Šta bi bilo da maksimalno koristimo sunčanu energiju?

Energija sunčeve radijacije više je nego dovoljna da zadovolji sve veće energetske zahteve u svetu. U toku jedne godine, sunčeva energija koja dospeva na zemlju 10.000 puta je veća od energije neophodne da zadovolji potrebe celokupne populacije naše planete.

Na teritoriji Srbije broj sunčanih dana je znatno veći nego u mnogim evropskim zemljama
Na teritoriji Srbije broj sunčanih dana je znatno veći nego u mnogim evropskim zemljama

Energija sunčeve radijacije dovoljna je da proizvede prosečno 1,700 kWh električne energije godišnje na svakom kvadratnom metru tla, a što je radijacija veća na nekoj lokaciji, veća je i generisana energija. Tropski regioni su u tom pogledu povoljniji od ostalih regiona sa umerenijom klimom.

Prosečna vrednost energije globalnog zračenja se kreće u rasponu od 1200 kWh/m²/godišnje
Prosečna vrednost energije globalnog zračenja se kreće u rasponu od 1200 kWh/m²/godišnje

Na teritoriji Srbije broj sunčanih dana je znatno veći nego u mnogim evropskim zemljama (između 1500 i 2200 časova godišnje). Prosečna vrednost energije globalnog zračenja se kreće u rasponu od 1200 kWh/m²/godišnje u severozapadnoj Srbiji, do 1550 kWh/m²/godišnje u jugoistočnoj Srbiji, sa prosečnom vrednosti od oko 1400 kWh/m²/godišnje. U poređenju, vrednost energije globalnog zračenja u Nemačkoj, koja je vodeća zemlja u iskorištenju sunčeve energije, iznosi 1040 kWh/m²/godišnje.

Svakog dana sunčeva energija, koja nam besplatno stiže na Zemlju, može slobodno da se koristiti zahvaljujući tehnologiji fotonaponske konverzije sunčeve energije u električnu i termalne konverzije sunčeve energije.

Izvor: Eko kuće

Prethodni tekstSoftver u prozorskoj industriji – Genesis Go
Sledeći tekstFEAL – pravo rješenje za sve zahtjeve moderne arhitekture