Kakvi su novi PVC prozori?

Danas je PVC stolarija jedna od najčešće korišćenih stolarija. Razlozi za to su mnogobrojni. PVC stolarija se od prvih modela stalno razvijala i po pogledu PVC materijala, ali i ostalih njenih elemenata sa kojima čini jedinstvo. Tu se pre svega misli na staklo i okove.

PVC prozori danas

Kada je PVC u pitanju, on je danas jedan veoma zahvalan materijal, koji je doprineo da PVC stolarija postane visoko energetski efikasna, estetski neodoljiva, dostupna u svim oblicima i veličinama. Ono što je posebno bitno jeste podatak da se PVC stolarija može reciklirati, te se novi modeli izrađuju od recikliranog materijala. Na ovaj način podržana je atmosfera održivog razvoja i napravljen je korak više ka zaštiti životne sredine.

Za razliku od nekadašnjih glomaznih PVC profila i prozora, danas je profil sveden na najmanju moguću meru. Šta to znači? Profili su mnogo tanji u odnosu na prvobitne modele, ali i dalje imaju odgovarajuću debljinu koja doprinosi većoj energetskoj efikasnosti. Današnji PVC profili imaju i do sedam, osam komora. Međutim, ono što je bitno jeste da broj komora nužno ne znači i veću energetsku efikasnost. To je slučaj jedino kada broj komora prati i širinu samog profila.

GEALAN pvc stolarija - Prozori i vrata u plavoj boji
Foto: GEALAN / Prozori i vrata u plavoj boji

Kako bi se dodatno pojačala energetska efikasnost, metalna ojačanja koja su bila uneta u PVC profile, izbačena su, jer su pravila termičke mostove. Na taj način PVC profili ne samo da su postali efikasniji, postali su i lakši za 40%, ali i jednostavniji za obradu i montažu. To su sa oduševljenjem iskoristile arhitekte za uređenje objekata. Naime, započela je proizvodnja PVC profila velikih dimenzija, koje dostižu i do 2,8 m visine i 1,6 m širine. Kako je ovo bila mogućnost samo aluminijum stolarije, koja je skuplja, pojava nove moderne PVC stolarije doprinela je novom uređenju i izgledu stambenog prostora, većoj slobodi arhitekata, ali i većem komforu korisnika koji su dobili svetlije i vizuelno veće prostore i potpuno novi koncept življenja.

Današnja PVC stolarija ima veoma kvalitetno staklo. Za razliku od nekadašnjih jednoslojnih i dvoslojnih stakala, današnja stolarija ima staklo koje doprinosi boljoj zvučnoj i termičkoj izolaciji, višoj energetskoj efikasnosti, većoj uštedi troškova i boljim uslovima života.

Jedno od najboljih stakala jeste termoizolaciono staklo, koje se sastoji od više stakala koji su međusobno ograničeni distancerima, između kojih se nalazi prostor. Taj prostor ispunjen je vazduhom ili plemenitim gasovima (argon, ksenon…), kao značajnom izolacionom barijerom.

REHAU GENEO Rau Fipro X u antracit boji
REHAU GENEO Rau Fipro u antracit boji X / foto: Rehau

Ovo staklo ne samo da sprečava odliv toplote, sprečava priliv toplog vazduha, ali i prolaz zvukova i buke iz spoljašnje sredine. Jednom rečju odlično, kada je toplotna i zvučna izolacija u pitanju. Pored termoizolacionog tu su još i sigurnosno staklo koje je laminirano ili kaljeno. Ono pruža visoku otpornost na fizički i mehanički pritisak, te značajnu zaštitu, posebno u uslovima kada može doći do obijanja. Sigurnosno staklo se sastoji iz više stakala međusobno spojenih folijom, te ukoliko i dođe do pucanja neće se rasuti i neće doći do povređivanja. Kaljeno staklo nastalo je termičkom obradom, pri čemu dostiže i do četiri puta veću jačinu u odnosu na obično staklo.

Niskoemisiono ili Low-E staklo poseduje specifični premaz, koji smanjuje prolaz toplote kroz staklo. Uz njegovu pomoć, sprečava se odliv tople energije zimi, odnosno priliv tople energije leti. Takođe, ovo staklo pored sprečavanja prolaza toplote, omogućava nesmetani prolaz svetlosti, ali bez UV zračenja. Drugim rečima, Low-E staklo pruža visoku energetsku efikasnost i potpuni komfor.

Značajan i bitan detalj PVC stolarije jesu okovi. Da nema njih nijedna stolarija ne bi mogla funkcionisati. Oni su ta karika koja spaja sve delove u savršenu celinu. Moderni okovi ne samo da su izuzetno čvrsti, te pružaju visok nivo zaštite, oni omogućavaju proizvodnju moderne PVC stolarije sa različitim sistemima otvaranja. Da li će to biti na kip, okretni, nagibni, klizni zavisi od vrste prozora i vrata i potrebe korisnika.

Winkhaus okov za prozor
Winkhaus okov za prozor / foto: Winkhaus

Okovi su veoma bitni jer omogućavaju lako i jednostavno zastakljivanje terasa, dok sa druge strane, zahvaljujući njihovoj jačini danas imamo PVC stolariju velikog formata, što je prava revolucija u PVC stolariji.

Veliki stakleni zidovi, veliki priliv svetlosti i potpuno drugačiji doživljaj prostora, doprinela je upravo PVC stolarija velikog formata. Za razliku od nekadašnjih belih i sivih profila, danas imamo PVC stolariju u svim bojama i nijansama, koja se odlično uklapa u sve fasade i enterijere. Verno oponašanje drveta, aluminijuma ili drugih materijala, omogućava ispunjavanje želja korisnika i stvaranje novih, nesvakidašnjih, modernih domova, ali uz manja finansijska sredstva.

PVC SUTRA

Kada je budućnost u pitanju sve govori da će se PVC stolarija sve više razvijati u pogledu energetske efikasnosti, ali i povećanju komfora za korisnika. Već sada sa sigurnošću možemo reći da će njen razvoj još više biti usmeren na pametnu tehnologiju. Cilj je da se PVC stolarija usavrši sa ovom tehnologijom te da se automatski prilagođava potrebama korisnika, ali i da se usklađuje sa uslovima spoljašnje sredine.

Ono što je sigurno PVC, će se zahvaljujući svojim performansama, naći kao sastavni i neodvojivi deo pasivnih kuća, čija je osnovna svrha ušteda energije, povećanje komfora korisnika i doprinos održivom razvoju. Gde god se okrenuli i odakle god posmatrali, jedno je sigurno – juče, danas ili sutra, PVC stolarija je pravi izbor.