kamena temeljca. Sada se našoj novoj zgradi može diviti u punoj veličini. Radimo tačno prema rasporedu. Plan je da naše novo visokoregalno skladište pustimo u rad u decembru ove godine.“

GEALAN će u novu zgradu uložiti oko 15 miliona eura. Zgrada će biti izvedena u skladu sa standardom KfW 45, tj. od samog početka će se graditi na izuzetno energetski efikasan način.

Hans-Jürgen Wittig (desno) iz istoimene arhitektonske kompanije Hof poželeo je sve najbolje građevinskom projektu svojim završnim govorom
Hans-Jürgen Wittig (desno) iz istoimene arhitektonske kompanije Hof poželeo je sve najbolje građevinskom projektu svojim završnim govorom / foto: Gealan

Za krhotine se kaže da donose sreću

Nakon pozdravnih reči, Hans-Jürgen Wittig (Wittig Architekten Hof) je na kraju održao završni govor, u kojem je zahvalio svim majstorima i zaželeo novoj zgradi i njenom klijentu GEALAN-u puno sreće i blagoslova u svakom trenutku. Govornik je, po dobroj tradiciji, svoju čašu šampanjca razbio o pod, kako bi krhotine donele željenu sreću.

Na kraju, Thomas Fügmann, okružni upravnik okruga Saale-Orla, i gradonačelnik grada Tanna, Marco Seidel, preneli su svoje lične čestitke na ovoj dalje prekretnici u istoriji kompanije GEALAN.

Naravno, na završnu ceremoniju doterivanja pozvani su svi prisutni majstori koji svakodnevno svojim neumornim trudom na velikom gradilištu doprinose da visokoregalno skladište GEALAN u zadanom roku proradi.

GEALAN visokoregalno skladište u Tanni:

  • Početak investicije: 19. maj 2022.
  • Dimenzije: dužina 125 m, visina 26 m, širina 22 m.
  • Broj skladišnih mesta: 5020
  • Nosivost po skladišnom mestu: 1700 kg
  • Kapacitet do: cca. 70 smena na sat

Skladištenje i preuzimanje robe u visokoregalnom skladištu kontroliše se savremenim softverom i mehanički se vrši pomoću dve tzv. skladišno-otpremne mašine. Time se povećava brzina i sigurnost radnih koraka. Fizičko opterećenje zaposlenika značajno je smanjeno ergonomskim dizajnom mesta za branje.

Ovako će GEALAN visokoregalno skladište izgledati nakon završetka / foto: Wittig Architekten
Ovako će GEALAN visokoregalno skladište izgledati nakon završetka / foto: Wittig Architekten

Prednosti visokoregalnog skladišta

Visokoregalno skladište opisuje skladište s regalima s visine od 12 metara. Obično nudi nekoliko hiljada mesta za skladištenje paleta, gde se mogu skladištiti i ravna i duga roba. GEALAN do 2024. na lokaciji Tanna gradi takozvano automatizovano skladište duge robe.

Automatska visokoregalna ili dugačka skladišta robe optimalno iskorišćavaju raspoloživi prostor, jer se zbog visine može pohraniti puno volumena na minimalnoj površini. Osim toga, nema velikih udaljenosti za dostavu ili prevoz robe. Zahvaljujući potpunoj automatizaciji, čak i velika, teška i glomazna roba može se isporučiti brzo i učinkovito iz sistema.

Gealan

GEALAN RS d.o.o.
Majora Zorana Radosavljevića 374, 11273 Beograd-Batajnica
T. +381 11 748 0404
grujo.ristic@gealan.rs
marko.andrejevic@gealan.rs
www.gealan.rs