Zašto prioritet pri renoviranju treba da bude zamena starih garažnih vrata?

Instalacija kvalitetnih garažnih vrata s mehanizmima koja pružaju maksimalnu bezbednost predstavlja pametnu investiciju. Osim što se na ovaj način smanjuje mogućnost provala i krađe, smanjuje se i broj povreda nastalih rukovanjem garažnih vrata koje mogu da budu vrlo ozbiljne.

Upravo se to dogodilo pre nekoliko nedelja u Belorusiji kada su garažna vrata pala na osmogodišnju devojčicu koja je zbog ozbiljnih povreda završila na intezivnoj nezi. Vrata garaže aktivirala su se na dugme, koje je devojčica po običaju pritisnula, ali se spotaknula i pala kada je krenula napolje. Upravo u tom momentu vrata su silovito pala na nju. Iako ova teška ali realna priča zvuči poput scenarija iz horor filmova, istina je da nam je svima poznat onaj osećaj blage panike da će masivna vrata – bila to vrata garaže, lifta ili, pak, klizni prozor, pasti na nas onog momenta čim izvirimo glavom iz prostorije.

Neispravna garažna vrata su opasna po život – i po prste. No, ako mislite da danas, kada se na tržištu nalaze razna rešenja, ovakvi slučajevi ipak više predstavljaju izuzetak nego pravilo, sledeći podaci će vas neprijatno iznenaditi. Naime, povrede izazvane kvarovima na garažnim vratima su toliko česte da se pojedini advokati u Sjedinjenim Američkim Državama specijalizuju upravo za te specifične povrede. Podaci koje je prikupio američki Nacionalni sistem za nadzor povreda (NEISS) pokazali su da je samo 2007. godine zabeleženo 2.102 slučaja pri kojem su garažna vrata pala i izazvala povrede. Gorepomenuti slučaj u Belorusiji potvrđuje nesrećno nepisano pravilo da od pada garažnih vrata najčešće stradaju deca starosti između dve i osam godina.

Lista neprijatnosti se ne zaustavlja tu. Brojne su povrede zabeležene pri instalaciji garažnih vrata od strane ljudi koji nisu adekvatno obučeni da izvrše takav zahvat, a 2007. godine izvršeno je čak 7.557 amputacija i avulzija prstiju priklještenih među zglavcima vrata. I sve to zvuči još apsurnije ako u obzir uzmemo jednu prostu činjenicu: jedina prava uloga garažnih vrata jeste da nas zaštite.

Testiranje garažnih vrata

Uobičajene krizne situacije i kako ih izbeći?

Uprkos svem navedenom, a verovatno i zbog nedostatka javnih informacija o pomenutim slučajevima, zamena garažnih vrata korisnicima obično nije na vrhu liste željenih popravki prilikom renoviranja kuće. Ovo je prilično problematično uzevši u obzir da zastarela garažna vrata, posebno ako su automatska i teška, predstavljaju i naročito velike sigurnosne rizike, a pritom imaju još čitavu plejadu energetskih nedostataka. Upravo iz navedenih razloga, rekonstrukcija garažnih vrata treba da vam se nađe na vrhu liste neophodnih popravki u domu.

U proizvodnji garažnih vrata danas se implementuju različite bezbednosne mere o čemu je novinar portala gradnja.rs pričao sa Bojanom Simovićem, direktorom srpskog ogranka kompanije Hörmann, inače lidera u proizvodnji kvalitetnih garažnih vrata na evropskom tržištu. Sagovornik ovog portala ističe dve najčešće krizne situacije koje mogu da dovedu do ozbiljnih povreda i kvarova na vratima, a to su opasnost od priklještenja vratima i opasnost od pada vrata, kao što je opisano u slučaju gore.

“Važno je znati da garažna vrata koja pokreće motor ne smeju da prevazilaze maksimalnu težinu od oko 40 kilograma, jer kada pri spuštanju naiđu na prepreku, vrata moraju u najkraćem mogućem roku da se vrate u gornji položaj kako bi je oslobodili”, objašnjava nam naš sagovornik i dodaje: “Zastarela automatska vrata često ne odgovaraju ovim zahtevima. Enormno velika snaga i nemogućnost vraćanja u gornji položaj dovode do teških oštećenja automobila, ali i povreda dece i ostalih ukućana.”, zaključuje Simović.

Šta podrazumevamo pod kvalitetnim garažnim vratima?

Mehanizmi koji čine jedna garažna vrata bezbednim su kompleksni i ispunjavaju zahteve evropskih standarda. Tehnika torzionih opruga, na primer, štiti opruge od pucanja tako da vrata ne padaju naniže. Jednako je važan i sistem zateznih opruga koji takođe pruža bezbednost od padanja vrata tako što drži bezbedno krilo vrata u njegovoj poziciji. Gorepomenuti statistički podaci pokazuju da su povrede prstiju izuzetno česte, pa tako Hörmannova vrata pružaju i zaštitu od prignječenja prstiju, a tu je i bočna zaštita od zahvatanja, te zaštita od povrede pomoću vođenja sajle s unutrašnje strane između krila vrata i rama.

