Časopis “Prozori&Vrata” na Sajmu Tüyap 2018 – Mesto gde se sreću najbolji!

O već tradicionalno velikoj popularnosti ovog sajma govore brojke o poseti i broju izlagača koji se sa svakim novim sajmom, povećavaju. Sajam Tüyap, kojem smo prisustvovali i mi iz redakcije časopisa “Prozori&Vrata”, privukao je interesovanje posetioca iz inostranstva u jednakom broju kao i domaće, i oborio dotadašnje rekorde.

Kao glavno trgovinsko središte i najprestižniji Sajam prozora u regionu, Sajam Prozora (Eurasia Window 2018) održan je od 7. do 10. marta ove godine na sajmu Tüyap, u Kongresnom centru. Sajam koji ima širok opseg predstavljanja ovog polja građevinartva: Mašine i tehnologiju za proizvodnju prozora, prozore, PVC, fasadne sisteme, mehanizme prozora, pomoćne prozore, izolacione materijale i sirovine, doveo je i ove godine vodeće proizvođače i glavne donosioce odluka u industriji.

Tüyap 2018, Predrag Rađen, urednik časopisa PROZORI&VRATA
Tüyap 2018, Predrag Rađen, urednik časopisa PROZORI&VRATA

Na istom mestu, u okviru Sajma Tüyap, predstavljeni su i izlagači u proizvodnji stakla, kao odeljak pod nazivom Eurasia Glass 2018. Na ovom mestu, takođe, svoje proizvode široj javnosti su predstavili i proizvođači industrijskog stakla, tehnologije stakla, stakla kao materijala, mašina za proizvodnju stakla od kaljenog i ravnog do laminiranog, tako da su se opet okupili vodeći proizvođači i donosioce odluka iz ove sfere industrije. Kao treći i ujedno još jedan veliki deo sajma, održan je i Sajam Vrata kao poseban deo grane građevinarsva, a u okviru njega, u kongresnom centru Tüyap-a svoje proizvode izložili su kako oni renomirani, tako i novi proizvođači vrata koji se svake godine sastanu baš na ovom mestu kako bi predstavili novine u ovoj sferi. Dakle, ovaj događaj je ustvari bio objedinjena prezentacija tri velike sfere građevinskog sektora, na jednom mestu, u isto vreme.

U prilog činjenici o već tradicionalno velikoj popularnosti ovog sajma govore brojke o poseti i broju izlagača koji se sa svakim novim sajmom, povećavaju. Sajam Tüyap, kojem smo prisustvovali i mi iz redakcije časopisa “Prozori&Vrata”, privukao je interesovanje posetioca iz inostranstva u jednakom broju kao i domaće, i oborio dotadanje rekorde poželevši dobrodošlicu broju od 7,583 gostiju iz inostranstva. 585 kompanija iz 24 zemlje sveta, na području od 110.000 metara kvadratnih, uzeli su učešće na Sajmu o vratima i prozorima, pa su organizatori uradili veliki posao povezujući ljude iz ovih sektora sa kupcima iz 30 zemalja.

Tüyap 2018
Tüyap 2018
Tüyap 2018
Tüyap 2018

Kada govorimo o konkretnim brojkama iz ove godine, one su zaista impresivne. Čak 644 kompanije iz 24 zemlje sveta izlagale su na ovom mestu. Sajam beleži 70.909 posetilaca iz 109 zemalja, od toga su 10.046 posetilaca stranci. Ako rangiramo po pojedinačnim državama, na desetom mestu po broju posetilaca je Iran, zatim Makedonija, Irak, Bugarska, Rumunija, Srbija, Liban, Rusija, Alžir…

S obzirom da je ovo već 5. godina da i mi iz redakcije časopisa “Prozori&Vrata” posećujemo ovaj sajam, možemo se složiti sa impresijama svih onih koji ga hvale i favorizuju. On jeste mesto gde se ljudi iz ovog dela građevinarstva zaista sreću, razmenjuju iskustva, sklapaju poslove i načelne dogovore pred svaku građevinsku sezonu.

Tüyap 2018, kompanija LiSEC, proizvodnja mašina za obradu stakla
Tüyap 2018, kompanija LiSEC, proizvodnja mašina za obradu stakla

O popularnosti ovog Sajma i među građanima Srbije govori podatak koji smo prezentovali, da je Srbija u prvih deset zemalja po brojnosti poseta njegovih građana. Sajam je savršeno koncipiran, organizacija okrenuta business posetiocima, odnosno predstavnicima kompanija i distributerima. Od inovacija do predavanja o usko profilisanim temama, svake godine se radi na edukaciji javnosti o grani građevinarstva u koju se uvek nešto novo implementira, od automatike do performansi pojedinačnih materijala.

Naš časopis je uvek primećen na ovakvim mestima i štivo je za koje su interesuju svi, pa čak i oni koji ne mogu da čitaju naš list, već se zbog atraktivnog izgleda istog i kompanija koje prepoznaju u časopisu, naše klijente, odlučuju da ga ponesu sa sobom i pronađu nekoga ko bi mogao da im prevede. Zbog prepoznavanja kvaliteta onoga što mi nudimo, zbog informacija koje su i nama kao autorima stručnih tekstova koji imaju za zadatak da edukuju javnost u regionu, zaista važne, kao i zbog naših klijenata, mi se u Istambul uvek iznova vraćamo. Dakle, vidimo se i 2019.

IZVEŠTAJ:
Predrag Rađen,urednik izdanja