Bakterija pomaže solarnim panelima da prave energiju

Grupa naučnika uspela je da „natera“ solarne panele da proizvode električnu energiju i bez sunčeve svetlosti! No, ništa od toga ne bi bilo moguće bez najozloglašenije bakterija – Ešerihije koli.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji tvrde da su otkrili nov, visoko isplativ i mnogo održiviji način da iskoriste mogućnost fotosinteze određenih bakterija, i na taj način pretvore sunčevu svetlost u energiju (pa čak i kada je nema puno!).

Solarne ćelije dobijene na ovakav način nazivaju se biogenim i sadrže žive organizme, čime se otišlo korak dalje od prethodnih istraživanja koja su se fokusirala na ekstrakciju prirodne boje koju bakterije koriste za fotosintezu. Istraživači sa UBC-a, koje predvodi profesor Vikramaditya Yadav, fokusirali su se na genetski-konstruisanu bakteriju E. coli kako bi proizveli velike količine likopena, boje koja je ključna kada se radi o prikupljanju sunčeve svetlosti za proizvodnju energije.

Profesor Yadav kaže da su na ovaj način uspeli da dođu do rešenja koje je ekonomski još isplativije. Naime, tokom ovih eksperimenata zabeležena je najveća gustina struje po biogenoj solarnoj ćeliji. Hibridni materijali, koje razvijaju u UBC, mogu se proizvoditi ekonomično i održivo, a uz dovoljnu optimizaciju, mogli bi da proizvode podjednaku količinu solarne energije poput konvencionalnih solarnih ćelija čak i na duže staze.

Solarni fotovoltažni crepovi
Krovni solarni crep

Da podsetimo, Ešerihija koli (E.coli) je gram-negativna bakterija štapićastog oblika, koja predstavlja deo normalne crevne flore kod čoveka i životnja. Neophodna je za proces varenja i sinteze određenih supstanci, ali i uprkos tome izaziva veliki broj bakterijskih infekcija kod čoveka. UBC tim procenjuje da bi ovaj proces mogao da smanji troškove proizvodnje likopena za 90%, što predstavlja potencijalno značajan napredak. Naučnici trenutno tragaju za procesom proizvodnje koji ne ubija bakterije, čime bi boja mogla da se proizvodi na neodređeno vreme.

Ako se ova metoda proizvodnje solarnih ćelija uspešno razvije, ista tehnologija bi mogla da se primeni i u rudarstvu ili pri istraživanjima u dubokom moru i drugim okruženjima u kojim nema dovoljno sunčeve svetlosti.

Izvor:www.gradnja.rs