I garažna vrata zaslužuju „sistematski pregled“ jednom godišnje
Garažna vrata bi trebalo proveravati barem jednom godišnje, bez obzira na njihovu starost. Merenje sile pri zatvaranju vrata je važan sastavni deo godišnje kontrole jer se tokom ispitivanja može uočiti potreba za zamenom određenih delova mehanizma, pa čak i celih vrata. Neophodno je da kontrolu izvrše stručna lica koja će prema fabričkoj ček-listi detaljno ispitati pojedinačne pozicije vrata. Pri tome je neophodno odgovoriti na sledeća pitanja:

  • Da li segmentna vrata imaju zaštitu od prignječenja prstiju sa spoljne i unutrašnje strane (zazor manji od 4 mm)?
  • Da li i na šarkama krila vrata postoji zaštita od prignječenja prstiju, posekotina i zahvatanja?
  • Da li su šine napravljene tako da sprečavaju ispadanje točkića?
  • Da li je krilo vrata zaštićeno od padanja?
  • Da li su opruge u slučaju kidanja osigurane od izletanja?
  • Da li se vrata sa tehnikom torzionih opruga prilikom pucanja opruge potpuno zaustavljaju nakon maksimalnih 300 mm?
  • Da li vrata sa tehnikom torzionih opruga obezbeđuju da i prilikom pucanja opruge ili sajle ne nastane neravnoteža od preko 200 N?
  • Da li su čelične sajle vođene sa unutrašnje strane između krila vrata i rama za sprečavanje povrede?
  • Da li čelične sajle imaju faktor bezbednosti 6?
  • Da li su kod garažnih segmentnih vrata sa motorom pridržane sile zatvaranja prema EN 13241-1?

Zahvaljujući raznim rešenjima pametnog doma moguće je upravljati garažnim vratima sa svakog mesta na svetu pomoću pametnih telefona što prate postoje i brojne „pametne beneficije“. Na primer, Hörmannova garažna vrata pružaju punu sigurnost od provale jer se praktično ne mogu podići kada su u spuštenom stanju. Ovo osiguranje od podizanja funkcioniše čak i u slučaju nestanka struje.

Pored toga, kada korisnik ometen svakodnevnim obavezama slučajno zaboravi da li je zatvorio garažna vrata po izlasku iz doma, dovoljno je da baci pogled na ekran svog mobilnog telefona kako bi se umirio. Uz pomoć aplikacije korisnik može ne samo da upravlja vratima, već i da kao administrator isto omogući i drugim ukućanima. Ovo je prilično zgodno kada neko od ukućana, na primer, zaboravi ključ od kuće, jer onda mobilni telefon može da posluži kao zamenski ključ. Ova opcija je bezbedna kao i svaka druga aplikacija instalirana na mobilnom telefonu.

Kako se pripremiti za potencijalnu zamenu vrata?

Nemački Hörmann na našem tržištu nudi nekoliko tipova garažnih vrata, a to su segmentna (bočna i plafonska), kipujuća i rolo. Iz kompanije poručuju da uskoro planiraju da pokrenu akciju besplatnog merenja sile zatvaranja postojećih garažnih vrata zahvaljujući kojem će njihovi klijenti sami moći da odluče da li je došlo vreme za zamenu starih vrata i o kojem tipu vrata bi ubuduće trebalo da razmisle.

Ispitivanje se vrši uređajem za merenje sile zatvaranja po sledećem principu:

Prema EN 13241-1 dinamičke sile od 400 N smeju da traju 0,75 sekundi. Nakon toga, sila može da iznosi 150 N (statička sila). Nakon 5 sekundi vrata moraju da se vrate u gornji položaj i time statička sila mora da iznosi 0 N. Pošto se ovde radi o laboratorijskim vrednostima, u realnosti na osnovu uslova okruženja i vremenskih uticaja može doći do odstupanja, pa postoji tolerancija od +20%. Prema tome, vrednosti su sledeće:
Fdyn = sila dinamička = 480 njutna
Tdyn = vreme dinamičko = 0,9 njutna
Fend = krajnja sila = 0 njutna

Na kraju, ne zaboravite da garažna vrata predstavljaju jedan od najmasivnijih pokretnih elemenata u svakom domu. Iz tog razloga, bezbednost vaših ukućana ne smete da ostavite samo sebi u rukama, već potražite kvalitetno i bezbedno rešenje koje najviše odgovara vašim potrebama.

Izvor: gradnja.rs